Реваншисти у Чернівцях і в Україні

Вони піднімають голови. Бо хочуть реваншу. Вибрали для цього день 9 травня. Це – комуністи, регіонали і російська православна церква. Вони взяли портрети дідів і створили путінський «безсмертний полк».

У Чернівцях депутат Папієв зібрав довкола себе кількох опоблоківців і одного ветерана, який міг бути у 1945 році сином полку. Чомусь до нього бігли діти зі школи №2. Хто їх туди післав і для чого? Звідки вони знають «доброго дядька» Папієва, що побігли його вітати?

Не відомо це нікому (окрім, звичайно, тих організаторів, які це організували).

А потім  були слова, які котили по Соборній площі ніби у часи пізнього Брежнєва. Виступав ветеран, який у 1947 році приїхав у Чернівці піднімати… місто. Виступав полковник – голова ветеранів.. Говорили про все. Тільки про воїнів, котрі на Донбасі захищають Україну від російських фашистів, ніхто не сказав ні слова.

І це слухав голова обласної ради Іван Мунтян, і заступники голови ОДА, і повернутий мер Каспрук, і звергнутий мер Федорук, і споконвічний профспілковий лідер Буковини Шкварковський.

А потім пройшов з музикою оркестр від філармонії. Ушкварив усім «День побєди».

Питаю трубача з оркестру:

  • Чому ви заграли «День побєди»?
  • А сьогодні ж свято День побєди, – відповідає. – То що нам грати?

Хоча б день перемоги. А «побєду» нехай Путіну у Москві грають.

Ще рік тому тут грали козацькі марші. Зараз хочуть реваншу.

І не реваншистів з п’єдесталу взирає воїн-визволитель. Він тут віддавна стоїть. Тримає автомат і прапор з п’ятикутною зіркою. А придивіться уважно до його лівої руки. Вона зовсім не симетрична і набагато довша за праву руку (ніби у мавпи). Якби попустити ці руки вниз, то ліва могла б доставати до ступні ноги. Це ж бо велике блюзнірство і великий покруч класти квіти і кланятися пам’ятнику, на якому воїнові хтось зробив руку, як у мавпи.

Краще такий пам’ятник прибрати з Соборної площі Чернівців.

Петро Кобевко

peredplata