Вдячні євреї спорудили жителям Іспаса на Вижниччині пам’ятник, за спасенне життя в часи війни

Вдячні євреї спорудили жителям Іспаса на Вижниччині пам’ятник, за спасенне життя в часи війни16 вересня, в буковинському селі Іспас, що на Вижниччині, відбулося урочисте відкриття пам’ятника на честь сільської громади, яка в роки Другої світової війни врятувала 15 єврейських родин. Під керівництвом тогочасного сільського голови Івана Дениса та місцевого православного священика усе село, ризикуючи власним життям, стало на захист своїх земляків, які були переслідувані тоталітарним режимом лише за те, що мали іншу віру.

Загалом близько 1755 українців в Ізраїлі удостоєні почесного звання «Праведники світу» за спасіння єврейського населення від знищення. І за цим показником Україна посіла 4 місце серед 33 країн світу. Саме до таких «праведників» і відносяться жителі с.Іспас. Адже заради порятунку 100 осіб своїм життям ризикувало понад 1000 мешканців.

«Пам’ятаю, що до нас у село з Мілієва прийшли бити євреїв. Навпроти моєї хати, де сьогодні сільська рада, раніше була канцелярія. З неї вийшов сільський голова, одягнутий у національний одяг, і сказав їм: «Ви у своєму селі порядок зробили, а ми у своєму самі зробимо». Та й нікого ті вояки не тронули, бо не дали їм цього зробити», – згадує жителька с.Іспас Марія Іванівна Кудрик.

У відкритті пам’ятника, символу пам’яті та пошани до героїзму іспасців, взяли участь голова ОДА Михайло Папієв, заступник міністра культури України Юрій Богуцький, голова Міжнародного благодійного фонду Олександр Фельдман представники церкви і громадських організацій.

«Ми живемо в той час, коли люди не знають, як бути. І від нас самих залежить, як ми житимемо. Тож нам треба вчитися у тих людей, які вчинили тоді такий подвиг – утримали фашистських прихвоснів від вбивства та показали усьому світу, що можна інакше. Я обіцяю зробити усе можливе, щоб назва села Іспас пролунала як назва вулиці, або площі в якомусь із міст Ізраїлю, адже там особливо шанують пам\’ять праведників», – повідомив Олександр Фельдман, фонд якого виділив кошти на спорудження пам’ятника.

На завершення церемонії відкриття пам’ятника Михайло Папієв від фонду Олександра Фельдмана вручив сільському голові 2 сертифікати на комп’ютерні класи у Іспаській школі.


Тетяна МАРТИНОВА, БукІнфо (с)

Фото автора

peredplata