МОНІТОРИНГ МІСЦЕВИХ ВИБОРІВ 2020: УКРАЇНА.

• Лише 35% опитаних знають точну дату місцевих виборів в Україні. 43% взагалі не знають,  коли відбудуться вибори, 19% знають, що десь у жовтні, але дати не знають. Ще, 3% назвали інші дати. Про дату місцевих виборів знають переважно лише старші респонденти.
 
• 69% опитаних не знають, за якою системою відбудуться місцеві вибори 25 жовтня 2020 року. Лише 13% впевнено відповіли, що знають, як відбуватиметься голосування, 18% зазначили, що знають про це частково. Відносно вищий рівень обізнаності про систему виборів, демонструють старші опитані. Натомість серед наймолодшої вікової групи (18-29 років) майже 80% взагалі нічого не знають про систему виборів. 
 
• 57% респондентів зазначили, що обов’язково візьмуть участь у місцевих виборах. Вагаються (50/50) – 19% респондентів, можливо візьмуть участь – ще 9% респондентів. Про малоймовірність участі у виборах зазначили 15% респондентів. Відносно вищу готовність до участі у виборах проявляють старші категорії населення, жінки, ті респонденти, у кого вищий рівень обізнаності про дату та систему виборів. 
 
• У цьому дослідженні представлений агрегований рейтинг партій на місцевих виборах, який є сумою усіх результатів політичних сил на виборах в обласну раду кожної області. Респондент обирав зі списку, який був унікальним для кожної обласної ради (у Києві – міської ради). Сукупно в рейтинг потрапило 65 різних партій, з яких переважна більшість – місцеві партії, які балотуються в одну, або кілька обласних рад. 
 
• За результатами агрегованого рейтингу партій на місцевих виборах партію «Слуга народу» на виборах до обласних рад готові підтримати 16% тих, хто визначився і має намір прийти на вибори. Партію «Опозиційна платформа – За життя» підтримують 11,9%, партію «Європейська солідарність» – 11,3%, партію «Батьківщина» – 8,2%, партію «За майбутнє» – 5,8%, Радикальну партію – 4,7%, УДАР Віталія Кличка – 3,7%, ВО «Свобода» – 3,3%, партію Шарія – 2,8%, партію «Голос» – 2,2%, партії «Пропозиція» та «Перемога Пальчевського» – по 2,1%, партію «Наш край» – 2,0%, партію «Сила і честь» – 1,5%, партію «Самопоміч – 1,2%. Сумарний рейтинг інших партій, які беруть участь у місцевих виборах та були включені у список для дослідження, – 21,2%. 
 
• Якщо у виборах до Верховної ради України сумарний рейтинг п’яти основних партій, що представлені сьогодні у парламенті, становить 72%, то на місцевих виборах їх агрегований показник – 50%. У порівнянні з рейтингами політичних сил до Верховної Ради помітних електоральних втрат на місцевому рівні зазнають партії «Слуга народу», (26% «парламентського» рейтингу проти 16% «місцевого»), «Опозиційна платформа – за життя» (17% проти 12%), Європейська Солідарність (16% проти 11%), партія «Голос» (4% проти 2%), «Сила і честь» (4% проти 2%). Натомість спостерігається приріст у таких партій як «За майбутнє», «УДАР» «Пропозиція». 
 
• Оцінюючи сфери, в яких місцевій владі вдалося досягти найбільших успіхів, опитані найчастіше згадували про дороги і тротуари (54%) та парки і сквери (36%). Про покращення у сферах громадського транспорту говорили лише 12%, медицини – 9%, освіти та житлово-комунального господарства – по 7%, екології – 5%. 
 
• Натомість, говорячи про основні пріоритети в роботі місцевої влади, респонденти найчастіше згадували про медицину (58%), економіку та створення робочих місць (33%), освіту (27%), боротьбу із корупцією (23%). 
 
• 52% очікують незначних фальсифікацій на місцевих виборах 25 жовтня 2020 року. 22% вважають, що вони будуть значними, 20% – взагалі їх не очікують. У порівнянні із президентськими виборами 2019 року очікування фальсифікацій на виборах значно знизилися. 
 
 
Аудиторія: населення України віком від 18 років і старші в усіх областях, крім тимчасово окупованих територій Криму та Донбасу. Вибірка репрезентативна за віком, статтю і типом поселення. Вибіркова сукупність: 5000 респондентів. Метод опитування: CATI (computer-assisted telephone interviews – телефонні інтерв’ю з використанням комп’ютера, на основі випадкової вибірки мобільних телефонних номерів. Помилка репрезентативності дослідження: не більше 1,4%. Терміни проведення: 12 – 15 вересня 2020 р.

peredplata