Козловський звинуватив бізнес опозиціонерів у мінімізації податкових зобов\”язань

Козловський звинуватив бізнес опозиціонерів у мінімізації податкових зобов"язань16 листопада на сесії Чернівецької обласної ради більшість депутатів звернулась до голови ДПС України щодо звільнення керівника обласної податкової Миколи Козловського. Як повідомляє сайт \”\”БукІнфо\”, той надав відповідь на закиди депутатів.

Більшість депутатів Чернівецької обласної ради підтримали на сесії 16 листопада звернення щодо звільнення начальника обласної Державної податкової служби Миколи Козловського. З 83 депутатів присутніх на сесії, звернення підтримало 56 депутатів. Автором звернення став депутат облради від партії “Фронт змін” Олександр Фищук.

– Чому вирішили подати звернення до голови ДПС України Олександра Клименка щодо звільнення з посади голови податкової адміністрації в Чернівецькій області Миколи Козловського?

– Питання про звільнення Миколи Козловського я піднімаю на четвертій сесії. Але досі його блокували і не виставляли на голосування. Про це почав говорити після того, як затримали з хабарем начальника Сокирянської податкової інспекції. До речі, керівника Сокирянської ДПІ взяли не буковинські правоохоронці, а київські. І це говорить про недовіру до наших правоохоронних органів, бо одні других покривають.

– Чому, на вашу думку, потрібно звільнити начальника податкової області?

– Головна причина – тиск влади на підприємців. За останній період в області немає жодного інвестиційного проекту. Хоча така ситуація загалом в Україні, а у нас тим більше. Немає інвестиційного клімату, інвестор знає – прийдуть, нагнуть, винен-не винен, а платити треба. Друга причина – підприємцям доводиться до бюджету сплачувати авансові платежі. Таке було і раніше, але не у таких масштабних формах. Станом на 1 листопада сума переплат до зведеного бюджету становить понад 190 мільйонів гривень. Водночас податковий борг лише протягом цього року зріс більш, ніж удвічі. Окрім того, змінилося ставлення до самих працівників податкової служби: не хочеш працювати — до побачення. Команда податківців, яких привіз Козловський, як у відрядження приїхали. Їм тут не жити, не спілкуватися з цими людьми. Вони рвуть все, що можуть.

– Можливо, голова Чернівецької ОДА Михайло Папієв таким чином вирішив позбутися Козловського і призначити на цю посаду свою людину?

– Ні, бо Козловський Папієву на руку, він ним керує. І це була ідея губернатора поновити Козловського вдруге на посаді. Думаю, зараз будуть шукати причину, якби не відправити депутатське звернення у Державну податкову службу.

– Вам можуть закидати, що “дбаєте\” за звільнення Козловського через якісь особисті образи.

– Можуть казати що завгодно. А я й не стверджую, що Козловського люблю і поважаю. Хоча я йому на перших порах допомагав. Але він отримав наказ з Києва: \”Фищука – втопити\” і старанно це виконував. Після того, як я не погодився приєднатися до Партії регіонів, на мого зятя відкрили кримінальну справу. Хоча не було жодного складу злочину.

Говорили і про те, що я піднімаю це питання, бо сам хочу повернутися на посаду начальника ДПС. Мені зараз ця посада не потрібна. Які будуть наслідки цього зверення?

– Думаю, голова Державної податкової служби повинен належним чином відреагувати. Тому що рішення про направлення звернення ухвалив депутатський корпус обласної ради.

*****
Редакція порталу БукІнфо сьогодні отримала відповідь ДПС у Чернівецькій області та її керівника Миколи Козловського на звинувачення О.Фищука у вищевикладених статтях:

Державна податкова служба у Чернівецькій області висловлює свою позицію щодо заяви від опозиції, депутата Чернівецької обласної ради, Олександра Фищука.

Діяльність органів державної податкової служби здійснюється в межах норм Податкового кодексу України та знаходиться поза політикою. Головна місія податківців у 2012 році – підвищити якість обслуговування платників податків, збільшити перелік адміністративних послуг, що у рамках переходу від фіскального органу до сервісної служби сприятиме зростанню добровільної сплати податків до бюджетів усіх рівнів.

Так, за підсумками десяти місяців поточного року податковою службою Чернівецької області мобілізовано платежів до казни держави в сумі 1,3 млрд. грн., що на 166,1млн.грн., або на 15,3% перевищує минулорічні показники.

До державного бюджету в січні – жовтні 2012 року – майже 490 млн. грн., або з приростом до минулорічного рівня на 58,5 млн. грн. (13,6%). До місцевих бюджетів – 760 млн. грн., або з приростом до минулорічного рівня на 108 млн. грн.. (16,5%).

Голова ДПС у Чернівецькій області Микола Козловський:

«Щодо висловлювання «Водночас податковий борг лише протягом цього року зріс більш, ніж удвічі» хочу звернути увагу громадськості Буковини, що вказане не відповідає дійсності. Так, упродовж десяти місяців поточного року податківцями Чернівецької області досягнуто скорочення податкового боргу майже на 31 млн. грн. або на 19 %. За цей період за рахунок проведення заходів, що визначені нормами Податкового кодексу України, забезпечено стягнення до Зведеного бюджету 65,7 млн. грн., з них до Державного – майже 30 млн. грн.

Податковий борг за термінологією Податкового кодексу України – сума узгодженого грошового зобов\’язання (з урахуванням штрафних санкцій за їх наявності), але не сплаченого платником податків у встановлений цим Кодексом строк, а також пеня, нарахована на суму такого грошового зобов\’язання (п.14.1.175).

Що стосується сплати платниками авансових платежів, то акцентую увагу на те, що згідно п. 57.1 ст. 57 Податкового кодексу України платник податків зобов\’язаний самостійно сплатити суму податкового зобов\’язання, зазначену у поданій ним податковій декларації, протягом 10 календарних днів, що настають за останнім днем відповідного граничного строку для подання податкової декларації.

Поряд з цим, ПКУ не містить заборони сплачувати платежі до бюджетів усіх рівнів до настання граничних термінів. Платники самостійно можуть сплачувати платежі до бюджетів щомісячно пропорційними сумами, протягом звітного кварталу, з метою зменшення фінансового навантаження.

Оскільки, за встановленими правилами адміністрування податків та обов’язкових платежів їх нарахування по особових рахунках юридичних та фізичних осіб – приватних підприємців проводиться в останній день граничного терміну сплати податкового зобов’язання, сплачені завчасно суми вважаються авансовими платежами та обраховуються як переплата.

На сьогодні суми переплат по платежах до Зведеного бюджету формуються відповідно до законодавства і включають:

– заявлені платниками в законодавчо встановленому порядку, суми податку на додану вартість до відшкодування з бюджету коштами на розрахунковий рахунок та в рахунок майбутніх платежів – термін зарахування або повернення яких на звітну дату ще не настав;

– самостійно та надміру сплачені платниками податкові зобов’язання до бюджету;

Переплати до Державного бюджету станом на 01.11.12р. склали понад 53 млн. грн. податків, зборів та інших платежів, до яких увійшли суми повного відшкодування платниками завданих державі збитків по кримінальних справах, що направлені в суд для розгляду.

Тенденція щодо зменшення переплат спостерігається протягом всього поточного року. Зокрема, у жовтні надміру внесені суми до Державного бюджету зменшились на 5,4 млн. грн. За оперативними даними у листопаді очікується зменшення надміру внесених сум по всіх видах податків, з яких понад 3,7 млн. грн. податок на прибуток (граничний термін сплати – 21.11.2012р.).

Чернівецькій податківці у своїй діяльності чітко дотримуються вимог статті 43 Податкового кодексу України, якою визначено право платника та порядок повернення з бюджету помилково та/або надміру сплачених грошових зобов\’язань і не допускають будь-яких зволікань з їх повернення.

Звертаю увагу, що за даними ДПС у Чернівецькій області переважна більшість керівників бізнесових структур Буковини, які тим чи іншим чином підтримують опозиційні настрої – не практикують сплату податкових зобов’язань у рахунок майбутніх платежів. Поряд з цим, серед них є певна кількість, які порушують норми податкового законодавства (мінімізують податкові зобов’язання, мають податковий борг та навмисно ухиляються від оподаткування).

Вважаю, що платники не мають права приховуватися за політичною завісою і відповідними гаслами окремих депутатів, а зобов’язані сумлінно виконувати свій конституційний обов’язок щодо сплати податків незалежно від партійної приналежності. Ми налаштовані до співпраці з усіма, хто чесно сплачує податки і підтвердженням цього являються позитивні зміни, які проведено в податковій службі у поточному році: в області діють 12 центрів обслуговування платників податків; 97 відсотків платників ПДВ та більше половини платників податку на прибуток звітують в електронному вигляді; розширено спектр електронних сервісів (доступ до яких можливий як із веб -порталу ДПС України (http://.sts.gov.ua), так і з суб – сайту ДПС у Чернівецькій області (http://cv.sts.gov.ua) та \”Пульсу податкової\” – (044) 284-00-87, який оперативно розглядає та надає відповіді на звернення громадян щодо корупційних дій податківців.

Стосовно кримінальної справи колишнього начальника Сокирянської ОДПІ – винесення остаточного рішення залишається за судом.

Також, слід зазначити, що Законом України «Про місцеве самоврядування в Україні» (ст. 47) передбачається створення постійних комісій рад, які відповідно до наданих повноважень здійснюючи контроль за дотриманням бюджетного законодавства, вивчають, попередньо розглядають проект бюджету, готують для розгляду на засіданні відповідної ради питання, що стосуються фінансово-бюджетної діяльності ради, контролюють виконання рішень ради, а також здійснюють внутрішній фінансовий контроль за діяльністю місцевих державних адміністрацій у частині делегованих радами повноважень у фінансовій сфері.

Проте, до ДПС у Чернівецькій області постійною комісією економіки, бюджету та інвестицій Чернівецької обласної ради (заступником голови якої є Олександр Фищук) не надсилалося жодних інформаційних запитів, зауважень, які стосуються роботи органів ДПС області з вищенаведених питань, що і стало причиною надання депутатам на сесії обласної ради неправдивої інформації.

Як підсумок можу стверджувати, що всі претензії з боку опозиційного депутата є не його політичними переконаннями та переживаннями за справедливість, а особисті образи, пов’язані з ущемленням родинного бізнесу. Виконуючи постанову Шевченківського районного суду по відкритій кримінальній справі податкова служба проводила позапланову виїзну перевірку товариства, засновником та директор якого є близький родич опозиціонера. За результатами цієї перевірки донараховано більше 1,6 млн. грн. податків разом зі штрафними санкціями. В ході перевірки підтверджено, що постачальниками даного підприємства були фіктивні нерезиденти».

Державна податкова служба у Чернівецькій області наголошує на тому, що постійно готова до конструктивного діалогу і взаєморозуміння з представниками мас-медіа та надання вичерпної інформації за всіма напрямками своєї діяльності. І в подальшому, з метою уникнення розповсюдження однобокої та викривленої інформації, оприлюднювати поряд із заявами опозиційних політиків та депутатів різних рангів офіційні коментарі посадових осіб органів ДПС.

Світлина ye.ua

peredplata