«Слава Маску!», а про могилу Каденюка забули?!

 

Місце останнього спочинку першого астронавта України – в занедбаному стані.

Мережу схвилював недавній пост українського автогонщика Олексія Мочанова про те, як виглядає зараз поховання Леоніда Каденюка на Байковому цвинтарі в Києві (на фото). Виглядає сумно й ганебно, про це обурено написав Олексій на своїй Фейсбук-сторінці:

 «Ілон Маск? Космос? Ура-ура!! ???…
На фото – могила українського космонавта Леоніда Каденюка. Сьогодні. Свіже. «Коли космічні кораблі орють простори» в прямому й переносному значеннях.

Леонід Костянтинович покинув грішну землю вдруге й остаточно 31 січня 2018 года. 2,5 роки тому. А пам’ять – ось вона. Пам’ятник – також. Чи то пак, його відсутність. Я не знаю, з якої причии його нема в Космонавта Каденюка. І не дуже хочу знати-розуміти.  Та я впевнений, що так не повинно бути. Неправильно.

Поштова марка на честь астронавта

Всі спіймали психоз на успіхах Маска, а свій, доморослий підкорювач Космосу – покинутий. Забутий. Непривабливий. Тому так і живемо, громадяни співвітчизники. Що завгодно, тільки не те, що треба».

Відомо, що на могилі свого часу планували встановити монумент у вигляді ракети, про це говорили ще минулого року. Президент В.Зеленський обіцяв, що поховання Каденюка облаштують за державний кошт.

Але відтоді нічого не змінилося. Вірніше, зміни сталися, на гірше – суто природні, і про їх уникнення ніхто не подбав. Простий дерев’яний хрест з фотографією і написом – понищений негодою і місцями порепаний, вздовж поховання – велика тріщина, виросли бур’яни.

Небайдужі громадяни тут же запропонували зібрати гроші на встановлення належного пам’ятника славетному уродженцеві Буковини. 

Хоч не забракло й тих, хто звинуватили Олексія Мочанова, що «піариться на могилах і втручається в чужу сім’ю» (малася на увазі Каденюкова). Відгукнувся також один з радників В.Зеленського, Ігор Новіков, із запевненням, що «пам’ятник буде».

З’ясувалося, що його наче б то планували встановити на могилі ще 12-го квітня, на День космонавтики, заодно й впорядкувати територію навколо поховання. Але ці наміри перекреслила епідемія коронавірусу. Тепер роботи збираються провести до іншої дати – 24 серпня, Дня Незалежності.

Принагідно користувачі згадали, що сам Каденюк за життя був дуже скромною, зовсім не «зірковою» людиною. Після польоту в космос у складі міжнародного екіпажу в 1997-му йому пропонували залишитися в США, але Леонід на це лише подякував і повернувся в Україну. Як зробив так само ще раніше, одразу ж після розпаду Радянського Союзу – залишив російський космічний загін, у складі якого був, і отримав українське громадянство.

Серце астронавта зупинилося у віці 67 років, під час звичної ранкової пробіжки.

Ештон Бест-Коровайний, Global Village

Фото:  https://commons.wikimedia.org/ та Alex Mochanov

peredplata