“Придністров’я” може попроситися до складу РФ? Всі деталі і пояснення від ГУР

У Тирасполі на 28 лютого 2024 року призначено з’їзд депутатів усіх рівнів”. Команда провести цей захід нібито прийшла з Москви.

Про це в соцмережах повідомив придністровський опозиціонер Геннадій Чорба. На його думку, на з’їзді має бути озвучено прохання “від імені громадян, які проживають на лівому березі Дністра, прийняти Придністров’я до складу Росії“.

Втім, як пізніше повідомив речник Головного управління розвідки Міноборони України Андрій Юсов у коментарі українським ЗМІ, депутати невизнаного Придністров’я не планують звертатися на з’їзді до російського диктатора про прийняття “республіки” до складу РФ.

“Згідно з нашими джерелами, інформація про те, що 28 лютого “влада” Придністров’я нібито попросить РФ, щоб та приєднала їх до свого складу, на даний момент не підтверджується”, – зазначив він.

Однак, за словами Геннадія Чорби, вже наступного дня, 29 лютого, про це “прохання” нібито оголосить президент Володимир Путін у своєму зверненні до Федеральних зборів, які потім у прискореному порядку ухвалять рішення його задовольнити.

Придністровський опозиціонер припускає, що проведення цього заходу стане в один ряд із нещодавно організованим у Тирасполі мітингом протесту проти так званого “економічного тиску Молдови” і має на меті “показати, що народ Придністров’я в єдиному пориві засуджує владу Кишинева”.

Аналізуючи ситуацію, Чорба припускає, що саме з цим пов’язана й нещодавня заява міністра закордонних справ Росії Сергія Лаврова про те, що “Москва не залишить у біді своїх громадян, які мешкають у Придністров’ї”.

Опозиціонер закликав так званих придністровських депутатів усіх рівнів не допустити прийняття такого звернення, яке, на його побоювання, неминуче дасть Володимиру Путіну “юридичне право завдання удару по території Молдови, включно з Придністров’ям, з будь-якої причини”.

Геннадій Чорба відкрито звернувся також до президента Молдови Маї Санду з претензією з приводу бездіяльності та нечіткості позиції щодо проблеми Придністровського регіону:

“Пані президент, ваше оточення всіляко вас лякало тим, що Росія завдасть удару по території Молдови. Ви не врахували одного – психологія нинішнього керівництва РФ, зокрема Путіна, дуже схожа на психологію Гітлера. Спроби утихомирити таких, як вони, призводять до чимраз більшого апетиту агресора. Живіть і далі у своєму вигаданому світі, де ви думаєте, що всі проблеми розсмоктуються, якщо їх не чіпати руками”, – йдеться у його зверненні.

Підсумовуючи свої роздуми, Геннадій Чорба робить висновок: “Зрозуміло, що це провокація, яка має змусити владу в Кишиневі та Києві реагувати на таку подію. А я не впевнений, що вони після цього рішення й надалі прагнутимуть розв’язати придністровське питання мирним шляхом”.

Управління з реінтеграції уряду Молдови виступило з коментарем у зв’язку з інформацією про захід, що з’явилася в публічному просторі.

“Офіс політики реінтеграції уважно стежить за ситуацією у придністровському регіоні, перебуваючи у постійному контакті з місією ОБСЄ та іншими міжнародними партнерами. За інформацією, що є у нас, немає підстав вважати, що ситуація в регіоні може погіршитися”, – йдеться у заяві відомства.

Виконавчий директор Українського інституту майбутнього, радник командувача Української добровольчої армії Дмитра Яроша Вадим Денисенко у своєму блозі висловив переконання, що на з’їзді жодних реальних рішень не ухвалять. Максимум – гучні заяви без наслідків. Кремль, ймовірно, також не зацікавлений у такому розвитку подій. У Москві розуміють, що не зможуть захистити регіон, якщо після проросійської декларації Тирасполя Кишинів та Київ ухвалять рішення про ліквідацію сепаратистського статусу регіону

Крім того, вважає Денисенко, показовою є позиція Гагаузії. Глава регіону Євгенія Гуцул планує участь в економічному саміті в Стамбулі, а не готується до можливої ​​кризи, яку б неминуче викликало рішення Придністров’я про входження до складу Росії.

Та й в інших невизнаних республіках теж не поспішають розчинятися в “русском мірє”. 21 лютого глава Абхазії Аслан Бжанія заявив, що республіка, звичайно, зацікавлена ​​в приєднанні до Союзної держави Росії та Білорусі, але “за умови збереження власної незалежності республіки”. І не раніше, ніж за 5-10 років.

Тож Денисенко переконаний, що Тирасполь збирає з’їзд для тиску на Кишинів, а не для підготовки “чолобитної” до Москви. Річ у тому, що Молдова з 1 січня почала стягувати мита з товарів придністровських компаній. Гроші йдуть до бюджету Молдови. За підрахунками придністровських митних органів, Придністров’я втрачає до 16 мільйонів доларів на рік.

Це не влаштовує ні політичні еліти Придністров’я на чолі з президентом самопроголошеної республіки Вадимом Красносільським, ні ділові кола – насамперед корпорацію “Шериф”, яка відіграє ключову роль в економіці регіону.

Тому з’їзд потрібен для того, щоб показати Кишиневу готовність Тирасполя боротися не лише за 16 мільйонів доларів, а й проти інших можливих таких рішень.

Ще до того, як було оголошено про скликання з’їзду, відбулися контакти українського МЗС із лідером Придністров’я Вадимом Красносільським та віцепрем’єром Молдови з питань реінтеграції Олегом Серебряном. Було досягнуто домовленості про опрацювання питання відновлення консульських послуг у Придністров’ї. Це – явний сигнал про те, що жодних реальних кроків у бік Росії Придністров’я робити не буде.

Як повідомляв OBOZ.UA, президент Молдови Мая Санду вважає, що Росія незабаром вкотре спробує дестабілізувати ситуацію у країні. На її думку, Кремль вдасться до дій навесні 2024 року, коли в Молдові стартує президентська передвиборча кампанія.

В Інституті вивчення війни теж вважають, що Росія, ймовірно, знову спробує посіяти політичну нестабільність та розкол у Молдові. Таким чином РФ сподівається відвернути увагу міжнародної спільноти від війни в Україні.

https://news.obozrevatel.com/ukr/abroad/pridnistrovya-mozhe-poprositisya-do-skladu-rf-scho-vidbuvaetsya-ta-yak-vidreaguvala-ofitsijna-vlada-moldovi.htm

peredplata