Куля навиліт. Згадуємо замах на Кернеса

Фото: sq.com.ua
Згадуємо замах на Кернеса
 

Геннадій Кернес так і не зміг оговтатися від наслідків замаху на нього, що було скоєно 28 квітня 2014 року, коронавірус лише загострив старі болячки.

 
Померлий мер Харкова Геннадій Кернес пережив п’ять замахів. Останній – 28 квітня 2014 року серйозно підірвав здоров’я політика. Після пострілів снайпера була пробита печінка, зачеплені шлунок, наднирник, легеня і хребет. Кернес виявився прикутим до інвалідного візка.
 
У 2020 році отримані в результаті замаху травми загострив коронавірус, що і призвело до смерті мера. Ні виконавці, ні замовники нападу на Кернеса так досі й невідомі.
 
Корреспондент.net згадує замах на Кернеса 2014 року.
 

Фатальна пробіжка

 
На момент замаху Геннадій Кернес був затятим адептом і проповідником здорового способу життя. Фото в Instagram зі спортзалу, велосипедні виїзди, щорічні марафони. На одній з пробіжок у нього і стріляв кілер.
 
Куля пройшла навиліт, але пошкодила чотири хребці, двічі пробила легеню і шлунок, зламала ребро і пошкодила наднирник харківського мера. Після стабілізації стану в Харкові Кернеса перевезли до Ізраїлю, де зробили основні операції та проводили реабілітацію.
 
Самостійно встати на ноги політик так і не зміг і переміщався на інвалідному візку.
 
 
“Я не відчуваю ніякої безпорадності. Психологічний бар’єр я давно подолав. І я не розпускав соплі і сльози, що перебуваю в такому стані. Головне – що я залишився живий, що я можу спілкуватися з людьми”, – описував Кернес своє самопочуття незабаром після повернення в Харків.
 

Розслідування

 
Після замаху було порушено кримінальне провадження за статтею, пов’язаною із замахом на вбивство. Через шість років у справі про замах немає жодного підозрюваного.
 
У грудні 2016 року тодішній радник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко заявив, що замах на вбивство Кернеса в 2014 році організував лідер терористичного угруповання Оплот Євген Жилін, застрелений у 2015 році в Підмосков’ї.
 
Сам Кернес був зовсім іншої думки, а версію Геращенка називав фейком.
 
“Ви звернули увагу: Геращенко заявив, що замах на Кернеса організував Жилін, тільки після смерті самого Жиліна? У мене стріляли 28 квітня 2014 року, Жиліна вбили 19 вересня 2016- го, за ці два з половиною роки Геращенко жодного разу не говорив, що організатор – Жилін. Версія Геращенка – черговий фейк, щоб повісити на мертвого Жиліна замах на мене, який замовила зовсім інша людина”, – відзначав мер Харкова.
 
Сам він неодноразово називав замовником замаху міністра внутрішніх справ Авакова. Міністр ці звинувачення категорично відкидав.
 
Колишній соратник Кернеса Геннадій Добкін говорив, що замах на мера був нібито пов’язаний з переділом сфер впливу представниками кримінального світу, що переїхали до Харкова після початку бойових дій у Донбасі.
 
 

Дивні збіги

 
Майже через два роки після замаху на Геннадія Кернеса загинув його кращий друг Юрій Дімент. Кілер застрелив його на кладовищі, коли той прийшов на могилу матері.
 
Але в Харківській поліції заявили, що замах на Кернеса і вбивство його друга Дімента не пов’язані між собою.
 
Кернес вважав, що до вбивства Дімента може бути причетний кілер Олексій Титов, який в листопаді 2019 влаштував перестрілку біля харківського супермаркету Восторг, а через кілька годин підірвав себе гранатою.
 
“Коли взяли у нього ДНК, вона збіглася 100% з тим кілером, який вбив мого друга”, – відзначав Кернес.
 
У відділі комунікацій ГУ Нацполіції в Харківській області цю інформацію не підтвердили і не спростували, пославшись на те, що в листопаді 2019 року Генеральна прокуратура доручила досудове розслідування кримінального провадження щодо вбивства Дімента, а також кримінальних проваджень, пов’язаних з перестрілкою і самогубством Титова, Головному слідчому управлінню Нацполіції України.

peredplata