На Буковині обговорювали проект Медведчука для підготовки губернізації України?

На Буковині обговорювали проект Медведчука для підготовки губернізації України?26 листопада в респектабельному Literatur Cafe для цвіту буковинської громади проводили тест на федералізм. У якості каталізатора процесу витягнули з архівів спомин про так званий галицький сепаратизм який нібито мав масове поширення на території Галичини на початку 90-х.

Живим свідком подій початку 90-х, спів-ведучим круглого столу та, для живості дискусії, переконаним виразником ідей галицького сепаратизму виступав власник респектабельного кафе – Олег Хавич.

На початку круглого столу Михайло та Володимир Павліви, в якості організаторів та апологетів «Українського вибору» – проекту Віктора Медведчука, намагалися надати значимість ідеї поділу України на федеративні утворення, нібито задля ефективності задоволення етнічних потреб та розквіту місцевого самоврядування. За словами організаторів круглого столу єдиний порятунок від сепаратистських рухів, які нібито розхитують основи Української держави, є потреба федералізації України. До початку дискусії організатори також заявили, що звичайно за чинною Конституцією – Україна унітарна держава, але, нібито необхідно бути готовими, що виникнуть передумови розвалу держави і саме для того і готується ґрунт для створення федеративних утворень.

Чи не чергове це замовне підігрівання і так високої температури в суспільстві, особливо після ще не повністю завершених виборчих процесів?

На відміну від заїжджих організаторів, місцеві учасники круглого столу у своїх виступах, запитаннях та репліках звели нанівець спроби федералістів переконати присутніх в реальності проблем сепаратизму в Україні. На противагу апологетам федералізму чернівецькі науковці, політики, громадські діячі, політологи, журналісти, у своїх виступах зауважували, що основні проблеми України є в тотальній закорумпованості державного механізму, небажанні керівництва держави, впродовж більш ніж 20-ти років Незалежної України реально займатися державними справами та чітко дотримуватися законності на всіх рівнях: від соціального працівника до Президента, від рядового міліціонера до міністра внутрішніх справ, від простого працівника до найбільшого роботодавця. Коли буде і для влади діяти Закон, тоді народ матиме підстави довіряти такій владі і саме тоді можна розпочати суспільний діалог та справді говорити про втілення принципів народовладдя, які записані в Конституції України.

«Подібні теми для обговорення, щодо федералізації України є чистою провокацією, запускають її ті, хто бажає чергового поділу та розколу України. Насправді між українцями Сходу та Заходу України немає жодних протиріч, не виникає ніяких сепаратистських настроїв, їх намагаються роздмухати лише ті, хто відмиває чужі гроші. Зокрема Віктор Медведчук, напевне, ще напередодні виборів отримавши від Росії мандат на генерал-губернаторство, почав вкидати в українське суспільство ідеї федералізму, як зерна розколу та смути» – заявив у своєму виступі Голова Чернівецької обласної організації ВО «Свобода» Віталій Мельничук. Звертаючись до організаторів свободівець застеріг політиків-початківців від небезпеки бути втягнутим в брудну та нечесну політичну гру, яка може спричинити чергові протистояння в суспільстві.

У процесі дискусії присутні та глядачі, які мали можливість спостерігати засідання круглого столу через Чернівецьке інтернет-телебачення, остаточно зрозуміли штучність впровадження ідей федералізму в Україні і те, що повернення в українську політику Віктора Медведчука на коні федералізму загалом в Україні та зокрема в Чернівецькій області, не має жодної перспективи. Україна унітарна держава, а представники всіх національностей, які проживають в ній через принципи добросусідства та гармонійного співіснування при застосуванні справжнього народовладдя можуть повністю задовольняти свої потреби.

Прес-служба Чернівецької обласної організації ВО «Свобода»

Світлина ukrinteresy.com.ua

peredplata