Мін’юст розповів, скільки ще партій хочуть заборонити в Україні

Міністерство юстиції України домоглось судової заборони 10 із 11 проросійських партій, усього ж у судах знаходяться 17 позовів про заборону діяльності політичних сил.

Про це повідомила заступник міністра юстиції України Валерія Коломієць, передає Інтерфакс-Україна. 

 

11 з них – на виконання рішення РНБО, 5 – через отримання інформації від Служби безпеки України про злочинну діяльність цих політичних сил, зокрема за допомогу окупанту. І одна партія, назва якої відрізняється від назви територіальних представництв, – партія «Русь Єдина», її територіальні підрозділи називаються «Політики Путіна». Ми вже рік розглядаємо цю справу

— Валерія Коломієць

 

заступник міністра юстиції України

 Мін’юст нагадав, що у березні 2022 року РНБО вирішила припинити діяльність 11 проросійських партій, а зобов’язання про заборону діяльності цих партій поклали на Мін’юст. Тоді ж до Ради внесли законопроект, який деталізує процес заборони партій, що підривають основи національної безпеки.

 

 Одразу, щойно закон було ухвалено і введено в дію, 18 травня цього року Мін’юст подав 11 позовів до суду на виконання рішення РНБО. На сьогодні у нас уже є десять позитивних рішень… 23 числа буде засідання щодо 11-ї партії, і ми сподіваємось, що судова практика не відрізнятиметься від попередніх рішень

— Валерія Коломієць

 

заступник міністра юстиції України

Наразі готується постанова Кабінету Міністрів, яка нормує процес стягнення майна заборонених партій, паралельно у Раді зареєстровано законопроект, який пояснює, що буде з депутатами місцевих рад, які є членами політичних партій, діяльність яких заборонена. 

Заборонені партії  ще не оскаржували рішення судів – вони мають на це по 20 днів. У Мін’юсті переконані, що більшість, якщо не всі політичні сили, подадуть на оскарження.

Нагадаємо,  Восьмий апеляційний адміністративний суд (Львів) заборонив діяльність 10 проросійських партій, які підривають суверенітет України. Це Опозиційний блок,  Соціалісти, Наші, Держава, Блок Володимира Сальдо, Партія справедливості та розвитку, Соціалістична партія України, Ліва опозиція, Партія Шарія та партія Опозиційна платформа – За життя.

 
Джерело: UA.NEWS
 

peredplata