Геть московського попа! Ще три церкви на Буковині перейшли до Православної Церкви України.

Минулої неділі ще три церкви на Буковині перейшли до Православної Церкви України. Це громади сіл Ясени Сторожинецького району, Задубрівка та Васловівці Заставнівського району.

Російська церква в Україні та московські попи агресивно противляться українським громадам. Вони втрачають вплив на людей. А найбільше втрачають гроші, які століттями викачували з України і вивозили до Москви.

Процес переходу церков до ПЦУ стає незворотнім. «Рускій мір» в Україні зазнав фіаско. Буковинські села женуть російських попів зі своїх храмів.

Ясени, Сторожинецький район

Понад 200 людей зібралося у будинку культури села у неділю, 27 січня. Зареєструвалися тільки жителі Ясенів, прихожани церкви Покрови Пресвятої Богородиці. На голосування поставили питання переходу громади і церкви від Російської православної церкви (колишня УПЦ МП, – П,К,) до Православної Церкви України. «За» проголосували 169 людей.

Коли громада села вирішувала долю церкви, настоятель її, піп Андрій разом ще з кількома московськими попами і затуманеними російською пропагандою особами нібито молилися у церкві. Насправді, вони там хвалили Путіна, Кирила і Москву та плекалинадії зірвати збори села. Бо через певний час група агресивних москвофілів прибула до будинку культури, де люди прийняли рішення звільнити українську церкву від московських кайданів. Агресивні москвофіли зробили спробу увірватися до середини. Але поліція, сільська громада і Бог стали на захист правди та України. Атаку московітів відбили. Збори відбулися. Рішення прийнято.

Громада села Ясени першою у Сторожинецькому районі перейшла у лоно Православної церкви України.

Задубрівка, Заставнівський район

Толерантні задубрівські люди готували збори села мирно і чинно. Вони навіть запросили на них настоятеля церкви Святого Архистратига Михаїла Леоніда Делікатного. Він у селі служив не один рік і не два. Ще часто говорив про український патріотизм.

  • Леоніде, ідемо разом з нами, не йдіть проти, – просили священика селяни.
  • Я люблю Україну, – відповів Леонід Делікатний. – Але хочу бути у сім’ї православних.
  • Так це Православна Церква України, – кажуть люди.
  • Коли визнають ПЦУ, то нема ніяких питань, – не здавався московський піп. – Але її ніхто не визнав. Треба, аби всі православні церкви визнали. Об’єднавчий Собор – це передчасне рішення.

Далі священик перетворився на попа. Він говорив, що збори громади нелегітимні, бо їх може скликати тільки він. А він їх не скличе. Тому й не буде ПЦУ.

Даремно він так. Бо наша церква буде. Вона вже є. А Леоніда у ній може не бути. Якщо не піде з громадою.

І він не пішов. Хоча обіцяв, що після хрещення дитини прийде на збори. Не прийшов. А церкву замкнув аж на два замки. Та це уже не допомогло. Всі 158 вірян, які були в будинку культури, висловились за те, аби перейти до ПЦУ. Жодного не було проти. Громада вже давно свідома, що не можна молитися Кирилу, Путіну, Москві та країні-агресору Росії.

Ми маємо свою державу і матимемо свою церкву.

P.S. З якогось дива інший піп Російської православної церкви з села Шубранець наприкінці зборів з’явився під клубом у Задубрівцях. Казав, що в гості прийшов. Хоча його ніхто не кликав. А незваний гість у Задубрівці – «гірше татарина».

Васловівці, Заставнівський район

Це село має глибокі і міцні корені українського православ’я. Церкву Успіння Пресвятої Богородиці почали будувати у селі ще 1881 року. Великі пожертви на храм тоді дав Митрополит Буковини і Далмації Євген Гакман. Він був родом з цього села. Селяни власними руками і силами зводили церкву. І через 2 роки, 28 серпня 1883 року її освятили.

Правдами і неправдами московські попи встановили панування у селі великого просвітителя і духівника Євгена Гакмана. Люди не хотіли коритися Росії, Путіну і Кирилу. Тому  27 січня 2019 року зібралися у великому актовому залі місцевої школи, аби вирішити нагальне питання – перехід до Православної Церкви України. Від кожної сім’ї та родини були представники. Всього – майже 200 людей. Піп московський Іван не прийшов. Також були відсутні агресивні у селі прихожани московської патріархії. Згодом стало відомо, що вони зачинилися у церкві і нібито моляться. Кому? Путіну? Кирилу? Кремлю? Росії?

На зборах вирішили відрядити делегацію до церкви і запропонувати ренегатам повернутися у лоно ПЦУ. З парламентарями вирушила й сільська голова Ольга Вінничук.

Прихожани Російської православної церкви своїх земляків зустріли агресивно. Навіть вороже. Вони почали сваритися і виганяти людей з храму Божого. Нападу зазнали журналісти двох ЗМІ. Їх обзивали останніми словами і намагались побити камери. Одну камеру таки побили і пошкодили недешевий об’єктив. Журналісти мають намір звернутися до правоохоронних органів за компенсацією завданої майнової шкоди і відкриттю кримінальної справи за статею 171 (перешкоджання законній професійній журналістській діяльності). Ця стаття передбачає покарання у вигляді обмеження волі до 5 років. Отож, якщо буде доведено, що агресивні захисники «руского міра» у Васловівцях напали на журналістів, вони сидітимуть у тюрмі як мінімум 3 і максимум – 5 років.

Після того, як не вдалося умовити москвофілів повернутися до української рідної церкви, збори одноголосно ухвалили рішення про перехід громади села Васловівці до ПЦУ. Це стало легітимним рішенням. Про це повідомив селян їхній земляк, голова Заставнівської РДА Юрій Кітар.

Таким чином за минулу неділю ще 3 громади доєдналися до Православної Церкви України.

За неповний місяць вже 7 сіл Буковини вирішили покінчити з Москвою, Путіним, Кирилом і «рускім міром». Це громади сіл Шишківці Кіцманського району, Карапчів Вижницького району, Ясени Сторожинецького району та Боянчук, Горішівці, Задубрівка і Васловівці Заставнівського району.

Далі буде

Петро КОБЕВКО

 

peredplata