Які мови насправді мав би захищати Колесніченко?

Які мови насправді мав би захищати Колесніченко?Найбільший \”розводняк\” регіоналів полягає в тому, що вони запроваджують російську мову під виглядом імплементації положень Європейської хартії регіональних мов та мов меншин.

Насправді ця хартія спрямована на мови, які зникають, аби вберегти мовне розмаїття світу та культурну ідентичність малих народів.

Приклад мови, на яку спрямована Європейська хартія – це гельська (або гаельська) мова, якою розмовляє 60 тисяч осіб у п\’ятимільйонній Шотландії, тобто близько 1% населення.

Гельська – це не шотландська мова. Тому що \”шотландська\” – це і є англійська. Адже мова не є ознакою національної самоідентифікації сучасних шотландців.

Гельська – це мова мікроскопічної частини населення Шотландії, переважно на півночі. У всьому Единбурзі є лише одна школа, де її викладають.

Гельська дуже не схожа на англійську за звучанням. І там лише 18 букв. Коли я був в Единбурзі, то познайомився з один із рідких носіїв цієї мови, яка розповіла, що до середини 20 століття британська влада навіть забороняла давати імена дітям гельською мовою, щоб не створювати зайвий привід для сепаратизму. Жінку звати Morven, але насправді батьки хотіли назвати її гельською Morbheinn.

Саме для захисту такої мови існує Європейська хартія. Саме тому, через депресивний статус гельської, шотланський англомовний телерадіомовник BBC Scotland має гельську службу BBC Alba.

Саме тому в шотландському парламенті панує двомовність – англійська і гельська. Це – жест, спрямований промоушен вмираючої мови.

А тепер запитання – чи загрожує вимирання російській мові, якщо заради її статусу Партія регіонів інфікувала Україну політичною кризою? Чи понад 200 мільйонів осіб на планеті, які володіють російською, є недостатньою гарантією від зникнення цієї мови?

Насправді Хартія мала би захищати не російську мову в Україні, а українську!

І ще одне питання – до \”щирих галичан\” у команді Януковича – пані Герман і пані Чепак: у мене зламався звук в телевізорі, тому я просто не розчув вашу заяву про відставку на знак протесту проти мовного геноциду?

Чи цієї заяви просто не було, а \”бабло\”, як завжди, перемогло \”зло\”?

Сергій Лещенко
Журналіст \”Української правди\”

peredplata