На Буковині розпочалась кампанія проти екс-мера Чернівців та кандидата в нардепи від опозиції Федорука

На Буковині розпочалась кампанія проти екс-мера Чернівців та кандидата в нардепи від опозиції Федорука6 серпня на території Калинівського ринку в місті Чернівці невідомі особи розповсюджували листівки, на яких Микола Федорук та Іван Ринжук зображені поряд, як два кандидати від Об’єднаної опозиції, але на різних виборчих округах. Листівки були оформлені в стилістиці агітаційних матеріалів Об’єднаної опозиції, містили логотип та слоган «Ми об’єднались заради України», але не містили жодної інформації щодо тиражу та замовника. Таке оформлення та неправдивий зміст листівки суперечить вимогам Закону «Про вибори народних депутатів України» щодо оформлення агітаційних матеріалів. Іншими словами проти кандидата Миколи Федорука застосували прийом «чорного піару».

На листівках був зображений кандидат у 201 виборчому окрузі (центр: місто Чернівці) Микола Федорук та інша особа – Іван Ринжук, із інформацією про те, що Об’єднана опозиція висуває його у виборчому окрузі 203 (центр: місто Новоселиця). Насправді ж Іван Ринжук взагалі не висувався ні від Об’єднаної опозиції, ні у 203 виборчому окрузі. Більше того, мало кому у Чернівцях не відомо, що він уже тривалий час знаходиться в СІЗО через кримінальну справу.

Голова Чернівецької обласної організації ВО «Батьківщина», один із керівників виборчої кампанії Об’єднаної опозиції «ВО Батьківщина» в Чернівецькій області Іван Мунтян в коментарі ОПОРІ наголосив, що метою розповсюдження цих матеріалів є проведення паралелі між кандидатом Миколою Федоруком та арештованим Іваном Ринжуком. Саме як «чорний піар» проти свого кандидата Миколи Федорука розглядає даний факт.

Враховуючи той факт, що листівки оформлені із порушенням ряду статей з розділу IX «Передвиборна агітація» Закону України «Про вибори народних депутатів України» Громадянська Мережа ОПОРА звертатиметься до правоохоронних органів краю з вимогою припинити протиправні дії та притягнути до відповідальності порушників Закону.

Так, в п. 22 Статті 74 Закону України «Про вибори народних депутатів України» чітко вказано: «Забороняється виготовлення та розповсюдження друкованих передвиборних агітаційних матеріалів, що не містять відомостей про замовника друкованих передвиборних агітаційних матеріалів, установу, яка здійснила друк, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск».

Нагадаємо, що про свій намір балотуватися до Верховної ради України оголосив і регіонал Віталій Михайлішин, секретар Чернівецької міської ради, який став виконуючим обов’язки міського голови після відставки Миколи Федорука. Окрім того у 201 виборчому окрузі оголосили про намір балотуватися від УДАРу Галина Морараш, від КПУ – Іван Бордіян, від Народної партії – Віктор Бачинський, та самовисуванець Віктор Король.

Про це повідомляє прес-секретар Чернівецького представництва ГМ \”ОПОРА\” Григорій Сорочан.

Світлина надана ГМ \”ОПОРА\”.

peredplata