А судді хто? або Сам дурак

А судді хто? або Сам дурак– 27 серпня 2012 року крайові збори керівників навчальних закладів Чернівецької області прийняли звернення, в якому засудили мої дії, що начебто дискредитують навчальні заклади Чернівецької області, – повідомляє народний депутат Геннадій Москаль. – Однак перед тим, як приймати подібні звернення за вказівкою керівництва області й виставляти себе на сміх, освітянам слід навести лад у своїх навчальних закладах.

У Верховну Раду України надійшла заява із с.Ванчиківці Новоселицького району щодо ситуації в сільській школі. Надаю заяву без редагування й рекомендую освітянам зібрати крайові збори й засудити тих, хто своїми діями чи бездіяльністю дійсно дискредитує навчальні заклади області.

ЗАЯВА (копія)
Звертаємось до Вас, з великим болем за наших дітей, та якість надання освіти в загальноосвітній школі 1-3 ступенів села Ванчиківці Новоселицького району, де на нашу думку вже тривалий час порушуються всі моральні та загально прийняті норми роботи з учнями та їх батьками, безпосередньо директором зазначеної школи Присакарь Оленою Вікторівною, яка зловживая службовим становищем, всупереч установленому законом порядку «Про освіту» внесла свої корективи в функціонування державного закладу, в зв\’язку з чим навчання наших дітей, та умови надання знань потребують втручання правоохоронних органів та керівництва освіти області.
Згідно cm. З «Право громадян України на освіту» наші діти мають право на безкоштовну освіту в усіх державних навчальних закладах незалежно від статі, раси, національності, соціального і майнового стану, роду та характеру занять, світоглядних переконань, належності до партій, місця проживання, тощо. Але в Ванчиківецькій школі цей закон не діє так як ми члени батьківського комітету , батьки учнів від першого по одинадцятий класи дуже давно ознайомленні з сумами які потрібно сплачувати на постійній основі та в звичній формі на видумані директором заходи та ремонти, книжки, акції які насправді збагачують посадову особу залитая при цьому погані умови для навчального процесу. Зрозуміло що кошти за навчання та ремонти сплачуються не тільки в нашій школі, а ї в інших навчальних закладах Новоселицького району але за ці гроші які виділяються батьками в інших школах є всі умови для навчання, що не скажеш про Ванчиківецьку школу. Не є секретом що в опалювальний сезон в вищезазначеній школі температура повітря від +7 до +14 , діти на уроках постійно вдягнуті, хворіє в зимовий час кожна третя дитина села. З зими до зими ця проблема з’являється і без будь яких змін на відновлення нормової температури в класах школи. Ми не одноразово звертались про покращення опалювання але марно. Це свідчить про заінтересовану економію на здоров\’ї дітей школи її керівника яка на протязі 10 років керування належним чином не вирішила це найголовніше питання охорони здоров’я наших дітей.
Тільки завдяки підприємцям села, голові сільської ради села Ванчиківці, «батьківському комітету, була придбана музикальна апаратура, сканери, принтери, обладнання для проведення шкільних дискотек. Одразу ж під нашу апаратури директором були встановленні конкретні умови проведення таких заходів через платний вхід розміром в три гривні не зважаючи на наші зауваження в зв\’язку з проявами комерційної діяльності на території навчального закладу. Такі правила відпочинку в шкільних стінах взагалі обурили громаду села, враховуючи педагогів навчального закладу які стали цілком залежними від прийняття остаточних рішень керівником школи так як в шкільному колективі працюють в основі всі її родичі включаючи фінів, кумів, рідних та двоюрідних родичів враховуючи її законного чоловіка якого можна занести до книги рекордів «гінесу» за багатофункціональність так як він отримує заробітну платню з декількох посад а саме:
1 Сантехник
2 Завсклад
3 Завхоз
4 Буфетчик
Більш того займається комерційною діяльністю підвозом товару з оптових продуктових баз , та ринків області без будь яких дозвільних документів на торгівлю порушуючи при цьому всі санітарні норми реалізованого товару в шкільній установі. Про це свідчить найменування товару якій можна придбати в школі : Піца, жувальні гумки сумнівного походження, карамелі на палички, сухарики, чіпси та інші товари які несумісні з шкільним харчуванням дітей.
Важливою проблемою нашої школи є перекручена навчальна програма директором школи яка спрямована на збільшення шкільних годин філологічного профілю та французької мови так як ці навчальні дисципліни викладає особисто директор та її світа отримуючи величезні державні кошти за викладацьку діяльність з урахуванням годин викладання.
За значним перебором навчальних годин зазначених вище дисциплін належним чином не вивчаються юридичні дисципліни, англійська мова, трудове навчання яке потрібне більше ніж в міських школах. Несподіванкою стала заява директора про переведення румунського класу на повністю українську мову з максимальним скороченням вивчення румунської мови. Для цього директор скликала батьків для збору заяв на переведення дітей 10 класу на викладання українською мовою з значним скороченням рідної мови румунської. Ми згідні з тим що кожний громадянин нашої держави повинен знати мову держави , але такі радикальні ксенофобські дії з сторони директора значно завищенні від державних стандартів, та закону про регіональні мови, тільки тому що хтось хоче більше заробляти на викладацьких годинах. Хочемо зазначити що державна політика в галузі освіти визначається Верховною Радою України відповідно до Конституції України і здійснюється органами державної виконавчої влади та органами місцевого самоврядування, тому ми розуміємо що директор Ванчиківецької школи взяла на себе багато повноважень які їй не належать тим самим погіршує знання важливих дисциплін в майбутньому наших дітей.
25-29 травня на базі національного коледжу ім. Міхая Емінеску у м.Бая-Маре (Румунія) пройшла Міжнародна олімпіада з румунської мови та літератури.
Цьогоріч до складу «олімпійців» Буковини увійшло 16 учнів навчальних закладів з румунської мови викладання здобувши чотири призових міста. Це говорить про те що сама держава спрямовує та стимулює румуномовні школи для більш активного вивчення мови. Чому в подібних різноманітних мовних програмах не приймають участі наші діти , адже в нашому селі є багато розумних та талановитих дітей які розраховують на розкриття своїх мовних здібностей яких не помічає і не хоче помічати керівник освітньої установи, більш того зменшує навчальну програму з цієї дисципліни.
Таким чином виходячи з вищезазначеного, просимо Вас через надані вам повноваження визначити через відповідні запити до Обласного відділу освіти в Чернівецькій області питання про належне дотримання державних стандартів освіти та суми фінансового забезпечення навчального закладу с Ванчиківці провівши необхідну позапланову перевірку перед навчальним роком ,тим самим визначивши рух значних коштів які були надані директору Ванчіківецької ЗОШ Присакарь Олені Вікторівні на облаштування та ремонт школи.
З повагою голова ініціативної групи
Фурка Володимир Іванович

З повагою,

народний депутат ВР України
VI скликання
Перший заступник голови Комітету ВР України з питань боротьби з організованою злочинністю і корупцією

Г.Г. Москаль

peredplata