Округ №202: дилема для націонал-патріотів

Округ №202: дилема для націонал-патріотівНаціонал-патріотичний виборчий округ №202 у складі Кіцманського, Вижницького, Путильського та значної частини Сторожинецького районів на цих виборах може здивувати. Про це свідчать результати вивчення громадської думки у населених пунктах округу, що проводилися столичним Центром політичного прогнозування «Нова доба».

Центр цікавили націонал-патріотичні округи Західного регіону для розуміння ситуації у майбутньому парламенті та визначення впливу у ньому опозиційних сил.
І з’ясувалося, що нинішня пасивність традиційно активних і націонал-патріотично налаштованих виборців, зневіра значної їх частини, маніпулювання влади, коли з одного боку людей задобрюють бюджетними благами, а з іншого тиснуть на них та приховують партійність владних кандидатів (членство в Партії регіонів більшість з них не афішують) може призвести до програшу опозиції у багатьох таких округах. Серед них і єдиний націонал-патріотичний округ Чернівецької області №202.
Так, за даними досліджень Центру, нині на округу визначилися лідери виборчої гонки: начальник департаменту освіти ОДА, висуванець Партії регіонів Михайло Бауер, самовисуванець, націонал-патріот Іван Рибак та кандидат від Об’єднаної опозиції, колишній податківець та екс-голова Кіцманської РДА Олександр Фищук. За даними опитування мешканців, Михайло Бауер зараз набирає 13,8 відсотка голосів, Іван Рибак – 11,5 відсотка, Олександр Фищук – 7,8 відсотка, Георгій Манчуленко набирає 4,1 відсотка голосів. За інших кандидатів мають намір проголосувати 5,3 відсотка виборців. Не підуть на вибори 19,4 відсотка. 34,8 відсотка поки не визначилися, за кого їм голосувати. 3,3 відсотки не відповіли на запитання.
«Досліджуючи ситуацію у межах округу, ми зіткнулися з декількома чинниками, що визначатимуть подальшу боротьбу та можливий результат, – зазначає політичний експерт Дмитро Черевко. – Підтримка провідних кандидатів у районах різна. Якщо Михайло Бауер має певний рейтинг у Сторожинецькому районі, то прихильники Івана Рибака більш рівномірно розподілені по усіх районах округу, за виключенням хіба румунської частини Сторожинецького району. Водночас, прихильники Олександра Фищука та Георгія Манчуленка – це переважно мешканці Кіцманського району. Тому усе залежатиме від їх подальшої активності як у базових районах, так і у тих, де можна залучити додатковий електорат».
«Причому, на мою думку, – продовжує колега Д. Черевка, політолог Михайло Воропай, – у владного кандидата Михайла Бауера та в опозиційного Олександра Фищука надто звужене електоральне коло. Перший може наростити рейтинг лише за рахунок адмінресурсу, але це обмежене поле діяльності. Адже чим більший тиск, тим більше наростатиме протидія або прихований саботаж. До того ж, його румуномовний електорат себе вже позиціонував, на відміну від українців, які більш пасивні і визначаться ближче до виборів. А Олександр Фищук теж незрозуміло звідки залучить додаткові голоси, враховуючи невиразну кампанію, яку він проводить.
-Може виникнути ситуація, коли виборці, які голосуватимуть за опозицію за партійним списком, підтримають у мажоритарному округу іншого кандидата – близького їм за поглядами та більш активного і відкритого до них, – каже Дмитро Черевко.
«Для опозиції, на мою думку, є чималий ризик, – говорить Михайло Воропай. – Вона зробила ставку на опозиційно невиразного кандидата. «Програш опозиції не лише додасть додаткові козирі владі, але й призведе до гнітючої соціально-психологічної атмосфери у населених пунктах округу. Адже на цих теренах ще ніколи не перемагали на парламентських виборах кандидати від влади і владні партії, – говорить Дмитро Черевко. – Тут виборці мають більш високу політичну культуру і вважають себе хранителями усього українського – мови, освіти, культури, традицій. А прихильницею українського ніяк не можна назвати нинішню владу та її кандидатів і в центрі, і на місцях, зокрема й на Буковині».
«Для опозиції програш її кандидата в округу №202 я би назвав політичною трагедією. Це означатиме, що вона здала владі на Буковині свій останній бастіон разом з людьми, які їй тут довіряють. Та, якщо вожді опозиції ухвалюють непродумані рішення щодо фігур кандидатів, то тут – слово за виборцем. Він має визначитися сам – хто із кандидатів є йому ближчим за проукраїнськими, національно-патріотичними та опозиційними поглядами», – підсумовує розмову Михайло Воропай.

Бесіду вів журналіст В’ячеслав Семененко

peredplata