Хто нами хоче керувати з Буковини? Мунтян Іван Миколайович

Хто нами хоче керувати з Буковини? Мунтян Іван Миколайович Івана Мунтяна посунули аж на 115 місце у списку об\”єднаної опозиції. Навряд чи він стане депутатом. Доля йому вготувала неприємні сюрпризи.

Нинішній лідер буковинської «Батьківщини» і, як вважається – ставленик «правої руки» Юлії Тимошенко Олександра Турчинова – може бути вставлений кандидатом від опозиції на «румуномовний» округ Буковини, населені пункти якого давно в зоні уваги політика.

Він і народився у цій місцевості – у селі Опришени Глибоцького району (у 1969 р.), в багатодітній сім’ї, де виховували 13 дітей. Найстарший у родині.

Після служби у лавах радянської армії вступив до Чернівецького національного університету ім. Ю. Федьковича, який закінчив за спеціальністю «менеджмент організацій» (економічний факультет), у 2010 р. здобув другу вищу освіту за спеціальністю «Автомобільні шляхи та аеродроми» в Інституті економіки та бізнесу Національного транспортного університету. Також закінчив магістратуру Буковинської державної фінансової академії за напрямком «державне управління».

Трудову діяльність розпочав 1992-го бригадиром у колгоспі с. Кам\’янка Глибоцького району, з 1997-го до 2002-го був заступником директора МПП «Комфорт». Упродовж двох років обіймав посаду заступника голови Чернівецької обласної ради та був головою РК Єврорегіону «Верхній Прут». У 2006-2008-му знову повернувся до бізнесу – гендиректором НВП «МІМ». З 2007-го по 2010 був радником голови Чернівецької обласної ради – тоді однопартійця Івана Шилепницького. З лютого 2008р. до квітня 2010 р. – начальник Служби автомобільних доріг у Чернівецькій області.

Одружений, має трьох синів – двох студентів і школяра. Християнин-протестант.

Політична діяльність

Вперше став депутатом облради у 28-річному віці, здобувши перемогу в мажоритарному окрузі. Обирався депутатом обласної ради ІІІ, IV, V та VІ скликань з 1998 року до цього часу.

Був заступником голови облради Теофіла Бауера, який був наближений до тодішнього президента Кучми та СДПУо. Сам Мунтян підкреслює, що з Бауером їх пов’язували суто робочі стосунки.

З 2005 року член партії ВО «Батьківщина». У 2007 р. – кандидат в народні депутати Верховної Ради України – 386 номер у списку «Батьківщини». З 12 червня 2008р. – консультант по роботі з національними меншинами у Виконавчому секретаріаті Політичної ради партії «ВО «Батьківщина».

До місцевих виборів 2010 року не проявляв себе активно в партійному житті, виконуючи переважно роль «гаманця» на так званих «румунських» округах (у місцях компактного проживання румунської нацменшини на Буковині). Після «тушкування» депутатів від ВО «Батьківщина» у радах усіх рівнів (починаючи від тодішнього голови облпарторганізації – нардепа Петра Гасюка і закінчуючи депутатами обласної, міської та районних рад) очолив місцеву облпаорганізацію.

Бізнес

Гендиректор приватного підприємства «Євро-Ойл» з роздрібної торгівлі пальним. Також у родині є цегельня і підприємства з випічки хліба.

Їздить на Toyota Land Cruiser, у дружини ― Lexus.

Скандали

Після звільнення у 2010-му з посади начальника обласної Служби автомобільних доріг у зв’язку зі зміною керівництва області, звинувачувався у розкраданні коштів, отриманих Службою на ліквідацію наслідків повені 2008 року. У ЗМІ навіть поширилися чутки, що Іван Мунтян виїхав з України. Політик на прес-конференції спростував чутки про виїзд та надав дані, що його діяльність у Службі понад 50 разів перевірялася різноманітними структурами і порушень виявлено не було.

Іван Мунтян відомий як людина імпульсивна. У ЗМІ 2007-го поширювалася інформація, що в офісі однієї з фірм в Чернівцях депутат облради від фракції БЮТ Іван Мунтян зірвав зі стіни образливий для Юлії Тимошенко плакат (із зображенням лідера БЮТ Юлії Тимошенко, що вимовляє лайливі слова) і передав для розслідування в облуправління СБУ. Там подробиці повідомити відмовилися, підтвердивши лише, що таке справа розслідується.

Цитати

Про буковинську владу і книгарні:

«Дії буковинської влади стосовно книгарень – це свого роду теракт проти майбутнього, і за нього треба відповідати».

Далі буде…

Джерело – Коментарі

peredplata