У Львові відбувся суд у справі Ірини Фаріон: “мова перемогла язик”

3 вересня, у Шевченківському суді міста Львова відбулося чергове судове засідання у справі позовної заяви уродженця м. Макіївки Б.Лубинського до професора Ірини Фаріон за начебто «низку образливих висловлювань в брутальній та принизливій формі на адресу мешканців Донецької та Луганської областей» (програма «Юркевич: акценти» від 08.11.2019 р. на телеканалі НТА).

“Суд ухвалив позитивне рішення на нашу користь: відхилив позов мешканця з м. Макіївки Б. Лубинського, який вбачав у моїх словах образу на адресу російськомовного населення. Ми довели, що “російськомовного населення України” не існує, існують засимільовані українці, і ми дуже хочемо аби вони повернулися до нашого мовного дому. Наразі можлива апеляція, будемо боротися далі. Але у першому турі ми виграли тріумфально”, – зазначила Ірина Фаріон. 

Також  Ірина Фаріон подякувала усім за підтримку в цій мовній боротьбі. 

Нагадаємо, що позивач вимагав через суд, аби Ірина Фаріон припинила «давати публічну (як то: опублікування у пресі, передання по радіо, телебаченню чи з використанням інших засобів масової інформації; поширення в мережі інтернет чи з використанням інших засобів телекомунікаційного зв’язку) негативну оцінку, висловлювати своє принизливе ставлення або іншим чином посягати на права і свободи, честь і гідність російськомовного населення України та мешканців Донецької та Луганської областей, та заборонити вчиняти такі дії в майбутньому», а також 50 000 тисяч гривень морального відшкодування «за образу та приниження його особистої честі та гідності членів його сім’ї як представників російськомовного населення України та мешканців Донецької області».

Своєю чергою Ірина Фаріон подякувала позивачеві за «блискучі» формулювання, що максимально заохочують провадити системну наукову й політичну понад 20-літню боротьбу за утвердження статусу державної мови в Україні і викриття такого явища національного самозаперечення, як «російськомовне населення України».

peredplata