У мери Чернівців “Єдина Альтернатива” висуває Романа Клічука: що про нього відомо

На очільника Чернівецької громади від “Єдиної Альтернативи” балотуватиметься Роман Клічук. Ще менше року тому він казав, що не хоче бути політиком та агітувати за себе. 3 вересня його оголосили кандидатом в мери на з’їзді “ЄА”, передає кореспондентка Суспільного. Понад 20 років Клічук займається підприємницькою діяльністю. Був депутатом обласної ради від фракції “Батьківщина”, пізніше став сотим номером у списку “Самопомочі” на парламентських виборах. Був членом виконавчого комітету Чернівецької міськради, однак добровільно вийшов з його складу.

Біографія та освіта

Підприємець Роман Клічук народився в Чернівцях, йому 48 років. Вищу медичну освіту здобув у Чернівецькому медуніверситеті. Як розповів в інтерв’ю виданню “Версії”, після закінчення університету почав їздити за кордон, продавати господарські товари. У 1998 заснував свою першу компанію. Навчався в Києво-Могилянській бізнес-школі.

Бізнес та політична діяльність

Роман Клічук понад 20 років є власником компанії “Рома”, яка займається оптовою торгівлею алкогольними напоями, продуктами харчування та тютюновими виробами. Володіє фірмою “Гойра груп”, яка об’єднує декілька ресторанів міста. Має спільний бізнес — компанію “Агрофірма Калина” — з депутатом обласної ради від “Народного Контролю” Василем Шемчуком. Також спільно з Шемчуком та забудовником Володимиром Морозом володіє компанією “Брусницька мацеста”, що займається ресторанним та готельним бізнесом. Клічук є співзасновником громадських організацій “Надихаюче місто”, “Клуб підприємців Буковини” та “Вільна Шпальта”. З 2020 року є членом наглядової ради Чернівецького національного університету.

У 2006 році став депутатом Чернівецької облради від “Батьківщини”. У 2015 році на виборах до міської ради від партії “Народний контроль” балотувалася начальниця юрвідділу фірми “Рома” Оксана Кінащук. Тоді громадянська мережа “Опора” повідомляла, що компанія, директором якої є Клічук, фінансувала встановлення дитячого майданчика на окрузі кандидатки. Цього ж року кандидат в депутати від “Народного контролю” Андрій Олійник сказав, що партію фінансово підтримують підприємці, зокрема, Володимир Мороз, Роман Клічук та Сергій Гринюк. Водночас у звітах виборчого фонду, який партія оприлюднила, їх не було серед донорів.

У квітні 2016 року Клічук став членом виконавчого комітету. На цю посаду його делегував “Клуб підприємців Буковини” за пропозицією міського голови Олексія Каспрука. Згідно з протоколом сесії, спочатку за кандидатуру Клічука проголосували 18 депутатів, цього було недостатньо. Повернутись до його кандидатури запропонував нинішній секретар міськради Василь Продан, тоді кількість голосів “за” зросла до 30.

Читайте також: Фальстарт на губернатора та успішні парламентські: що відомо про кандидата в мери Чернівців від “СН”

Будучи членом виконкому, Клічук не подав декларацію про доходи. У березні 2018 року він добровільно вийшов з його складу. В інтерв’ю виданню АСС обгрунтував це тим, що “голосування на виконкомі були грою на камеру”, а інші його члени не дотримувались попередніх домовленостей, наприклад, щодо передачі комунальних приміщень в приватне користування.

У квітні 2018 року став членом політичної партії “Самопоміч”. У 2019 році Роман Клічук посів соте місце у списку партії на парламентських виборах.

У грудні 2019 року в інтерв’ю виданню “Версії” сказав, що не хоче займатись політикою: “Це не моє. Не можуть всі бути політиками. Мені не подобається просити за себе… Не уявляю собі, як ходити… і агітувати за себе”.

Гроші

У своїй останній декларації за 2018 рік дружина підприємця Лариса Клічук вказала будинок у спільній власності з чоловіком, його вартість станом на 2012 рік складала один мільйон сімсот тисяч гривень. Також задекларувала автомобіль чоловіка марки “Peugeot”.

У 2018 році видання “Наші гроші” повідомляло, що племінниця ексміністра юстиції Павла Петренка та водночас племінниця Клічука Божена впродовж 2015-2016 років придбала дві квартири та машину, загальна вартість яких складала понад сім мільйонів. Тоді її мама Оксана Петренко пояснила, що донька отримала гроші від родичів, зокрема, від дядька по батьковій лінії Романа Клічука. Сам Клічук сказав, що допомагає племінниці грошима, однак не настільки великими сумами.

За словами Клічука, минулоріч його підприємство увійшло в п’ятірку найбільших платників податків області.

Що відомо

  • 2 липня у Чернівцях презентували громадський рух “Єдина Альтернатива”. Учасники оголосили, що збирають команду чернівчан, які розвиватимуть місто. Водночас вже була зареєстрована однойменна партія, керівником якої є член руху Володимир Мороз.
  • На запитання Суспільного про те, чи пов’язаний рух із партією, Володимир Мороз відповів, що партії не існує — це “плітки”. Пізніше учасниця руху Марина Кирилюк сказала, що політична партія та громадська організація — пов’язані, а Володимир Мороз помилився, адже партію перейменували нещодавно.
  • https://suspilne.media/60207-antiseptiki-za-vlasni-grosi-ta-distancia-ak-navcautsa-u-skolah-pomarancevoi-zoni-na-bukovini/

peredplata