Янукович підписав мовний закон

Янукович підписав мовний законПрезидент України Віктор Янукович підписав Закон України «Про основи державної мовної політики».

Про це повідомляє прес-служба Глави держави.

У Законі України «Про основи державної мовної політики» визначається порядок застосування мов в Україні, принципи мовної політики держави та її обов\’язок щодо забезпечення конституційного права людини на вільне використання мов.

Як відзначають автори закону Вадим Колесніченко і Сергій Ківалов в пояснювальній записці до документа, законом регулюється діяльність органів державної влади та органів місцевого самоврядування щодо забезпечення розвитку і функціонування української мови як державної мови в усіх сферах суспільного життя української держави, вільного розвитку, використання і захисту регіональних мов або мов меншин, а також щодо сприяння вивченню мов міжнародного спілкування.

Законом встановлено, що державною мовою України є українська мова. При цьому наголошується, що «жодне з положень цього Закону про заходи щодо розвитку, використання і захисту регіональних мов або мов меншин не повинно тлумачитися як таке, що створює перешкоди для використання державної мови».

Разом з тим, законом визначається, що право на мовне самовизначення і вільне користування мовами у приватному та державному житті є невід\’ємним правом людини і громадянина.

На території Україні гарантується вільне використання регіональних мов, до яких віднесено російську, білоруську, болгарську, вірменську, гагаузьку, їдиш, кримськотатарську, молдавську, німецьку, новогрецьку, польську, ромську, румунську, словацьку та угорську. Додані русинська, караїмська та кримчацька мови відповідно до рекомендацій Верховного комісара ОБСЄ у справах національних меншин. Дія цього положення поширюється на ті мови, які є рідними для не менш як 10% громадян, що населяють певну територію за даними перепису. За рішенням місцевої ради, або за результатами збору підписів в окремих випадках, з урахуванням конкретної ситуації такі положення можуть застосовуватися до мови, регіональна мовна група якого становить менше 10 відсотків населення відповідної території. Чисельність регіональної мовної групи на певній території визначається на підставі даних Всеукраїнського перепису населення про мовний склад населення в розрізі адміністративно-територіальних одиниць.

Таким чином, якщо провести паралелі з даними останнього Всеукраїнського перепису 2001 року, то російська мова стане регіональною у 13 адміністративно-територіальних одиницях України (з 27-ми) – у Дніпропетровській, Донецькій, Запорізькій, Луганській, Миколаївській, Одеській, Сумській, Харківській, Херсонській, Чернігівській областях, АР Крим та містах Києві і Севастополі; кримськотатарська – в АР Крим, угорська – в Закарпатській області, румунська – в Чернівецькій. Інші мови традиційних національних меншин Україна отримають захист у менших адміністративно-територіальних одиницях.

Джерело

peredplata