Парламентська комісія розслідуватиме фальсифікації виборів

Парламентська комісія розслідуватиме фальсифікації виборівОб’єднана опозиція закликає членів окружних комісій не піддаватися на тиск влади, а міжнародних спостерігачів – не залишати Україну і допомогти відстояти голоси у “проблемних” округах. Про це у вівторок, 30 жовтня, заявив керівник юридичного департаменту Центрального штабу Об’єднаної опозиції “Батьківщина” Павло Петренко під час прес-конференції в штабі Об’єднаної опозиції на Софійській площі.

“Ця кампанія по фальсифікаціях, які зараз застосовують практично по всій Україні, стала рекордсменом. Україна за 21 рік незалежності не мала таких брудних прикладів фальсифікації”, – наголосив Павло Петренко.

За його словами, зараз основні фальсіфикації відбуваються за рахунок завищення явки. Павло Петренко нагадав, що Об’єднана опозиція вела паралельний підрахунок голосів і зібрала протоколи з мокрими печатакми з усіх без винятку дільниць. “Згідно нашого паралельного підрахунку голосів, явка становила близько 56%. Офіційно ЦВК оголосило явку 58%. І саме на такий відсоток влада і намагається зараз собі збільшити результат”, – підкреслив він.

Влада намагається змінити результат голосування і в мажоритарних округах, наголосив він. Зокрема, в тих округах, де перемагає представник опозициї, ОВК затримують надання інформації по результатах голосування. “У близько десятка мажоритарних округів, де перемагають представники опозиції, зараз застосовується нова технологія. Так, по округах в Миколаївській і Кіровоградській областях, зокрема в 9 окрузі, влада змушує членів ДВК і спостерігачів заднім числом складати акти про порушення, щоб через суди визнавати недійсним голосування по тих дільницях, де ми маємо великий результат,. Зокрема по місту Кіровоград вже подано 32 позови”, – повідомив Павло Петренко.

“Ми знаємо, що така сама технологія буде застосовуватися в Миколаївській області, де виграли два представники опозиції по 130 і 131 округу”, – додав він.

Павло Петренко також повідомив, що в 14-му окрузі, де перемагає кандидат від Об’єднаної опозиції, була підроблена заява голови однієї з ДВК про нібито вкид бюлетенів, і ОВК хотіла на підставі цього зробити повний перерахунок голосів. “Потім голова комісії визнала, що всі ці документи є сфальшованими. На сьогоднішній день ми можемо констатувати, що ми цей округ виграємо”, – підкреслив він.

Павло Петренко закликав представників ОВК та ДВК не піддаватися тиску чи підкупу з боку влади. “Ті кандидати від влади, які зараз вас шляхом підкупу чи тиску намагаються сподвигнути на фальсифікації, вони про вас забудуть на наступний день після отримання мандату. А у вас зараз є варіант – або отримати 500 доларів і 6 років тюрми, або поступити чесно і по закону”, – звернувся Павло Петренко до членів виборчих комісій.

“Ми зараз маємо у своєму розпоряджені 33 тисячі протоклів, які є доказами для судів і для ЦВК при остаточному підрахунку голосів. Будь-які дії з фальсифікації виборів знайдуть свою оцінку. Після початку роботи нової Верховної Ради буде створена тимчасова слідча комісія, яка розгляне кожен факт фальсифікацій і порушень на цих виборах. І кожен винний член і глова комісії понесе відповідну кримінальну відповідальність”, – додав голова Юридичного департаменту Центрального штабу Об’єднаної опозиції.

Він також звернувся до міжнародних спостерігачів із закликом не залишати Україну і приїхати на “проблемні” округи а це насамперед Кіровоградська, Вінницька, Київська, Миколаївська області та місто Київ. “Приїдьте туди і спільно з нашими спостерігачами, спільно з юристами Об’єднаної опозиції та членами комісій допоможіть захистити результат”, – наголосив Павло Петренко.

Про це повідомляє прес-служба Політичної Партії \”Фронт Змін\”.

peredplata