Буковина розхитана. Коронавірус не подолано. Карантин не скасовано.

Коронавірус не подолано. Карантин не скасовано. Люди хворіють. Лікарні переповнені. Медиків і медикаментів не вистачає.

Не забуваймо: третій місяць Буковина сидить на карантині. Закриті магазини, ринки, підприємства. Люди змучені та зубожілі. У той же час, з якогось дива працюють супермаркети, держчиновники, банки і ломбарди. Чиновники тепер отримують високі зарплати і надбавки до них.

Як приклад захланності та ницості є у Чернівцях міський голова Олексій Каспрук. Саме у той час, коли  люди сидять без роботи, без засобів виживання, він отримував у місяць 50000 гривень різних надбавок до зарплати і 50000 – премії за березень 2020 року.

Обдираючи містян до нитки, щовечора Олексій Каспрук через ТБ і соцмережі вимагав, аби люди сиділи вдома, терпіли скруту і не виходили на роботу. Це був цинізм найвищого гатунку.

З іншого боку, таку ж поведінку демонстрували працівники ОДА. Зокрема, голова ОДА Сергій Осачук, перший заступник голови ОДА Богдан Ковалюк та заступник голови Наталія Гусак.

Вони також не дуже переймалися проблемами буковинців під час карантину. Більше того: чи то штучно, чи то несвідомо щотижня влаштовували продуктовий ажіотаж.

Це ставалося тоді, коли Сергій Осачук повідомляв, що на вихідні не будуть працювати супермаркети й аптеки. Аби люди встигли запастися продуктами та ліками.

Почувши таке, буковинці бігли до магазинів і аптек. Створювали черги і натовпи, де, напевне, і заражалися коронавірусами.

У той час, коли багато людей не завжди мали можливість купити собі кусень хліба, перший заступник голови ОДА Богдан Ковалюк у сівоєму кабінеті зробив дороговартісний ремонт і за гроші цих же людей купив дорогу люстру.

Хіба можна так поводитися, коли народ бідує?!

Ні!

І ще відзначився голова Чернівецької обласної ради Іван Мунтян. Його підозрюють у взятті хабаря у сумі 180000 доларів США за передачу санаторію «Брусниця» в оренду Юрію Кушніру. НАБУ веде розслідування. А суд відсторонив Мунтяна від займаної посади.

Незважаючи на це, підозрюваний зумів протягнути через сесії кілька напівкримінальних рішень, які стосуються земель та майна медичних закладів області.

Зокрема,

Мунтян, психлікарня і тубдиспансер.

На ХХХVІ сесії обласної ради VІІ скликання було прийнято рішення №13-36/20 про ліквідацію обласного комунального некомерційного підприємства «Обласний дитячий протитуберкульозний санаторій «Садгора».

Це сталося 4 лютого 2020 року. НАБУ на той момент уже вело допити, вилучало кошти, завело кримінал на Івана Мунтяна. А він рішав питання. І то дуже цікаво та напівкримінально. Бо у цьому рішенні не тільки ліквідували санаторій, залишили без роботи десятки людей, а без медичного догляду – сотні дітей, уражених паличкою Коха.

Тут Іван Мунтян порішав справи й з Чернівецькою психлікарнею, територію якої захоплює подільник його родини, підприємець Чеботар.

Отож, другим пунктом рішення обласна рада під керівництвом Івана Мунтяна «рішила»:

«2. Припинити діяльність обласного комунального некомерційного підприємства «Обласний дитячий протитуберкульозний санаторій «Садгора» (ЄДРПОУ 4335639, місцезнаходження: вул. Підкови Івана, буд.11, місто Чернівці, Чернівецька область, 58025), шляхом його ліквідації як юридичної особи».

Отакої. Одним голосуванням і одним підписом Івана Мунтяна зламано долі сотень людей. На смерть викинуто десятки дітей.

Але кому до них є діло тоді, коли питання стоїть про майно та «золоту» землю у центрі Чернівців, а на додачу – 9 гектарів цінних земель у Садгорі.

Не даремно буковинці кажуть про таких ділків, як Іван Мунтян: «Дурний-дурний, а шкварки любить». Одним рішенням Мунтян отримав не один і не два шкварки. Уже 12-м пунктом цього рішення сесії від 4 лютого записано:

12 пункт

Нерухоме майно, яке обліковується на балансі обласної комунальної медичної установи «Обласний дитячий протитуберкульозний санаторій «Садгора» (згідно свідоцтва про право власності на нерухоме майно від 14.05.2003 №747039), а саме: протитуберкульозний корпус літ. “А” пл. 2534,6 кв.м., пульмонологічний корпус літ. “Б” пл. 1059,0 кв.м., школа літ. “В” пл. 1941,5 кв.м., адмінкорпус літ. “Г” пл. 118,1 кв.м., харчоблок літ. “Д” пл. 878,5 кв.м., рентгенологічний корпус літ. “Е” пл. 392,6 кв.м., майстерня літ. “Ж” пл. 240,9 кв.м., гаражі літ. “З” пл. 204,7 кв.м., пральня-котельня літ. “Л” пл. 377,4 кв.м., вбиральня літ.”К”, передати на баланс обласного комунального некомерційного підприємства “Чернівецька обласна психіатрична лікарня”.

Далі психлікарню забирають з Чернівців (аби не заважали підприємцю Чеботарю вести свій бізнес) до Садгори. Про це зазначено у пунктах 14 і 15:

  1. Доручити Департаменту охорони здоров’я обласної державної адміністрації укласти з закладами охорони здоров’я санаторного протитуберкульозного типу (на базі типу ОКМУ “Обласний дитячий протитуберкульозний санаторій “Садгора”) договори для направлення дітей на оздоровлення та лікування за прикладами укладання договорів про міжбюджетні трансферти, що діють між Чернівецькою обласною радою, Чернівецької обласною державною адміністрацією та іншими закладами охорони здоров’я.
  2. Припинити право постійного користування земельною ділянкою за адресою: 58000, Чернівецька область, місто Чернівці, вулиця Підкови Івана, земельна ділянка 11, площею 9,4653 га, кадастровий номер 7310136900:55:005:0021 за обласною комунальною медичною установою “Обласний дитячий протитуберкульозний санаторій “Садгора”.
  3. Передати в постійне користування земельну ділянку за адресою: 58000, Чернівецька область, місто Чернівці, вулиця Підкови Івана, земельна ділянка 11, площею 9,4653 га, кадастровий номер 7310136900:55:005:0021 обласному комунальному некомерційному підприємству “Чернівецька обласна психіатрична лікарня”.

Контроль за виконанням рішення Іван Мунтян поклав на двох голів комісій облради – Любов Годнюк та Ігоря Малишевського. А також на заступницю голови ОДА Наталію Гусак.

І нібито винних нема. І справа вирішена. І нікого нічого не хвилює.

Повстання у Садгорі

Але з таким рішенням не хочуть погодитися колишні працівники санаторію «Садгора» та головний лікар і персонал психлікарні. Останні багато бачили на своїй роботі. Тож вважають цей заклад необхідним. Бо хто зна, хто і коли у їхніх палатах може вести сесії будь-яких рад… Чи брати хабарі за потрібне голосування.

До речі, за дивним збігом обставин саме за це рішення проголосували 33 депутати з 64. Тобто стільки, скільки повинно бути. Один в один. І голосують, в основному, одні і ті самі депутати, що у минулому році проголосували за передачу санаторію «Брусниця» в оренду Юрію Кушніру. Тоді НАБУ відкрило кримінал на Мунтяна за хабар у сумі 400000 доларів США.

Під час демонстрації плівок та судів Мунтян казав, що гроші не всі собі брав. Мусів і депутатам щось вділити. Зокрема, придбав дорогий телефон голові комісії Любові Годнюк. Отож голосування в обласній раді засвідчує, що там є та необхідна більшість, з якою Мунтян може  робити все, що йому заманеться.

Тож хто цього разу голосував за рішення про ліквідацію санаторію «Садгора» і передачу всіх його земель і майна Чернівецькій психлікарні?

Ось вони:

  1. Андронюк Андрій Васильович – ВО «Батьківщина»
  2. Березовський Михайло Михайлович – БПП «Солідарність»
  3. Гаврилюк Юрій Іванович – ВО «Батьківщина»
  4. Гешко Іван Тарасович – позафракційний
  5. Грижук Валерій Іванович – ВО «Батьківщина»
  6. Заіц Маріан Дмитрович – Радикальна партія
  7. Костащук Іван Іванович – УКРОП
  8. Куліш Володимир Іванович – БПП «Солідарність»
  9. Левко Віталій Васильович – Платформа «За життя»
  10. Липка Михайло Васильович – Народний контроль
  11. Любимський Василь Олексійович – БПП «Солідарність»
  12. Мітрік Степан Іванович – ВО «Батьківщина»
  13. Маковецька Інга Степанівна – Радикальна партія
  14. Малишевський Ігор Олексійович – УКРОП
  15. Мельничук Віталій Кузьмич – ВО «Свобода»
  16. Мельничук Олег Миколайович – позафракційний
  17. Мороз Володимир Васильович – Народний контроль
  18. Мотуляк Віктор Дмитрович – Наш край
  19. Мунтян Іван Миколайович – позафракційний
  20. Палій Василь Миколайович – БПП «Солідарність»
  21. Пріску Валентин Вікторович – ВО «Батьківщина»
  22. Придій Георгій Васильович – БПП «Солідарність»
  23. Рошка Аурел Іванович – Наш край
  24. Савчук Микола Петрович – БПП «Солідарність»
  25. Семенюк Іван Васильович – Наш край
  26. Сорочан Іван Омелянович – ВО «Батьківщина»
  27. Ткачук Віталій Васильович – УКРОП
  28. Фищук Олександр Георгійович – БПП «Солідарність»
  29. Фочук Світлана Георгіївна – ВО «Батьківщина»
  30. Фрей Петро Прокопович – БПП «Солідарність»
  31. Чернівчан Василь Назарович – Радикальна партія
  32. Черней Михайло Васильович – Самопоміч
  33. Штогрін Андрій Іванович – Радикальна партія

 

Ось такі вони – ці депутати, які забрали вже майно та землю від дітей, хворих на туберкульоз. Передали це все психлікарні. Чи не для себе вони готують кращі умови? Бо хто зна, де завтра будуть. А Мунтян таким чином зумів звільнити приміщення та площі на вулиці Мусоргського. Тож зараз господарює там хлібопекар Чеботар. А ще злі язики клевещуть, що хтось із рідні Мунтяна і він сам має стосунки до бізнесу Чеботаря.

Як воно насправді, час покаже.

Наразі нам цікаве таке голосування у Чернівецькій обласній раді. Треба було 33 голоси. Вони є.  Хто за переконаннями голосував.  Когось Іван Миколайович «переконав». Невинних нема. Цікаво, що крайні, нібито непримиренні одна з одною фракції – ВО «Свобода» та «За життя» голосували так, як Мунтяну потрібно. Ніби вони делегують по одному представнику «за» голосувати. Аби ніхто не здогадався, що ці фракції служать Мунтяну.

Цього разу «за» знищення дитячого санаторію проголосував голова ВО «Свобода» у Чернівецькій області Віталій Мельничук та від «За життя» – Віталій Левко. Якби хтось із них посмів не проголосувати чи бути «проти», санаторій у Садгорі не чіпали б.

Коли стало відомо це ганебне голосування проти дітей, хворих на туберкульоз, і переведення психлікарні у Садгору, а землю її передати під бізнес, Мунтян спробував агресивно заперечити це.

При міністрові Авакову я його прямо запитав, чи він і рада ліквідували санаторій і на його місце перевели до Садгори психлікарню?

Мунтян почав говорити про те, що я чогось іще не знаю і не розумію. І взагалі, я, як журналіст, не вмію розібратися у тому, що діється в області. А в одному корпусі психлікарні буде відділення для реабілітації воїнів АТО…

Насамкінець я зрозумів, що я нічого не зрозумів.

Тоді звернувся за роз’ясненнями до заступника голови облради з ВО «Свобода» Віталія Мельничука. З якогось дива Віталій Кузьмич слово в слово повторив плутані пояснення Мунтяна.

Ніби вони й не змовлялися… але. Хто зна?!

Варто б за руками голови і депутатів уважно слідкувати й прокуророві, й СБУ, й НАБУ. Напевно, щось до тих рук буде липнути якщо не сьогодні, то завтра.

Наразі лікарі і санаторію, і психлікарні виходять на пікети. Вони не погоджуються з рішенням Мунтяна і 32-х депутатів облради. Але на їхню незгоду «рішальникам» глибоко наплювати. Вони вже свою чорну справу зробили. Вони можуть іти… на свободу з чистою совістю?!

Далі буде

Петро Кобевко

 

 

 

 

 

peredplata