ОВК 202 залишило без розгляду скарги на Михайла Бауера

ОВК 202 залишило без розгляду скарги на Михайла Бауера10 жовтня ОВК 202 округу розглянула скарги, які подала Об’єднана опозиція на кандидата від Партії регіонів Михайла Бауера. Зміст скарг полягав у незаконному, на думку скаржника, розміщенні виборчого штабу Михайла Бауера в приміщенні комунальної власності, а також в розміщенні агітаційних матеріалів у цьому ж приміщенні. ОВК прийняла рішення залишити скарги без розгляду по суті.

10 жовтня 2012 року окружна виборча комісія розглянула скарги, які подала уповноважена особа від політичної партії ВО «Батьківщина» Георгій Бужняк на кандидата від Партії регіонів в 202 виборчому окрузі Михайла Бауера. В скарзі відмічено, що Михайло Бауер розмістив в м. Сторожинець свій виборчий штаб в приміщенні за адресою вул. Б. Хмельницького, 7, яка є комунальною власністю і належить Сторожинецькій міській раді. У цій же будівлі розташована Сторожинецька районна організація профспілки працівників освіти і науки України. Факт розміщення виборчого штабу в комунальному приміщенні, на думку скаржника, можна трактувати як порушення ч. 3 ст. 74 Закону «Про вибори народних депутатів України»: «Забороняється використання приміщень органів державної влади, органів влади Автономної Республіки Крим та органів місцевого самоврядування, для проведення передвиборної агітації за рахунок коштів виборчих фондів партій, кандидатів у депутати в одномандатному окрузі».
В іншій скарзі скаржник зазначає, що в цьому ж комунальному приміщенні (м. Сторожинець, вул. Б. Хмельницького, 7) розміщені агітаційні матеріали. На думку скаржника, це є порушенням ч. 4, ст. 74 Закону «Про вибори народних депутатів України»: «Забороняється розміщення агітаційних матеріалів та політичної реклами на будинках і в приміщеннях органів державної влади, органів влади Автономної Республіки Крим та органів місцевого самоврядування, підприємств, установ і організацій державної та комунальної форми власності».
ОВК прийняла рішення залишити скарги без розгляду по суті, посилаючись на ч. 4-8 ст. 108 виборчого закону, згідно яких «скарга на дії чи бездіяльність кандидата в народні депутати не належить до компетенції ОВК і оскаржується до ЦВК, або до суду шляхом подання позовної заяви».
Нагадаємо, що 29 серпня ОВК 201 виборчого округу за результатами скарги уповноваженої особи від політичної партії ВО «Батьківщина» Олексія Каспрука визнала дії кандидата у народні депутати від Партії регіонів Віталія Михайлішина щодо окремих методів проведення ним передвиборчої агітації такими, що не відповідають вимогам законодавства про вибори народних депутатів і зобов’язала кандидата утриматись від використання об’єктів та ресурсів Чернівецької міської ради у своїй передвиборчій агітації. Пізніше це рішення ОВК було скасоване в судовому порядку (http://oporacv.org/ovk-vyznala-diji-myhajlishyna-porushennjam/).
27 вересня 2012 року ОВК 204 розглянула скарги, які подав кандидат від Партії регіонів Артем Семенюк на своїх опонентів. Зміст скарг полягав у незаконному, на думку скаржника, розміщенні передвиборної агітації на території міста Хотин. ОВК прийняла рішення передати всі матеріали для розгляду та розслідування правоохоронним органам (http://oporacv.org/semenyuk-podav-skarhy-na-oponentiv-za-ahitatsijni-materialy-na-stovpah-derevah-ta-stinah/).
Таким чином, у своїй діяльності ОВК 201, 202, 204 виборчих округів по-різному підійшли до розгляду скарг на кандидатів в народні депутати.
За коментарями звертайтесь:
Назар Тимощук

peredplata