Місцеві вибори: як партії поділили владу в міських радах

Місцеві вибори в Україні відбулися, усі переможці визначені і тепер на місцях почалося найцікавіше – розподіл влади. У міських радах партії об’єднуються у несподівані коаліції, а також відвойовують собі пости в ключових комісіях. «Слово і діло» пропонує подивитися, як розподілилися сили в міськрадах найбільших міст України.

У міській раді Києва найбільше мандатів здобули партії «Європейська солідарність» і УДАР Віталія Кличка (31 і 30 відповідно). Вони і забрали собі найбільше ключових посад. У ЄС є 3 голови комісії – з питань транспорту, охорони здоров’я (очолила Марина Порошенко) та регламенту. У фракції є 5 своїх секретарів комісій – з питань власності, культури, освіти, правопорядку та місцевого самоврядування, а також 5 заступників голів комісій – бюджетної, земельних відносин, транспортної, екологічної, ЖКГ.

У партії мера є 2 голови комісії (земельних відносин, культури і туризму), 3 заступники голів (земельна комісія, бюджетна комісія та з питань власності) і 4 секретарі (транспорт, бюджет, ЖКГ, регламент).

Партія «Єдність» Олександра Омельченка отримала в міськраді 14 мандатів. Фракція головуватиме в комісії з питань охорони культурної спадщини та місцевого самоврядування. Також їм дісталися посади заступників 3 комісій і секретарів 4 комісій.

По 12 мандатів отримали «Слуга народу», «Опозиційна платформа» та «Батьківщина». У «Слуги народу» нарівні з переможцями виборів є 3 голови комісій – з питань бюджету, власності та промислової діяльності. Крім того, у «слуг» один заступник голови комісії та 2 секретарі.

Найменше мандатів у «Голосу» – 9. Фракції дісталися 2 комісії (з питань освіти і цифрової трансформації) і в 2 комісіях у них заступники.

Цікаві розклади в міській раді Вінниці. Абсолютний переможець виборів – партія «Українська стратегія Гройсмана», у якої 34 мандати. У міськраді фракція забрала собі ключові пости у всіх 7 комісіях (пост глави, заступника і секретаря) – з питань містобудування та земельних відносин, з питань бюджету, питань охорони здоров’я, промисловості, освіти і культури, житлово-комунального господарства, депутатської етики.

«Європейська солідарність» здобула у Вінниці 9 мандатів, «Слуга народу» – 6 і ОПЗЖ – 5.

У міськраді Харкова 34 мандати у «Блока Кернеса – Успішний Харків», і у представників цієї ж фракції найбільше ключових постів – 6 голів комісій і 6 заступників. У «Опозиційної платформи» 19 мандатів, один голова комісії і 2 заступники. «Європейська солідарність» хоча і отримала 9 мандатів, але у фракції є пости глави в 3 комісіях і ще в 2 – заступники. У «Слуги народу» теж 9 мандатів, але «шматок пирога» значно менше – один голова комісії і один заступник. У Партії Шарія 7 мандатів, у «Блоку Світличної» – 6, але їм жодних комісій не дісталося.

В Одеській міській раді найбільше представництво у партії Геннадія Труханова «Довіряй справам» – 20 мандатів. Фракція отримала своїх керівників у 4 комісіях. У ОПЗЖ за підсумками виборів 18 мандатів і 3 голови комісії, у «Європейської солідарності» – 10 мандатів і 2 голови комісії, у «Слуги народів» – теж 10 мандатів і 3 голови комісії. Ще 6 мандатів отримала Партія Шарія.

У міській раді Дніпра 22 мандати має партія мерів «Пропозиція», яка і забрала більшість ключових постів – голови в 5 комісіях, заступники в 6 комісіях і 3 секретарів. У ОПЗЖ є 13 мандатів, їхні представники очолять 2 комісії і в 6 будуть їхні секретарі. «Слуга народу» отримала 9 мандатів, одного голову комісії та одного секретаря.

9 мандатів у партії «Громадська сила», але їм дістався тільки пост заступника голови однієї комісії. У «Європейської солідарності» 7 мандатів, але влади більше: очільники в 2 комісіях, заступники в 3 і в одній секретар. Ще 5 мандатів за результатами виборів отримав Блок Вілкула «Українська перспектива». У фракції буде голова в одній комісії і заступник в ще одній.

peredplata