Ющенко отримає гроші на боротьбу з Яценюком

Ющенко отримає гроші на боротьбу з ЯценюкомТретьому президенту вже пишуть промову про «дружину Яценюка»

Те, що ближче до виборів лави опозиції розколюватимуть руками нацдемів, яким не знайдеться місця в не гумових списках опозиціонерів, було зрозуміло вже давно. Партії, що об´єдналися в КОД, придумали досить дієвий механізм для тактичної протидії намірам влади створити клони опозиції, запустивши в суспільну свідомість гасло: хто не з нами, тобто з Яценюком, Турчиновим і Ко, той із ними – Партією регіонів і її сателітами. На практиці це гасло втілилося в давно прогнозоване вигнання партії «Наша Україна» з лав КОДу. З одного боку, опозиціонери відмовилися від занадто амбітних, проте у фінансовому й ідеологічному плані даремних «пасажирів», з іншого – нажили собі ворога. Який при необхідних капіталовкладеннях (а своїх грошей у партії немає не лише на погашення боргів, але навіть на фінансування партійного інтернет-ресурсу) і виході на центральні телеканали здатен зіграти трохи більш значущу роль, ніж у 2004 році зіграв Роман Козак, котрий говорив з усіх екранів, що у Ющенка дружина – американка. Тепер у ролі Козака може опинитися і сам Ющенко, якому випаде прекрасний шанс знову розповісти і про «суку», і про «бліх», і про всіх-всіх-всіх, із ким він поряд стояв на Майдані, а потім записав у «зрадники». Може статись, що і про «дружину Яценюка» згадають…

А про те, що саме так і буде, можна судити вже зараз, хоча «правиця» ще офіційно і не оформлена. Члени КОДу – «банальні кон´юнктурники», яким байдуже, під чиїми прапорами і гаслами йти у владу, аби туди потрапити, – так у своєму листі відреагував на вигнання «Нашої України» з лав об´єднаної опозиції глава політвиконкому партії Ющенка Сергій Бондарчук. Тим самим колишній керівник «Укрспецекспорту» і, як стверджують джерела, давній товариш голови президентської Адміністрації Сергія Льовочкіна, по суті, окреслив основну тезу антикодівского контрпропу: опозиціонери такі самі, як влада. Виходить своєрідна версія «противсіх» штибу 2012 року. Причому ця теза використовуватиметься і на прохідних округах для мажоритарників від об´єднаної опозиції, на війну з якими явно відрядять їхніх колишніх соратників по Майдану. Взамін НУ та інші можуть отримати пару-трійку мандатів у майбутній Раді по округах, що в нинішній ситуації значно краще, ніж політичний «морг».

Але проблема об´єднаної опозиції перед стартом кампанії не стільки в «правиці», скільки в тиловій диверсійній роботі тих, кому буде відмовлено в потраплянні до Ради. Як повідомили «Коментарям» джерела в парламентській опозиції, багато хто з нинішніх нардепів може не побачити своїх прізвищ в остаточній редакції передвиборних списків. Причина зрозуміла: лідерам КОДу дуже багато чим доведеться заплатити за лояльність (що у результаті приводить до внесення до списку людей, яким краще там дати місце, ніж відбиватися від них набридливим бла-бла-бла на ток-шоу), тому доведеться кимось пожертвувати. Небезпека в тому, що ці «хтось» не захочуть по-християнськи підставити щоку, пішовши на свідомо непрохідний мажоритарний округ. А те, що в опозиції виникають конфліктогенні ситуації, було видно на прикладі фракційних розбирань між главою фракції Андрієм Кожем’якіним і керівником столичного партосередку Юрієм Одарченком після голосування за «мовний» законопроект.

Розуміючи небезпеку конфліктів, стверджують джерела, в опозиції готують упереджувальні заходи. По-перше, там прагнуть максимально звузити кількість спікерів, уповноважених щось говорити від імені опозиції, знаючи, що довгий язик – велика проблема для політиків із демтабору. По-друге, лідери опозиції з´являтимуться на масштабних заходах разом, щоб не дати можливості владі вустами псевдоопозиціонерів розповідати про якийсь розкол у верхівці об´єднання. По-третє, розглядається можливість оперативного введення центральним штабом кризового менеджменту там, де в ході агітації виникнуть проблеми. «Кризовиків», яких нібито курируватиме відомий «тушкоборець» Роман Забзалюк, уповноважать грати роль груп швидкого реагування з виїздом на місця.

Проте, як показує досвід попередніх кампаній, витрата коштів і часу на боротьбу з колишніми політичними соратниками відбирає більше сил, ніж власна агітація. На це, зокрема, і розрахована технологія влади зі створення клонів і реанімації політпроектів, що, здавалося б, загнулися.

Джерело: Comments.UA

Джерело фото: phl.ua

peredplata