Опозиція буде судитися з Януковичем далі

Опозиція буде судитися з Януковичем далі Документи у справі «Україна проти Януковича» ляжуть в основу роботи ТСК з розгляду питання про імпічмент президента Януковича. Про це заявив голова Ради Об’єднаної опозиції «Батьківщина» Арсеній Яценюк під час прес-конференції в Тернополі в неділю, 9 вересня.

Арсеній Яценюк підкреслив, що в новому парламенті буде ухвалено закон про порядок імпічменту президента, і тимчасова спеціальна комісія з питання усунення президента Януковича від влади буде розглядати позов проти чинного президента, який подала до суду Об’єднана опозиція. «Подання цього позову – це перший крок до імпічменту президента Януковича», – наголосив він.

Арсеній Яценюк повідомив, що отримав ухвалу Вищого адміністративного суду про повернення без розгляду позову опозиції проти президента Януковича. «Ми зараз розглядаємо можливість звернення з даним позовом до Європейського суду з прав людини», – наголосив він.

Він підкреслив, що опозиція зібрала чіткий перелік юридичних звинувачень проти чинного президента. Арсеній Яценюк наголосив, що позов складається з 16 пунктів звинувачень президента Януковича в порушенні чинної Конституції, «починаючи з того, коли президент Янукович підписав харківські угоди, підписав закон України про мови та Податковий кодекс, який знищив 300 тис підприємців, підписав пенсійну реформу, яка підвищила пенсійний вік і порушила принцип справедливості нарахування пенсії, тиснув на суддів Конституційного суду і отримав повноваження, на які він не обирався в 2009 році, відмовився заветувати закон України про державний бюджет, який порушував основні соціальні права пільговиків. Не кажучи вже про низку кадрових призначень, про утиски свободи слова, про політичні переслідування», – підкреслив Арсеній Яценюк.

Напередодні під час прес-конференції у Львові він нагадав, що нещодавно працівники ВАСУ намагалися знищити близько 500 тисяч заяв громадян про приєднання до позову проти президента Януковича, які були зібрані під час акції «Україна проти Януковича». «На Заході і на Сході українці не боялись не просто підписувати позовні заяви, але і залишати своє прізвище, ім\’я, залишати свої паспортні дані, місце проживання. Вони висловили свою позицію проти цього режиму», – наголосив він.

Арсеній Яценюк повідомив, що в понеділок, 10 вересня, біля будівлі ВАСУ відбудеться мітинг громадян з вимогою розглянути їхні заяви про приєднання до позову проти чинного президента, щоб захистити право на чесне і справедливе правосуддя в Україні. «Кожен громадянин України має право подати в суд на президента. А суд зобов\’язаний розглядати цей позов», – додав Арсеній Яценюк.

peredplata