Синод Вселенського патріархату затвердив Томос для України

Архієрейський синод Вселенського патріархату затвердив текст Томосу та проект статуту майбутньої Української церкви. Однак Синод не оголосив дату проведення Об’єднавчого собору. Про це повідомляє канал 24.

“У контексті попередньо ухваленого рішення Вселенського патріархату надати автокефалію українській церкві і в очікуванні видачі патріаршого і синодального Томосу святий і священний синод розробив конституційний cтатут української церкви”, – йдеться у заяві синоду.


Константинополь затвердив проект статуту Української церкви/ Джерело: radiosvoboda.org

Уже незабаром українська православна церква фізично отримає Томос про автокефалію від Вселенського патріархату. Сам Томос вже готовий. Це означає що українська церква буде рівноправною з іншими і більше не підпорядковуватиметься Московському патріархату.

Як створюватимуть Єдину помісну церкву в Україні?

Синод Вселенського патріархату 29 листопада затвердив проект статуту майбутньої Української церкви. Також Синод ухвалив текст Томосу для Єдиної помісної церкви в Україні, але наразі його не розкривають. Сам Томос буде вручений новообраному предстоятелю Української церкви. Його оберуть у Києві на об’єднавчому Соборі, який повинен відбутися в грудні. Дату об’єднавчого собору найближчим часом має оголосити Вселенський патріарх Варфоломій. Православна автокефальна церква та УПЦ Київського патріархату мають самоліквідуватися і долучитися до новоствореного релігійного об’єднання.

Україна стала на крок ближчою до отримання Томосу: дивіться відео

 

peredplata