До Верховної Ради потрапляють 4 партії, Тягнибок — на межі прохідного бар’єру

До Верховної Ради потрапляють 4 партії, Тягнибок — на межі прохідного бар’єруВО «Батьківщина», Партія регіонів, «УДАР Віталія Кличка» і Компартія України впевнено долають прохідний бар’єр. Близькою до потрапляння в парламент є ВО «Свобода», а також партія Наталії Королевської «Україна-вперед».

Соціологічна служба Центру Разумкова провела два опитування громадської думки з 16 по 25 червня 2012 року. Методики опитувань різнилися: під час першого з них інтерв\’ю з респондентами проходили на вулиці, а під час другого — в приміщенні респондентів. Кількість опитаних у ході вуличного опитування складає 2005 осіб, під час опитування в приміщенні — 2009 людей.

При опитуваннях на вулиці українці більше симпатії висловлюють на адресу опозиції, а в приміщенні – до влади. Згідно з даними соцопитування Центрі Разумкова, проведеного на вулиці, ВО «Батьківщина» за рівнем електоральної підтримки випереджає Партію регіонів, тоді як за даними опитування в приміщенні, рівень електоральної підтримки двох партій статистично значимо не відрізняється.

Як відзначають у Центрі Разумкова, згідно з опитуванням на вулиці, якби вибори відбулися в найближчу неділю, за ВО «Батьківщина» проголосувало б 27,9% тих, хто готовий взяти участь у виборах; за Партію регіонів — 23,9%; за партію «УДАР Віталія Кличка\” — 8,7%; Комуністичну партію України (КПУ) – 7,4%; ВО \”Свобода» — 5,4%. Також близькою до подолання п\’ятивідсоткового бар\’єру є партія Наталії Королевської «Україна-вперед» (4,7%).

Центр Разумкова: Вперше з 2004 року люди стали боятися брати участь у соцопитуваннях

Водночас при опитуванні в приміщенні за Партію регіонів висловлюють намір проголосувати 28,3%; за ВО «Батьківщина» — 26,2%; за партію «УДАР» — 10,8%; КПУ — 7,7%. Не долають 5% бар\’єр ВО «Свобода» (3,9%) і «Україна — вперед!» (3,3%).

«Вуличне опитування забезпечує більше відчуття анонімності у респондента, тобто він більшою мірою, ніж під час опитування будинку, впевнений, що його особистість не може бути встановлена. Тому, як вважають дослідники, це може дозволити одержати більш щирі відповіді на соціально чутливі питання (в тому числі і щодо електоральних орієнтацій)», — йдеться в прес-релізі Центру Разумкова.

Опитування було проведено з 16 по 25 червня в 132 населених пунктах (79 міських і 53 сільських). Теоретична похибка вибірки обох опитувань не перевищує 2,3% з імовірністю 0,95.

За матеріалами: ZN.UA

peredplata