Про ведмедів, інформаційно-психологічну агресію, “корисних ідіотів” та медіагігієну

Оскільки протягом кількох днів у фейсбук почала розганятися фейкова інформація з однаковим почерком, то це підштовхнуло на такий допис. Отже, мова йтиме про ведмедів. 🐻🐻
🐻 Сьогодні такий собі Костин Жижиян у групі Виборці Кам’янецької ТГ поширив відео, де ведмідь нападає на автомобіль, і вказано, що нібито це сталося в Кам’янці Чернівецької області (фото 1). Цю інформацію підхоплює ресурс Факти Чернівці-Інфо (fakty.cv.ua) (фото 2), навіть не перевіривши першоджерело у фб. За одним кліком переходимо й бачимо, що сторінка Костин Жижиян – фейкова, містить лише один допис із цим відео (фото 3). Щодо самого відео, то воно було зняте в Іркутській області РФ у 2019 році (фото 4).
🐻 Кількома днями раніше, 26 червня, користувач Марк Мельник, на своїй сторінці опублікував відео, як ведмідь напав на бика, і що це нібито сталося у Снячеві Чернівецької області (фото 5). Для кращого ефекту хлопець додав ще фото ведмежого сліду. Він старався, завантажував відео з ютуб, щоб видати за оригінальне, хоча події відбувалися знову ж таки в Російській Федерації у 2018 році.
❓ Я не знаю, чим керувалися ці особи, які поширювали фейки російського походження, можливо просто хотіли хайпанути. Але на те, що це зроблено свідомо, вказує факт: Марк Мельник досі не зняв свій допис попри те, що в коментарях йому вже багато людей написало про брехню з посиланнями на першоджерело.
‼️ І наостанок. Україна перебуває нині у стані війни гібридного типу, однією зі складових якої є інформаційно-психологічна агресія. Мета інформаційно-психологічних операцій – посіяти паніку, вплинути на емоції людей, дезорієнтувати їх, поширити страх, щоби в кінцевому результаті управляти ними. І “корисні ідіоти” для агресора – просто знахідка, оскільки йому нічого не треба робити, противник все зробить сам, аж до самознищення.
Тим часом суботня публікація про «російсько-буковинського» ведмедя станом на сьогодні набрала понад 4 тисячі поширень. Ось вам і ведмідь! 🐻
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Леся Федоренко

peredplata