Ілона промахнулася

Ілона промахнуласяОПОРА: суд визнав агітацію Віталія Михайлішина на конференції освітян незаконною

Сьогодні, 5 вересня 2012 року, Чернівецький окружний адміністративний суд своєю постановою визнав протиправними дії кандидата в народні депутати України Віталія Михайлішина щодо здійснення передвиборної агітації на щорічній конференції працівників педагогічних закладів міста Чернівці 29 серпня 2012 року.
Цитата з Постанови суду (копія постанови додається): \”На думку суду, в ході передвиборної кампанії будь-які оприлюднені матеріали поєднані з інформацією про вибори, обрання того чи іншого депутата, мають розцінюватись в якості передвиборної агітації, якщо вони проголошені в строки виборчої кампанії, містять відомості про вирішення тих чи інших проблем, відстоювання інтересів певної верстви населення (виборців), і тим самим спрямовані на формування думки про покращення умов роботи, проживання, і т.і. в разі обрання певного кандидата депутатом. Саме тому Законодавець визначив, що передвиборна агітація це – здійснення будь-якої діяльності. В даному випадку така діяльність в діях відповідача на думку суду, виражена в його промові з метою спонукання виборців голосувати саме за нього, як особи, яка виконає взяті перед цими виборцями зобов’язання…. суд вважає, що промова кандидата в депутати Михайлішина В.М. по своїй суті і змісту являється нічим іншим, як передвиборною агітацією, … … приміщення використовувалось кандидатом в депутати Михайлішина В.М. як об’єкт за місцем роботи під час виконання своїх службових обов’язків …\”
Нагадаємо, що 29 серпня ОПОРА оприлюднила відео, на якому Віталій Михайлішин агітує за себе на щорічній конференції працівників педагогічних закладів міста Чернівці 29 серпня 2012 року: http://www.youtube.com/watch?v=PGrOa_dGVm0
На основі цього відео кандидат у народні депутати України Максим Бурбак (Об’єднана опозиція) 3 вересня 2012 року звернувся до Чернівецького окружного адміністративного суду із позовною заявою з проханням:
1. Встановити неправомірними дії кандидата в народні депутати України Михайлішина Віталія Михайловича щодо здійснення передвиборчої агітації на щорічній конференції працівників педагогічних закладів міста Чернівці 29 серпня 2012 року.
2. Зобов’язати кандидата в народні депутати України Михайлішина Віталія Михайловича утриматися від використання ресурсів за місцем роботи – конференцій, службових, виробничих нарад, зборів колективів для проведення своєї передвиборчої агітації.
Суд частково задовольнив позовні вимоги: визнав дії кандидата в народні депутати Віталія Михайлішина протиправними (частина перша позовних вимог), але відмовив у тому, щоб зобов’язати його утриматися надалі від використанням ресурсів за місцем роботи (частина друга позовних вимог). Тому що суд не може заборонити те, що і так заборонено законом – а позивач не надав докази того, що Віталій Михайлішин має намір вчиняти такі дії у майбутньому.
Скоріш за усе, Віталій Михайлішин буде оскаржувати це рішення до Вінницького апеляційного адміністративного суду, на це у нього є два дні.

За коментарями звертайтесь:
Назар Тимощук,
координатор виборчих програм Громадянської Мережі ОПОРА у Чернівецькій області,
063 628 67 71, n.tymoshchuk@opora.org.ua
Прес-секретар Чернівецького представництва Громадянської Мережі ОПОРА,
Григорій Сорочан

peredplata