На старт!

Президентська кампанія в Україні набирає темпів. Вже десятки претендентів подали до ЦВК заяви про намір балотуватися на найвищу посаду держави. А буде ще більше.

Одні йдуть на вибори, бо мають шанс виграти. Це не більше 4-5 претендентів. Саме між ними точитиметься найгостріша боротьба. Кожен з цієї п’ятірки має що втрачати і може здобути найбільше. Фаворити визначилися.

І навряд чи якийсь чужак може там стати шостим. Серед справжніх кандидатів – Юлія Тимошенко, Петро Порошенко, Анатолій Гриценко, ще один комік та російський прихвостень.

Друга група буде чи не найчисельніша. Це – технічні кандидати. Кожен з п’ятірки матиме по 4-5 таких «технарів». Вони неспроможні набрати навіть 1% голосів. Але на кожній дільниці кожен технічний кандидат матиме двох членів і стільки ж спостерігачів. Грошові, людські ресурси забезпечить основний кандидат.

Окрім цього кожен «технар» матиме завдання «пастися» на електоральному полі конкурента. Навіть якщо йому вдасться відкусити якусь сотню-дві голосів, то завдання він виконав. І 2 500 000 грн. даремно не пропали.

Третя група – це лідери партій і фракцій. Вони готують собі грунт на парламентські вибори восени цього року. Знають, що непрохідні. Знають, що 2,5 млн гривень буде втрачено. Але майбутня парламентська фракція того вартує.

Таким чином, у виборах президента України візьмуть участь від 40 до 50 кандидатів.

І нема на це ради.

Буковина нічим не відрізняється від України. Тому й тут існують три групи кандидатів. Зараз всі зайняті створенням і організацією штабів. Поки були свята, активісти і партійні діячі працювали, не покладаючи рук.

Про те, як починають працю штаби БПП «Солідарність» і кандидата  президента Петра Порошенка, газета «Час» писала у минулому числі. За тиждень активізувалася Юлія Тимошенко і її штаби. У Києві провели з’їзд. Висунули Юлію Тимошенко кандидатом на пост президента. Було помпезно, багато і велелюдно. Голова обласної ради, керівник ВО «Батьківщина» на території Чернівецької області Іван Мунтян  заради такого партійного свята взяв відпустку на два дні.

Політтехнологи Юлії Тимошенко радять їй усі акції приурочувати певним історичним подіям і датам. Це запам’ятовується і дає позитивний результат. Тож з’їзд ВО «Батьківщина» і висування Юлії Тимошенко присвячені  100-річчю злуки УНР та ЗУНР.

Хоча й там був маленький конфуз. Коли до молитви запросили Патріарха Філарета, він почав розповідати про Томос і видатну роль Порошенка у його отриманні. Потім «старий лис» Кравчук трохи все поставив на місце і відверто агітував за Юлію Тимошенко. Її висунули одноголосно і помпезно. Тепер результат залежатиме від роботи штабів.

На Буковині Іван Мунтян всю кампанію тримає у своїх руках. Незважаючи на втрати. Адже партія позбулася членства «голосу Майдану» у Чернівцях Юрія Скорейка, ренегата у всіх партіях кіцманського Павла Лупула, вижницької організації Сергія Тирона, втрачає також депутата міськради Тараса Бабуха. Зараз вони, в основному, працюють на штаби Анатолія Гриценка.

Раніше Юлію Тимошенко тричі продав Петро Гасюк. А останніми місяцями з активної політики зникла голова фракції ВО «Батьківщина» у Чернівецькій обласній раді Альона Гливка. І, насамкінець, днями партія понесла велику втрату. Помер багаторічний член ВО «Батьківщина», довірена особа Юлії Тимошенко, доктор історичних наук, професор Георгій Кожолянко.

Тож Іван Мунтян на важливий етап виборчої кампанії виходить зі значними втратами. Але це для партії не біда. Адже їхні структури побудовані не так, як в інших. Осередки ВО «Батьківщини» створені при кожній виборчій дільниці. Тому Мунтяну не потрібно буде шукати членів дільниць, спостерігачів. Вони вже є, навчені і на постійній основі. Йому потрібні будуть тільки спікери та обличчя партії на Буковині. Втрата Кожолянка, Гливко, Скорейка – це й електоральна втрата партії та Юлії Тимошенко.

Якщо Іван Мунтян впорається із задачею, яка поставлена перед ним лідеркою, то він, щонайменше, скоро стане депутатом верховної ради. А якщо добре карти ляжуть і Юлія Тимошенко таки виграє вибори президента, Іванові Мунтяну світить посада… міністра доріг.

Тому він за ціною тепер не постоїть. В області будуть задіяні усі ресурси і можливості для того, аби Юлія Тимошенко набрала якнайбільше голосів.

Не виключено, що у цьому їй допомагатиме сам… «Народний фронт».

Але про це – у наступному числі «Часу».

Далі буде

Петро КОБЕВКО

peredplata