На Буковині тривають протести проти газових тарифів

ГазАват

Тарифні бунти ширяться всією Україною. Щодня на дороги і майдани виходять сотні людей, які протестують проти високих цін за газ та електрику. То тут, то там з’являються зареєстровані активісти. Вони підбурюють протестувальників і створюють видимість діяльності та великої масовості протесаного руху. На жаль, цієї масовості поки що нема. Люди ще не отримали платіжки за газ і світло після того, як були підняті тарифи. Але напруга зростає кожен день. Бо ціни з 1 січня стануть непосильними для більшості українців. За мізерні пенсії та зарплати неможливо буде оплачувати газ, тепло, електрику.

Поки нема платіжок, влада використовує цей час для великої брехні та свідомого ошукування людей. Спочатку сказали, що ціни будуть знижені на 30%. З’ясувалося, що це неправда. Всього знизять на 3,32 відсотка.

Далі бреханули, що ціни знизять негайно. А з’ясовується, що тільки після опалювального сезону. Чомусь Шмигаль назвав дату 31 березня. Хоча насправді це станеться 15 квітня. Кому тоді будуть потрібні ці знижки, якщо закінчаться холоди і не доведеться споживати газ та електрику.

Як би не брехала влада та олігархи, а теперішні активісти все ж таки  трохи підготовлені до простестних акцій. Вони вивчили схеми обману людей та накручування тарифів.

На прикладі Чернівецької області  таки стало можливим знизити ціну на газ. Принаймні, компенсувати її за рахунок газових мереж. Як з’ясувалося, майже всі газові мережі в області прокладені за гроші людей і знаходяться у власності громад. У часи правління Януковича, а на Буковині його ставленника Папієва, обслуговування мереж було передано до газових фірм Дмитра Фірташа. Тобто мережі юридично залишалися у власності громад. А практично ними користувалися газові компанії.

У Чернівецькій області – АТ «Чернівцігаз». Газовики не тільки безплатно користувалися газопроводами, трубами і т. д., а й отримували за це ще й оплату від людей у вигляді різних схем. Наприклад, плата за транспортування газу, плата за постачання. Плата за розподіл і т. д. і т. п.

 Таким чином заплутали все настільки, що пересічний споживач не в змозі розібратися за що,  скільки і кому він повинен платити. Будь-які несплати каралися негайним відключенням від газопостачання. Для цих схем у газконторах сидить купа юристів, котрі проводять нібито законні оборудки з газом. Насправді, це контора «ріг і копит», котрі отримують надприбутки з наївних українців.

Отож вивчивши схеми, активісти почали пояснювати людям, як і на чому їх обманюють.

А вихід дуже простий. Особливо зараз, коли почали активно діяти на місцях  об’єднані територіальні громади.

З’ясовується, не потрібно ні багато зусиль докладати, ні багато грошей, аби ці ж мережі обслуговувати силами комунальних підприємств, створених в ОТГ. За таких умов не громада платитиме АТ «Чернівцігаз» та райгазам, а газовики платитимуть громаді за користування газовими мережами для подання газу до будинків споживачів. Гроші за транспортування газу будуть спрямовані на збалансування цін та зменшення тарифів.

Якщо пояснити цю ситуацію на хлопський розум, то може статися так: «Чернівцігаз», наприклад, визначила ціну на газ за 1 кубометр у сумі 8 грн. Аби цей газ прокачати до осель споживачів, громаді за транспортування по мережах АТ змушене буде заплатити 3 гривні за кубометр. З цих грошей 1 гривня буде спрямована на обслуговування мереж, оплату працівників, технічне забезпечення і т. д. А кожних 2 гривні покриватимуть ціну, виставлену Фірташем. Споживач уже буде платити за кубометр газу 6 гривень.

Тобто від глитаїв-газовиків, від олігарха Фірташа і його холуїв на Буковині громада забирає по 3 гривні з кожного кубометра чистого прибутку.

Ні олігарх, ні влада не хочуть поступатися своїми надприбутками. І, як не дивно, в останні часи вони почали інформаційну кампанію проти створення комунальних підприємств, які обслуговуватимуть газові мережі в ОТГ.

Днями один із газових керівників на Буковині товариш Козар почав на пальцях пояснювати, що громадам це не вигідно. Бо треба, мовляв, багато зусиль докладати, аби отримати ліцензію. Далі багато грошей треба заплатити за техніку та оплату праці спеціалістів. Замалював таку картину, що аж страх бере. Тут виникло питання:

  • Чому ти, голубе сизокрилий, так печешся за гроші ОТГ?

Громада сама може дати раду своїм надходженням. Тож, напевне, не за кошти ОТГ переживає Козар, а за власні надприбутки, які через тиждень-два можуть перетекти з одних рук в інші.

… На Буковині відбуваються найактивніші протести проти газових тарифів. Щодня перекривають автодороги, пікетують органи влади. Можливо, це пов’язано саме з Фірташем, якого хтось хоче усунути з газової труби саме у Чернівецькій області. Не виключено, що ситуацією може скористатися, наприклад, Медведчук. Він уже давно опікується Закарпаттям та Буковиною. Там найактивніше діють окремі громадські організації. Навряд чи можлива така активність без підживлення збоку.

У виграші з цієї боротьби може бути тільки Михайло Папієв. Він рівно наближений як до Фірташа, так і до Медведчука. Тому заміна господарів цьому хитрому «фігаро» не зашкодить.

Про можливий переділ газового ринку на Буковині ще й засвідчує те, що ніхто з активістів досі не висловився за обленерго, де курує і панує путінський адепт з Москви, депутат держдуми Росії Бабаков. А там і тарифи не менші, і проблеми більші. Ще й Бабаков на відміну від Фірташа сидить у Москві, а не у Відні.

А ще жодна політична сила на наших теренах не стала однозначно на бік протестувальників. Чому?

Напевне, у Києві знають щось більше про газові оборудки, ніж у Чернівцях. І не дають команди ставати на той чи інший бік, притулитися до того, чи іншого олігарха.

А, може, вони досі ще торгуються. Бо ціна питання, ціна тарифних бунтів, перекриття доріг дуже висока.

Яка?

ЧАС покаже!..

 

(Далі буде)

Петро Кобевко

* ГазАват – у мусульман те, що й джихад. Священна боротьба з невірними.

 

 

peredplata