ОПОРА заявляє, що на з’їзд Об’єднаної Опозиції не було місця для дискусії

ОПОРА заявляє, що на з’їзд Об’єднаної Опозиції не було місця для дискусіїУ понеділок, 30 липня, відбувся ХІ з’їзд ВО «Батьківщина», на якому було прийнято рішення про висування кандидатів від цієї політичної сили у загальнодержавному багатомандатному та одномандатних виборчих округах. З’їзд відбувався біля центрального офісу цієї політичної сили в форматі «вуличного» заходу, що не сприяло відкритій дискусії між делегатами. На голосування виносились безальтернативні проекти рішень, при цьому організатори не забезпечили реальну можливість для їх загального обговорення. З’їзд тривав не більше однієї години, а тому розгляд порядку денного відбувався у неадекватно швидкому темпі.

З’їзд ВО «Батьківщина» висунув 225 кандидатів у загальнодержавному багатомандатному окрузі та 183 кандидати у одномандатних виборчих округах. Ця політична сила попередньо не оприлюднювала списки кандидатів. Під час ухвалення цього рішення делегатам не було роздано списки кандидатів, а тому вони приймали рішення виключно з голосу ведучого. Такий формат прийняття важливих передвиборчих рішень повноцінно не забезпечує їх відкритого та демократичного обговорення.

30 липня о 8-й год. ранку на подвір’ї центрального офісу ВО «Батьківщина» (м. Київ, вул. Турівська, 13) відбувся другий етап з’їзду цієї політичної сили. Спочатку ВО «Батьківщина» планувала провести з’їзд у Міжнародному виставковому центрі, де у той же день запланувала свій захід Партія регіонів. Пізніше було прийнято рішення перенести його на майданчик перед центральним офісом ВО «Батьківщина». По часу з’їзд тривав не більше однієї години.
делегати голосують мандатами, запрошені – руками

Під відкритим небом зібралося 136 делегатів від усіх регіональних організацій ВО «Батьківщина». Масовість з’їзду формували запрошені, які за статутом партії не мали права голосувати за питаннями порядку денного. Не зважаючи на формальні вимоги до проведення таких заходів, Олександр Турчинов заявив, що делегати голосують мандатами, запрошені – руками. У таких умовах питання про точний підрахунок голосів делегатів мало дуже риторичний вигляд. Окремо необхідно зазначити, що результати голосування з питань порядку денного жодного разу не оголошувались.

За даними ВО «Батьківщина», у з’їзді на правах делегатів та запрошених взяло участь 3,5 тисячі осіб, але спостерігачі зафіксували не більше 1 тис.

Відкрив з’їзд заступник голови ВО «Батьківщина» Олександр Турчинов. Він оголосив про створення мандатної та лічильної комісій з’їзду та виголосив вступну промову.

До президії з’їзду увійшли, крім самого Турчинова, Арсеній Яценюк, Анатолій Гриценко, Сергій Соболєв, В’ячеслав Кириленко та Ірина Луценко. Символічним жестом стало включення до президії ув’язненого лідера ВО «Батьківщина» Юлії Тимошенко.

Презентувати передвиборчу програму ВО «Батьківщина» доручили Арсенію Яценюку, який оголосив про підготовку Об’єднаною опозицією 80 першочергових законопроектів. За словами Яценюка, ВО «Батьківщина» має намір законодавчо домогтися особистого голосування народних депутатів, запровадити спрощену процедуру імпічменту Президента України та відкликання депутатів, а також, радикально змінити політичну систему. У чому полягатиме радикальна зміна політичної системи Яценюк не пояснив. ВО «Батьківщина» також обіцяє скоротити кількість податків до 7, створювати робочі місця та піднімати мінімальну заробітну плату.
затвердження передвиборчої програми, без жодного обговорення, було відразу поставлено на голосування

Після виступу Арсенія Яценюка питання про затвердження передвиборчої програми, без жодного обговорення, було відразу поставлено на голосування. Передвиборча програма було затверджено одноголосно. Делегати також одноголосно підтримали резолюцію з’їзду «Про припинення політичних репресій в Україні та звільнення політичних в’язнів – Юлії Тимошенко та Юрія Луценка». У цьому документі ВО «Батьківщина» гарантує звільнення та реабілітацію Юлії Тимошенко, Юрія Луценка та інших політичних в’язнів.

Найголовнішим питанням з’їзду стало висунення кандидатів від ВО «Батьківщина» у одномандатних виборчих округах та загальнодержавному багатомандатному окрузі.

Заступник голови ВО «Батьківщина» у «телеграфному стилі» оголошував списки кандидатів і відразу в цілому ставив на голосування питання про їх підтримку. Необхідно зазначити, що делегатам не роздавалися списки кандидатів, які виносились на голосування. Громадські спостерігачі ОПОРИ поспілкувались із делегатами з’їзду з різних регіонів України, які повідомили про надзвичайну таємничість прізвищ опозиційних кандидатів. За словами делегатів, остаточний перелік кандидатів вони почули вже безпосередньо на з’їзді з вуст Турчинова. Делегатам не було запропоновано обговорити оголошені кандидатури. Тим більше, «вуличний» формат з’їзду не передбачав мікрофонів для виступу делегатів.

Під час розгляду питання про висування кандидатів в одномандатних округах, Олександр Турчинов озвучив список із 183 осіб із зазначенням нумерації округів, в яких будуть балотуватися висуванці об\’єднаної опозиції. Інші 42 округи згідно з політичними домовленостями відійшли ВО «Свобода» та іншим партнерам опозиції. Перед голосуванням з цього питання Турчинов наголосив, що по кожному кандидату слід прийняти окреме рішення, але запропонував проголосувати за всіх разом. Делегати з\’їзду одноголосно підтримали висуванців ВО «Батьківщина». Хоча поряд із місцем проведення з\’їзду відбувався пікет проти висування кандидатом по 201-му виборчому округу (центр –Шевченківський район Чернівців) колишнього міського голови Чернівців Миколи Федорука. Пікетувальники тримали в руках плакати «Федорук – НІ. Вимагаємо достойного».

Поряд зі своїми противниками прогулювався і сам кандидат Микола Федорук (по центру, у затемнених окулярах).

Серед висунутих кандидатів у одномандатних округах можна відзначити таких відомих людей. У ВО №120 (Львівська обл.) опозиція висунула відому журналістку Тетяну Чорновіл. По виборчих округах Києва мають намір обиратись народні депутати України Сергій Терьохін, Володимир Яворівський, Ксенія Ляпіна, Володимир Ар’єв, Олександр Чорноволенко та Володимир Бондаренко. Також у столиці за депутатський мандат будуть змагатись депутати Київської міської ради Олександр Бригинець та Дмитро Андрієвський, депутат однієї із райрад м. Київ Леонід Ємець, колишній начальник Головного управління МВС України в м. Київ Віталій Ярема та народний депутат України Юрій Ганущак. Лідер Європейської партії України Микола Катеринчук буде балотуватись по ВО №8 (Вінницька обл.). Із повним переліком кандидатів ВО «Батьківщина» у загальнодержавному окрузі можна ознайомитись за посиланням: http://byut.com.ua/news/11912.html.

У загальнодержавному багатомандатному окрузі ВО «Батьківщина» висунула 225 кандидатів. До першої п’ятірки партійного списку ВО входять Юлія Тимошенко, Арсеній Яценюк, Анатолій Гриценко, Олександр Турчинов та Юрій Луценко. Включення Юлії Тимошенко та Юрія Луценка до першої п’ятірки списку є швидше символічним, ніж практичним рішенням. Згідно ст.9 ЗУ «Про вибори народних депутатів України», громадянин, який має судимість за вчинення умисного злочину, якщо ця судимість не погашена і не знята у встановленому законом порядку, не може бути висунутий кандидатом й обраний депутатом. Таким чином, лідери опозиції Тимошенко та Луценко, стосовно яких судові приговори вступили у законну силу, не зможуть взяти участь у виборах народних депутатів.

Від 6 по 10 місце партійного списку зайняли В’ячеслав Кириленко, Григорій Немиря, Сергій Соболєв, Борис Тарасюк та Микола Томенко. 11 місце зайняв генеральний директор ТВІ Микола Княжицький. Дружина Юрія Луценка Ірина – №18, народний депутат України, адвокат Юлії Тимошенко – №20, лідер «Громадянського Опору» Олександра Кужель – №22, народний депутат України Олеся Оробець – №26. Голова Харківської обласної організації ВО «Батьківщина» Арсен Аваков включений до списку під №24. Нагадаємо, що Аваков, після порушення проти нього кримінальної справи, покинув межі України. Із повним переліком кандидатів ВО «Батьківщина» у загальнодержавному окрузі можна ознайомитись за посиланням: http://byut.com.ua/news/11912.html.

Безальтернативне рішення про висування кандидатів ВО «Батьківщина» було ухвалене під вигук Олександра Турчинова – «Провокатори теж підтримують це рішення», який був звернений до людей, що виступали проти кандидатури колишнього мера Чернівців Миколи Федорука.

Завершився з’їзд ВО «Батьківщина» формуванням пішої колони, яка попрямувала до будівлі Верховної Ради України протестувати проти мовного законопроекту.

Джерело та світлина – сайт ГМ \”Опора\”

peredplata