Українців хочуть зобов\’язати купувати SIM-карти по паспорту

Українців хочуть зобов'язати купувати SIM-карти по паспортуУкраїнських абонентів можуть зобов\’язати укладати договори з операторами мобільного зв\’язку. Держспецзв\’язок вже розробив зміни до профільного закону «Про телекомунікації». Його основна ідея полягає в тому, щоб ввести обов\’язкові договірні відношення при покупці абонентами SIM-карт у мобільних операторів.

Таким чином, чиновники збираються допомогти правоохоронним органам збирати інформацію про користувачів, повідомляють «Коментарі».

«Метою внесення таких змін до законодавства є нагальна необхідність зниження рівня анонімності споживачів … Відсутність чіткого порядку отримання інформації про споживачів телекомунікацій, з одного боку, не дає правоохоронним органам швидко і чітко виконувати свої обов\’язки, а з іншого боку, операторам – надавати таку інформацію », – заявили в Держспецзв\’язку.

Прес-секретар відомства Ігор Конопацький повідомив учора, що проект закону перед подачею до Верховної Ради ще проходить узгодження в різних відомствах.

На думку аналітика GfK Ukraine Гліба Вишлінського, укладання договорів при продажу стартових пакетів негативно відіб\’ється на ринку мобільного зв\’язку в цілому.

«По-перше, це зменшить дохід самих гравців від продажу додаткових сім-карт. Адже у людей, які хочуть купити ще один пакет іншого оператора для дзвінків, наприклад, всередині мережі, з\’явиться набагато більше клопоту з оформленням послуги.

По-друге, нововведення змінить систему дистрибуції, створить додаткові витрати для компаній – в точках продажів співробітникам доведеться доплачувати за що збільшився обсяг роботи », – зазначив експерт.

В «Астеліті» (life :)) заявили, що «персоналізація сім-карт суттєво ускладнить практику взаємовідносин операторів і дилерів».

А в «МТС-Україна» вважають, що особливо помітно це вдарить по продажах пакетів невеликих населених пунктах, селах, де спеціалізованих магазинів немає.

peredplata