Об`єднана опозиція презентує Програму «СПРАВЕДЛИВА ДЕРЖАВА, ЧЕСНА ВЛАДА, ГІДНЕ ЖИТТЯ» + ЗВЕРНЕННЯ ТИМОШЕНКО

Об`єднана опозиція презентує Програму «СПРАВЕДЛИВА ДЕРЖАВА, ЧЕСНА ВЛАДА, ГІДНЕ ЖИТТЯ» + ЗВЕРНЕННЯ ТИМОШЕНКО Об’єднана опозиція виробила спільну Програму дій, мета якої – вивести країну з кризи, забезпечити справедливий розподіл національного багатства, повернути Україну на шлях європейського розвитку, забезпечити людям гідні умови життя, підпорядкувати владу громадянам.

Презентація Програми відбувається у ці хвилини на Форумі Об’єднаної опозиції, що триває на Михайлівській площі в Києві.

Програма Об`єднаної опозиції «СПРАВЕДЛИВА ДЕРЖАВА, ЧЕСНА ВЛАДА, ГІДНЕ ЖИТТЯ» складається з трьох великих розділів.

«Кримінальній окупації України буде покладено край. Ми усунемо режим Януковича від влади шляхом чесних і демократичних виборів. Вперше в історії України опозиційні політичні партії об`єдналися у велику, потужну команду, основні цілі якої: СПРАВЕДЛИВА ДЕРЖАВА, ЧЕСНА ВЛАДА, ГІДНЕ ЖИТТЯ», – йдеться у преамбулі Програми.

Об’єднана опозиція визначила сім першочергових завдань, які будуть вирішені після приходу опозиції до влади:

1. Дамо людям можливість працювати і гідно заробляти. Замість Податкового кодексу нинішньої влади, який душить підприємців, ми приймемо новий – Кодекс економічного зростання. Кількість податків буде зменшено, їх ставки знижені, процедура сплати – спрощена.

2. Встановимо гідні зарплати і справедливі пенсії. Ми встановимо справедливу систему розподілу національного багатства в інтересах громадян. Ми встановимо новий, реальний прожитковий мінімум, який забезпечить не фізіологічне виживання, як зараз, а повноцінне життя. Мінімальна заробітна плата не буде нижчою за новий прожитковий мінімум, а протягом 5 років перевищить його удвічі.

Лікарі, вчителі, науковці, всі працівники бюджетної сфери отримають зарплату, яка відповідатиме значущості їх праці для суспільства. Ми невідкладно повернемо до чинного пенсійного законодавства норму («поправку №40»), внесену опозицією і вилучену провладною більшістю, яка дасть можливість одномоментно збільшити пенсії в середньому на 334 гривні. Ми встановимо однакові правила нарахування пенсій для всіх громадян, у тому числі й високопосадовців.

3. Корупціонери понесуть відповідальність. Корупція – це коли зароблене більшістю людей витрачається не на школи і лікарні, а на «Межигір`я» та вілли купки можновладців, «осідає» на їх закордонних рахунках. Ми проведемо антикорупційну люстрацію, перевіримо відповідність витрат і вартості майна чиновниківта членів їх сімей, задекларованим доходам. Ті, хто не пройде перевірку, відповідатимуть перед законом і будуть позбавлені права обіймати посади на державній службі. Ми створимо ефективний і незалежний орган – Національне антикорупційне бюро, який не робитиме винятків ні для кого.

4. Ми відновимо справедливість. Нами будуть внесені зміни до законодавства про судову владу, що зроблять її незалежною від впливу інших владних інститутів. Ми створимо реально працюючий суд присяжних. Ми проведемо реформи прокуратури і правоохоронних органів, перетворимо їх з репресивно-каральних на правозахисні, встановимо над ними ефективний цивільний контроль. Ми істотно скоротимо чисельність міліцейських спецпідрозділів, які сьогодні використовуються проти мирних громадян.

Ми звільнимо з тюрем Юлію Тимошенко, Юрія Луценко, усіх політичних в’язнів та противників режиму, засуджених за вигаданими «злочинами». Судді, прокурори, працівники міліції, усі посадовці, причетні до політичних переслідувань, будуть притягнуті до відповідальності.

Ми повернемо до бюджету державні кошти, які були незаконно використані для особистого збагачення можновладців – через фіктивні тендери, «відкати» тощо. Ми скоротимо витрати на утримання влади і спрямуємо ці кошти на соціальні потреби.

5. Замість дорогого російського газу – дешева українська енергія. Ми не допустимо втрати державою її ГТС — стратегічного ресурсу, який має належати майбутнім поколінням. В національному енергетичному балансі ми рішуче і наполегливо замінятимемо дорогий російський газ власними ресурсами. Ми знімемо з держави тягар постачання газу підприємствам, що контролюються олігархами – нехай купують його за власні прибутки.

6. Ми усунемо кримінально-олігархічний режим Януковича. Ми йдемо до Верховної Ради, щоб утворити в ній демократичну більшість. Ми вирвемо владу з рук антинародного режиму і повернемо Україну на європейський демократичний шлях розвитку.

7. Ми поставимо владу під контроль суспільства. Проведемо широкомасштабну реформу політичної системи, яка створить збалансовану владу. Президент буде лише одним з її інститутів, який працюватиме під контролем народу, а його повноваження будуть обмежені повноваженнями Парламенту. Судова гілка влади стане реально незалежною.

Ми надамо громадянам широкі можливості впливати на владу через референдуми. Запровадимо механізм висловлення недовіри Президенту через референдум. Унормуємо процедуру імпічменту глави держави. Надамо виборцям можливість відкликати депутатів. Позбавимо недоторканності народних депутатів і суддів.

У розділі «Програма змін для України» викладені стратегічні пріоритети виводу країни із кризи та її подальшого розвитку. Представлені механізми досягнення справедливого рівня зарплат, пенсій, цін та тарифів. Визначені інструменти для боротьби з корупцією, встановлення підзвітності та прозорості влади. Презентовані законодавчі шляхи для відродження села, зниження рівня безробіття, запровадження нових стандартів в освіті і медицині, розвитку культурного простору.

Програма чітко фіксує європейський напрямок розвитку України, зокрема, необхідність підписання Угоди про асоціацію з ЄС та встановлення рівноправних відносин з країнами світу.

Проект Програми буде доопрацьований під час всенародного громадського обговорення.

З повним текстом Програми можна ознайомитися тут.

До учасників форуму також звернулась ув\”язнена Тимошенко, написавши наступного листа:

\”Слава Україні!
Дорогі мої!

У мене болить душа через те, що я не можу бути з вами на Михайлівській площі в центрі нашої столиці – тут, поряд з вами, де б’ється серце гідного майбутнього нашої великої європейської держави.

Я надзвичайно горда за кожного з вас, хто присутній на форумі, хто проявив волю до об’єднання.

Наше об’єднання – історичне! Відійшла в минуле вся політична мішура та взаємопоборювання, залишилося головне – свята справа звільнення України від жорсткої кримінальної окупації. Якщо ми не зможемо зараз, на парламентських виборах зробити цю справу разом з активною частиною суспільства – окупанти будуть ставати міцнішими, заможнішими, цинічнішими, і з кожним роком їх буде все складніше і складніше усувати. Коли ми разом, коли ми об’єдналися – у нас з’явився шанс перемагати.

Тому сьогодні моя велика подяка, мій низький уклін всім опозиційним партіям за відмову від амбіцій, за віру в гідне майбутнє, за служіння Україні. Ми здатні єдиним фронтом вдарити по мафії, яка засіла у владних кабінетах і межигірських резерваціях. Ми повернемо нашим громадянам у всіх регіонах України почуття власної гідності і гордості за свою Вітчизну.

Але сьогодні немає ніякого сенсу в черговий раз критикувати партію влади. Більшість людей вже знають їм ціну. Продовольчі пайки, які зараз регіонали роздають по всій країні, навряд чи змінять ситуацію. Ми зібралися для того, щоб дати відповідь нашим співвітчизникам на питання «Яку країну ми збудуємо, які наші принципи, від яких ніколи не відступимо, які наші ідеї, які ми ніколи не зрадимо?»

Головне завдання для нас – закласти такий фундамент для нашої держави, який дозволить збудувати сучасну сильну демократичну європейську Україну, в якій не чергова партія влади буде вирішувати, як кожному українцю жити, а громадянське суспільство буде міцно тримати в своїх руках кожного чиновника, посадовця і надавати їм чіткі директиви на управління країною. Необхідно радикально змінити систему стосунків між владою і суспільством.

Опозиція, ставши владою, повинна відмовитися від частини своїх повноважень на користь громадян України. Ми зобов’язані дати людям не декларативні, а справжні інструменти впливу на всю систему влади. І не від виборів до виборів, а ті, які діють щодня. Не може життя людини залежати від гри в лотерею – пощастить з вибором президента чи ні. Хто б і коли б не переміг на президентських або парламентських виборах, людина завжди мусить мати всі необхідні засоби, щоб захистити себе правовим шляхом та мати змогу впливати на хід свого життя. Ще раз підкреслюю – в будь-яких умовах.

Я в своєму житті пройшла достатньо страшних випробовувань, щоб на власному досвіді переконатися, що пересічна людина в Україні, навіть знаходячись на волі, перебуває у в’язниці безправ’я, владного насилля та безвихіддя. Я твердо знаю, як це виправити, і хочу дати декілька порад.

Перше. Відкликання депутатів, мерів, розпуск парламенту, місцевих рад, імпічмент Президенту треба зробити доступними для громадян. Ці процедури мусять проводитися без мінімального втручання влади. Ще раз підкреслюю – без будь-якого втручання влади. Я готова запропонувати працюючі механізми.

Друге. Треба надати кожному громадянину право звертатися до суду з заявою про порушення кримінальної справи проти будь-якого представника влади, який грубо порушив закон – наприклад, якщо чиновник примушує людину до сплати хабара. Суд буде зобов’язаний порушити і розслідувати цю справу. Треба дозволити громадянам збирати докази порушення посадовцями закону та надавати їх до суду. Сьогодні кожен непокірний громадянин – на оптичному прицілі у влади. Треба зробити навпаки. Але для цього треба зробити суди цілком незалежними, інакше в цій пропозиції немає ніякого сенсу. У в’язниці я розробила цілісну концепцію реформи системи правосуддя і в найближчий час доповім її країні.

Третє. Треба зробити громадянське суспільство впливовим учасником всіх політичних процесів. Нам необхідно розірвати замкнене коло монополії політиків на державотворення. Профспілки, творчі союзи, громадські організації, студентські і галузеві спілки мусять отримати право на участь у формуванні правил життя у своїй країні та право контролю за діяльністю влади.

Четверте. Треба перебудувати піраміду влади. Центральні органи влади повинні виконувати тільки ті функції, з якими не можуть самостійно впоратися місцеві. Тож піраміда влади повинна бути перевернута на користь місцевих громад та їх представників. Не менше 70% бюджетних коштів мусять залишатися в місцевій громаді. В центральний бюджет треба перераховувати лише необхідний мінімум. Адже сьогодні центральна влада здійснює не державну політику, а тотально грабує країну на користь власних офшорів.

Окреме завдання – змінити стосунки між власниками бізнесу і найманими працівниками. Частина прибутків повинна напряму передаватися працюючим у вигляді медичного страхування, оплати за навчання, комунальних субсидій. Тому що зараз ця частина прибутку іде до бюджету, де безслідно зникає на приватних рахунках чиновників. Створення платіжоспроможного народу – запорука його свободи.

Правляча партія познущалася з людей, запровадивши податковий кодекс, який вбив середній клас, пенсійний кодекс, який принизив значну частину пенсіонерів, особливо жінок і військових, змінила систему судочинства, перетворивши суддів на лакеїв кримінальних авторитетів та олігархів. Ми маємо взяти на себе обов’язок в перший день нашої перемоги скасувати всі ці псевдореформи та всі інші антиукраїнські та антилюдські нововведення.

Я також прошу об’єднану опозицію відразу після перемоги передбачити в нашій спільній платформі створення спеціального комітету за участі громадськості щодо організації повернення підприємцям їх приватної власності, яка рейдерським та адміністративно-бандитським шляхом була відібрана у середнього класу на користь нових родин за останні два роки.

Я прошу опозицію внести в першочерговий план дій розслідування кожної незаконно забраної копійки з бюджетів всіх рівнів, кожного державного підприємства, кожного державного родовища корисних копалин, всього, що без плати та тендерів привласнила собі ця правляча зграя.

Ми зобов’язані переконати кожного українця, що справедливість є і ми її повернемо кожному. Наша боротьба не буде простою. Перемога над кримінальною клікою – це не лише справа політиків. Вірніше, ні в якому випадку не допустіть, щоб це стало лише справою політиків. Це свята та рятівна боротьба, де кожна людина честі не може залишитися осторонь.

Піднімайтеся всі, хто цінує свободу, хто має гідність, хто любить Україну і не хоче жити під кримінальною диктатурою. Піднімайтеся та беріться за роботу зараз, бо завтра може бути запізно. Свою роботу мусить зробити кожна людина честі без прохань та запрошень. Беріть програму дій об’єднаної опозиції, роздруківки з Інтернету, які говорять правду про правлячу кримінальну зграю, розмовляйте з тими, хто ще обманутий або байдужий, беріть відповідальність за членів своєї родини, які отримали продуктові пакунки або інші політичні хабарі від партій влади.

Вставайте пліч-о-пліч! У нас одна Батьківщина і буде одна перемога!
Я вірю в вас, я вірю в український народ!
Слава Україні!
Ваша Юлія Тимошенко\”

peredplata