Стратегія розвитку міста, грамоти та перевірка обладнання: як потенційні кандидати в мери Чернівців готуються до виборів

Зі стартом виборчої кампанії у Чернівцях суттєво активізувалися політики, які ймовірно претендуватимуть на посаду міського голови. Зустрічі з мешканцями міста у дворах мікрорайонів міста, презентації стратегій розвитку міста із залученням до заходів депутатів Верховної Ради, вручення грамот працівникам ЖКГ – такі дії потенційних кандидатів в очільники міста Чернівці мають ознаки піару перед виборами. Найактивнішим серед можливих кандидатів є Віталій Михайлішин від “Рідного міста”.

Так, 12 вересня Віталій Михайлішин зустрівся із працівниками лікарні району Садгора, де обіцяв допомогти вирішувати проблеми в галузі медицини та на своїй сторінці у мережі Фейсбук написав про те, сприяв закупці ПЛР-лабораторії для цієї лікарні. 14 вересня, депутат Чернівецької міської ради брав участь у нагородженні працівників житлово-комунальних служб, які перемогли в конкурсі від міської ради. Конкурс, котрий зазвичай проводять у березні, перенесли на вересень і нагороди вручав саме Віталій Михайлішин. Депутат спілкувався із комунальниками і розпитував про їхні проблеми. Окрім того 14 вересня депутат зробив ще один допис на своїй сторінці у фейсбук, де розповів про позов Чернівецької міської ради до Кабінету Міністрів України щодо скасування «червоної зони» у Чернівцях.

 
 
 
 

 

12 вересня депутат зустрівся із мешканцями мікрорайону Калічанка. На своїй фейсбук-сторінці описав так: «Зусиллями моєї команди тут з’явилася котельня, перший в місті підвищений пішохідний перехід та громадський простір». А 14 вересня обговорював ремонт вулиці міжбудинкового проїзду на вулиці Хотинській із жителями цього житлового району.

Щодо громадського простору на Калічанці, що на вулиці Білоруська, про який Віталій Михайлішин пише у своєму дописі, то на його облаштування було витрачено понад мільйон гривень. Це партнерський проєкт для сталого розвитку під назвою “Переосмислення громадського простору. Мешканці міста формують своє майбутнє” для Чернівців, Кишинева (Молдова) та міста Мангайм (Німеччина). Інформацію про проєкт можна знайти на сайті Чернівецької міської ради. У той день, коли депутатський корпус голосував за співфінансування даного проєкту, депутат Віталій Михайлішин був відсутній на сесії міської ради, про що свідчить список реєстрації видачі карток для голосування на 53 сесії Чернівецької міської ради VII від 04.04.2018. Підпису Віталія Михайлішина немає, зі списком можна ознайомитися за посиланням.

Зауважимо, що значна частина коштів на даний проєкт виділена Євросоюзом, частина профінансована Чернівецькою міською радою. Що свідчить про ймовірний піар депутата міської ради Чернівців на коштах платників податків, зокрема й іноземних.

Ще один потенційний кандидат у мери міста Чернівці, який проявляє активність, – це Віталій Другановський від партії «Слуга народу». Нещодавно він презентував стратегію розвитку міста, на заході була присутня і Олена Лис, депутатка Верховної Ради, обрана від «Слуги народу» (201 округ). А 14 вересня Віталій Другановський зустрівся із архітекторами, про це відомо з його допису на своїй сторінці у фейсбуці. З ними політик обговорював майбутню стратегію розвитку міста.

Стратегію Чернівцям взялися писати і в громадському русі «Єдина Альтернатива, для цього запросили ексміністра економіки Павла Шеремета.

Разом з тим, потенційний кандидат на посаду міського голови від політичної партії “Пропозиція” Олексій Каспрук заперечив у своєму дописі відсутність у Чернівцях стратегії розвитку, апелюючи до того, що в час його роботи на посаді  вже розробили документ під назвою “Інтегрована концепція розвитку Чернівців”.

Окрім того, ймовірний кандидат у мери Чернівців від “Європейської Солідарності” Василь Максимюк підтримав турнір боксу у Чернівцях. Про те, яку саме підтримку надав кандидат у проведенні цього заходу, спостерігачам ОПОРИ організатори так і не відповіли.

Нагадаємо, що висування кандидатів на посади голів рад населених пунктів, кандидатів в депутати відбуватиметься 15-24 вересня, а оприлюднення відомостей про реєстрацію кандидатів має завершитися до 2 жовтня (ч.1-3 статті 216 Кодексу, ч.7 ст. 228, ч.8 ст. 229 Виборчого Кодексу України).

Початок передвиборчої агітації – з наступного дня після ухвалення рішення про реєстрацію кандидата (частина 1 статті 52 Виборчого Кодексу України).

ОПОРА звертає увагу, на те, що використання свого політичного становища чи зв’язків щоб поліпшити позиції на виборах політичними силами, партіями чи кандидатами вважається залученням адмінресурсу. Варто зауважити, що не всі прояви адмінресурсу є порушенням українського виборчого законодавства, інколи це порушення міжнародних стандартів ведення агітації та виборчої кампанії.

 

За коментарями звертайтеся:
Богдан Старик, координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Чернівецькій області
тел.: +380932319531
Анна Ноголь, комунікаційниця Громадянської мережі ОПОРА у Чернівецькій області
тел.: +380978653860

peredplata