«Публіка вважає Михайлішина неконфліктною і навіть приємною людиною, а Єдина Альтернатива — феномен для Чернівців», — політолог Круглашов.

За допомогою експертів НВ визначив п’ять точок на карті, в яких вибори будуть найбільш напруженими. Серед них опинилися і Чернівці. 

НВ опитав політологів і експертів щодо виборчих кампаній, — і з їх допомогою визначив п’ять місць, де боротьба за владу буде найбільш жорсткою.

Пропонуємо вашій увазі уривок з публікації “Нового времени”, який стосується обласного центру Буковини. У місті відразу чотири кандидати з претензією на перемогу. 

Перший — Олексій Каспрук, відсторонений судом від виконання обов’язків мера, якого просуває партія Пропозиція, створена міським головою Дніпра Борисом Філатовим.

У 2015 році Каспрук виграв вибори як самовисуванець. Втім, він був пов’язаний з Максимом Бурбаком, тоді – депутатом ВР від Народного фронту (НФ) Арсенія Яценюка. «Каспрук формувався під впливом колишнього мера Чернівців і депутата НФ Миколи Федорука і висувався його схваленням», — каже Анатолій Круглашов (на фото справа), доктор політичних наук, професор Чернівецького нацуніверситету.

Каспрук може заручитися медіа-підтримкою ТВА — одного з впливових регіональних каналів, що підконтрольний представникам НФ і їх союзникам, каже Ігор Бабюк, чернівецький політолог і заступник голови обласного відділення КВУ.

Круглашов вважає, що регіональне телебачення втрачає вплив на городян, поступаючись соцмережам. «Особливо це відчувається, коли Чернівці останнім часом перебувають в червоній зоні пандемії», — запевняє він.

Ідеологічні опоненти Каспрука — представники партії Рідне місто (РМ): саме вони домоглися усунення мера.

Ця політсила створена вихідцями з Партії регіонів. «Рідне місто пов’язують з олігархом Дмитром Фірташем», — каже НВ Бабюк.

 
У складі РМ є секретар міськради Чернівців Василь Продан — чоловік Оксани Продан, екс-депутата ВР від партії УДАР Віталія Кличка (Вона зараз, за словами Оксани Зінов’євої, прес-секретаря столичного мера, очолює виборчий штаб Кличка).
 
Висуванцем від Рідного Міста на виборах чернівецького градоначальника став Віталій Михайлишин, — Бабюк каже, що у цієї людини з Каспруком «індивідуальна непереносимість».
 
У минулому році Михайлишин невдало балотувався в Раду від ОПЗЖ. Чернівчани пам’ятають його і по іншим провальним кампаніям. Попри це, представник РМ має певну електоральну базу. «Публіка вважає його неконфліктною і навіть приємною людиною», — говорить Круглашов. 
 
РМ спирається на підтримку медіахолдингу Чернівецький промінь (Радіо, телеканал і сайт новин).

Ще одним амбітним кандидатом на пост мера міста став лідер місцевого осередку СН Віталій Другановський. Декілька місцевих політиків заявили НВ на умовах анонімності, що Другановський — кум і креатура місцевого підприємця Іллі Павлюка, якого довгий час називали одним з «сірих кардиналів» СН. «Є розмови, що Другановський — креатура Павлюка. Але публічно про це ніхто не висловлюється », — уточнює Бабюк.

Він каже, що на місцевий осередок СН, крім Павлюка, мають вплив представники РМ.

«Тут навіть змагання були: голова Чернівецької ОДА [Cергій] Осачук повинен був йти від Слуги народу. Його лобіювали подружжя Продан. Але в підсумку вибрали Другановського», — розповів Бабюк.

Співрозмовник НВ в керівництві СН підтвердив, що Осачука раніше дійсно розглядали в якості кандидата від президентської партії на мера Чернівців.

Другановський 10 років пропрацював в податковій міліції Чернівецької області, дослужився до звання майора. Потім зайнявся підприємництвом, а влітку минулого року пішов з бізнесу.

Він уже розмістив білборди з власною рекламою на ключових вулицях міста. «Якби обирали по бордах, то Другановський вже переміг би», — жартує Бабюк (на фото справа).

 
Крім зовнішньої реклами, ролики представника СН активно крутяться на місцевому ТБ і в соцмережах.
 
У чернівецьких виборах бере участь ще один сильний гравець — Роман Клічук. Він — висуванець від регіонального громадського руху Єдина Альтернатива, що об’єднує бізнесменів, айтішників, активістів та представників науки.

Клічук — найбільший бізнесмен і платник податків регіону. Серед його активів — чотири ресторани в Чернівцях, мережа продуктових магазинів «Рома», компанія з продажу напоїв і кондитерських виробів в декількох областях, агрофірма.

Публічно він маловідомий, хоча в політику йде не вперше: в 2006—2010 роках був депутатом Чернівецької облради від Батьківщини, а потім був № 100 в списку Самопомочі на парламентських виборах.

Круглашов вважає, що Єдина Альтернатива — феномен для Чернівців, так як об’єднання претендує на представництво інтересів середнього класу.

А ще експерт відзначає, що настільки активного політичного життя на місцевих виборах в місті давно не було. 

25 жовтня в Україні відбудуться місцеві вибори, де українці, зокрема, обиратимуть мерів міст. Передвиборча кампанія стартувала 5 вересня, а офіційно реєструвати кандидатів на місцеві вибори будуть з 15 до 24 вересня. Неофіційно ж передвиборча кампанія вже давно почалася в багатьох великих містах України. «Слово і діло» пропонує подивитися, хто вже заявив, що піде на вибори мера в обласних центрах або включився в передвиборчі перегони. Сьогодні розглядаємо можливих претендентів на крісло мера Чернівців.

На відміну від багатьох обласних центрів, де чинні мери мають досить міцні позиції і впевнено претендують на перемогу навіть в першому турі, в Чернівцях все не так однозначно. В місті немає чинного міського голови.

Нагадаємо, 26 липня 2018 року депутати Чернівецької міської ради відсторонили від посади міського голову Олексія Каспрука. За відповідне рішення проголосувало 29 депутатів, що становить більше двох третин від депутатського складу міської ради. Повноваження мера у Чернівцях упродовж дев’яти місяців виконував секретар міськради та політичний опонент Каспрука Василь Продан.

Каспрук оскаржив своє відсторонення в суді та поновився на посаді. У липні 2020 року Верховний Суд скасував поновлення Каспрука на посаді міського голови на час, поки триватиме повторний судовий розгляд цієї справи у першій інстранції.

20 вересня Каспрук заявив, що його команда йде на місцеві вибори від політичної сили «Пропозиція», відомої як партія мерів. Про це Каспрук написав на своїй сторінці в Facebook.

«Ми йдемо, з командою фахівців, за яку не соромно. З командою, яка готова працювати на громаду, а не лобіювати власні бізнес-інтереси», – зазначив він.

Однак, у заяві Каспрука не було жодного слова про те, що він особисто балотуватиметься на другий термін. При цьому його команда визначилася із кандидатами, яких висуватимуть до міських, селищних, сільських, районних рад та обласної ради, а також на посади голів об’єднаних громад.

Якщо Каспрук все ж піде на вибори мера, то конкуренцію йому складатиме представник «Слуги народу» Віталій Другановский. Чернівецький підприємець-ресторатор очолює обласну організацію партії «Слуга народу».

Можливим претендентом на участь в виборах мера Чернівців місцеві ЗМІ вважають депутата міської ради та члена фракції «Рідне місто» Віталія Михайлішина. Він очолює комісію з питань економіки, підприємництва, інвестицій та туризму у міськраді.

Оскільки останнім часом було багато прогнозів та передбачень щодо майбутніх кандидатів, варто зазначити, що голова Чернівецької ОДА Сергій Осачук, який фігурував і місцевих соцопитуваннях, на початку липня заявив, що не збирається балотуватися на міського голову: «Станом на сьогоднішній день я іншої роботи, крім цієї, не маю і не планую».

Кандидатом на посаду міського голови Чернівців від партії «Єдина альтернатива» обрали бізнесмена Романа Клічука. Про це стало відомо на з’їзді партії 3 вересня, пише «Суспільне».

Колишній депутат Верховної ради та ексгубернатор Чернівецької ОДА Олександр Фищук зареєструвався кандидатом в мери Чернівців як самовисуванець.

Тим часом, двоє самовисуванців та двоє кандидатів від партій «Народний контроль» та «Наш край» подали свої документи до міської виборчої комісії для затвердження їх офіційними кандидатами на посаду Чернівецького міського голови. 

Про це кореспонденту ІА АСС повідомила голова Чернівецької міської виборчої комісії Анжела Саінчук.

Зокрема, самовисуванцями ідуть на вибори колишній голова Чернівецької ОДА Олександр Фищук та банкір Галина Жук, яка на минулих парламентських виборах була кандидаткою у народні депутати від партії «Сила і Честь» по 201 округу.

«Станом на сьогодні до нас надійшли документи від чотирьох кандидатів у мери та списки кандидатів у депутати від двох політичних партій – «Наш край» та «Народний контроль».

Самовисуванцями подалися Олександр Фищук і Галина Жук, а від партії «Наш край» кандидатом на міського голову хоче стати Василь Дутчак.

Четвертим кандидатом на посаду міського голови документи подав Михайло Яринич від партії «Народний контроль»», – сказала Анжела Саінчук.

Василь Дутчак раніше очолював екоінспекцію у Чернівцях та був депутатом міської ради. Михайло Яринич – чинний депутат міськради.

За словами голови міської ТВК, на сьогоднішньому засіданні комісії спробують розглянути усі документи кандидатів, які надійшли до них.

Джерело: https://nv.ua/ukr/ukraine/politics/vibori-2020-roku-top-5-misc-de-ochikuyetsya-naybilsh-dramatichna-borotba-novini-ukrajini-50113302.html

та http://www.bukinfo.com.ua/show/news?lid=124152

https://www.slovoidilo.ua/2020/09/22/stattja/polityka/vybory-mera-chernivcziv-osnovni-kandydaty-post-miskoho-holovy

та https://acc.cv.ua/news/chernivtsi/pershi-4-kandidati-u-meri-podali-oficiyni-dokumenti-dlya-reestraciyi-63607.

peredplata