Погода восени: скільки протримається тепло в Україні

Погода восени: скільки протримається тепло в УкраїніУ цьому році осінь потішить українців теплом і комфортними погодними умовами, прогнозує народний синоптик Валерій Некрасов. Причому осінь, за його словами, триватиме цілих чотири місяці – з вересня по грудень, а поступиться місцем зимі – тільки після нового року.

Валерій Некрасов зазначив, що у вересні буде літо, і тільки в кінці місяця трохи похолодає. «До 20-х чисел вересня буде відмінне літо. Середня температура складе +20-22 градуси, тобто спеки не буде. Нас чекає звичайна комфортна осінь. Жовтні теж буде прохолодним, з вітрами змінних напрямків і опадами в нормі. Холодним він не буде – просто прохолодним. У листопаді буде хмарно і з заморозками, які з\’являться приблизно в 20-х числах », – розповів синоптик.

При цьому експерт додав, що грудень стане типовим продовженням осені. На його думку, перший зимовий місяць буде похмурим, з невеликими морозами, холодними вітрами і збільшенням опадів у другій половині місяця. «У нас немає підстав очікувати ранньої і сніжної зими. Зима розпочнеться 11 січня. І новий рік знову буде з невеликими морозами, -1-2 градуси, малосніжна. Нас чекає довга холодна зима з температурою -30 градусів. Найбільш холодним місяцем буде лютий. А потім 9 травня як включаться +40 градусів, і так буде все літо. Тобто весна знову буде всього один місяць», – зазначив Некрасов.

Тих, хто запланував відпустку в Карпатах і Криму у вересні-жовтні, синоптик заспокоїв, запевнивши, що відпочинок в цей час буде досить комфортним, і до кінця вересня можна буде купатися. У Карпатах ж, за словами Валерія Некрасова, буде «приємне бабине літо, комфортні умови і в жовтні, коли можна буде ходити за грибами».

«Романтичний» оксамитовий сезон і вплив на погоду «планети холоду»

Астролог Влад Росс вважає, що Україну чекає дуже тепла осінь. «Єдине, що на початку вересня можуть бути дощі, але потім вони закінчаться, і буде благотворний романтичний оксамитовий сезон, який триватиме аж до середини жовтня. Так що осінь буде теплою, навіть гарячою, що незвично», – розповів астролог.

Росс зазначив, що погода істотно зміниться після 15 жовтня – молодика, «коли відбудеться сходження з планетою холоду – Сатурном». Оскільки оксамитовий сезон буде тривалий, відпочинок у вересні-початку жовтня буде комфортним – турбуватися не про що, запевнив експерт. «У більшій мірі тепло буде поширюватися на Європу, Єгипет, Хорватію, Італію. У Криму та Карпатах до 15 жовтня також можна абсолютно спокійно відпочивати. Навіть запуск опалення в цьому році буде пізніше, ніж зазвичай », – зазначив астролог.

За прогнозами Влада Росса, листопад також не буде холодним. «Температура в усі осінні місяці буде вище річної норми. Дуже жорсткі холоду нас чекають у другій половині січня і лютому, а до цього часу буде тепло, і новий рік цілком може бути із сльотою », – додав він.

Традиційні для України осені

Начальник відділу метеорологічних прогнозів Українського гідрометеорологічного центру: Людмила Савченко прогнозує, що погода у вересні та жовтні цього року буде близькою до норми. Для вересня, за її словами, характерна середня місячна температура – +12-19 градусів. «Абсолютний максимум у вересні може бути +30-39 градусів, а мінімум -1-8 градусів морозу. Так, по всій території вже може встановитися мінусова температура, але на півдні ще буде тепло. Заморозки у вересні найбільш ймовірні у другій і третій декадах. Тобто загроза заморозків існує. Кількість опадів трохи зменшується в порівнянні з літнім періодом до 27-62 мм в місяць », – розповіла метеоролог.

Середньомісячна температура в жовтні в Україні становить +6-12 градусів, зазначила Савченко. «Заморозки – взагалі звичне явище для жовтня. Причому вони бувають досить інтенсивні і серйозні. Найнижча температура в Україні була зафіксована -5-16 градусів морозу, найвища – +25-35 градусів тепла. Така температура досягається завдяки тому, що бувають періоди тепла, настає «бабине літо». Кількість опадів стає ще менше – 20-54 мм », – додала вона.

Враховуючи те, що цієї осені погода буде близькою до норми, то можна припустити, до яких температур слід бути готовим українцям, підсумувала Людмила Савченко.

peredplata