Буковинці варті правди, а не цяцянок!

На сайті Чернівецької обласної ради з’явився проект документу, підписаного більш ніж двома десятками депутатів і поданого до облради ще 28 серпня 2012 року.

У проекті, зокрема, пропонується:

«1) Підтвердити дію на території Чернівецької області положень Конституції України щодо державності української мови та вільного розвитку мов національних меншин України.

2) Постановити, що на території Чернівецької області застосування Закону України «Про засади державної мовної політики» є недоцільним.

3) Засудити дії президента Януковича В.Ф. в частині незаконності підписання нелегітимного акту «Про засади державної мовної політики» та підтримати ініціативу ряду політичних сил України щодо оголошення йому імпічменту».

Майже тиждень знадобився обласній раді, аби оприлюднити проект рішення сесії облради щодо так званого «мовного» закону.

Таким чином, апарат обласної ради, з відома – а очевидно, і згідно з наказом провладного керівництва ради – ігнорує волю понад 20 депутатів та їхніх виборців, які вважають українську мову єдиною державною в Україні. Своїми діями відповідальні особи органу місцевого самоврядування перешкодили вчасному (згідно з Законом України «Про доступ до публічної інформації») оприлюдненню проекту рішення сесії обласної ради і, відповідно, включенню цього питання у порядок денний наступної сесії обласної ради.

Керівництво обласної ради фактично підтвердило інформацію, поширену раніше народним депутатом України Геннадієм Москалем, про негласну заборону очільниками держави проведення сесій місцевих рад з «мовного» питання в Західних областях України. Адже голосування з цих питань гарантовано буде не на користь влади.

Раніше народний депутат від Партії регіонів Іван Попеску вже дезінформував увесь світ повідомленням про нібито підтримку «мовного» закону сесією Герцаївської районної ради. Як з’ясувалося пізніше, жодних рішень щодо імплементації закону в районі не ухвалювалося. Голова районної ради повідомив, що це питання буде поставлене на голосування аж тоді, коли рішення «ухвалять вищі інстанції».

Про це повідомляє прес-служба обласного осередку ВО \”Батьківщина\”

peredplata