Комуністичний шабаш у прямому ефірі

Комуністичний шабаш у прямому ефіріПершого травня, коли люди, за радянською звичкою, в день солідарності трудящих відпочивали або ж трудились по господарству, Національна телекомпанія України (той самий «Перший національний») транслювала мітинг, який влаштували у Києві комуністи.

Столичний Майдан майорів червоними кривавими прапорами. Портрети комуністичних вождів та радянська символіка вкрили головну площу незалежної країни. На «Першому національному» пропагувалась політична сила, на совісті та в історії котрої голодомори, нищення українства. Сила котра заперечує геноцид 32-33-х років та славу УПА. В прямому ефірі. З виступами Симоненка та інших нинішніх «вождів пролетаріату». Хоча у телепрограмі каналу о тій годині значилась зовсім інша передача. Глядачі натомість мали споглядати обличчя Симоненка та слухати його «палкі» промови. І транслювалось це по національному каналу, котрий фінансується за рахунок державного бюджету (розуміємо, з наших податків). Причому жодних позначок, що це рекламний матеріал, каналом виставлено на екрані не було.

Тому ми й вирішили надіслати запит до «Першого національного», Нацради з питань телебачення та радіомовлення і Держкомтелерадіо з запитанням, на яких підставах відбувалася трансляція і якщо вона здійснювалась на комерційних основах, чому не було відповідної позначки.

Станом на 14 травня (а запит ми надіслали 1 травня, і відповідь на нього, за законом, повинна бути надана протягом 5 робочих днів) ми отримали відповідь тільки від Держкомтелерадіо. Вони стверджують, що за інформацією генерального директора НТКУ Бенкендорфа Є.А., трансляція заходів за участю КПУ не належала до державного замовлення та здійснювалася на комерційній основі, відповідно до підписаної угоди. «Слід зазначити, що така форма співпраці з політичними силами будь-якого спрямування дає НТКУ можливість залучення вкрай необхідних коштів для подальшого розвитку «Першого Національного». НТКУ наголошує на тому, що у наданні ефіру різним політичним силам телеканал виходить з обов’язкового дотримання принципу рівності і підтверджує свою готовність до співпраці на комерційних умовах зі всіма зацікавленими політичними силами. Тому впродовж останніх років глядачі «Першого Національного» мали можливість побачити офіційні та урочисті заходи за участю фактично всіх найбільших політичних партій України. Отже, трансляція заходів, організованих КПУ, жодним чином не суперечила українському законодавству та ефірній політиці «Першого Національного».
Та, попри ці запевнення, коли до «Першого національного» звернулись представники опозиції, аби той транслював їхній Форум, що проходив 12 травня в Києві, то отримали відмову.

Загалом же, якщо вірити офіційній інформації, розміщеній на сайті Національної телекомпанії України, вартість 1 секунди ефірного часу з трансляції мітингу комуністів становить 110, 83 грн. Тобто виходить, що за годину трансляції першотравневої демонс-трації комуністична партія сплатила майже 400 тисяч гривень. Окрім того, на оформлення сцени, звук та технічне оснащення мітингу, інвентар для мітингувальників пішло ще зо стільки ж. Та ще й, як передають кореспонденти газети «Тиждень», за участь у мітингу комуністів, вірніше, за стояння там можна було заробити 40 грн. Отже, якщо навіть тисяча учасників отримала «винагороду», то це обійшлось партійній кишені в 40 тисяч гривень. І за простими підрахунками можна зробити висновок, що комуністи на мітинг витратили десь зо мільйон гривень. Всього-на-всього.

Та страшніше те, що «Перший національний» видав трансляцію комерційного замовлення як власний продукт. Склалось враження, що державний канал перетворився на канал партійний. То чому тоді, питається, ми його маємо утримувати?

Ми все ж очікуємо відповіді на наш запит від Національної телекомпанії. А нашим читачам радимо у випадку, коли канал транслює подібні речі, писати листи до керівництва, запити на інформацію, аби ті знали, що народ не байдужий і контролює витрати бюджетних коштів. (Національна телекомпанія України, вул. Мельникова 42, Київ, 04119).

Надія ВІРНА

Світлина

peredplata