Чернівецькі «часники» визнали доброчесними аж семеро новообраних буковинських депутатів. «Фе» сказали Федоряку, Семенюку, Яценюку, Москалю і Табачнику

Чернівецькі «часники» визнали доброчесними аж семеро новообраних буковинських депутатів. «Фе» сказали Федоряку, Семенюку, Яценюку, Москалю і Табачнику30 листопада, у конференц-залі готелю «Буковина» Рух «Чесно» презентував аналіз доброчесності обраних депутатів-буковинців та особливості діяльності координаційної ради в Чернівцях. Один із ідеологів і засновників руху «Чесно» Олег Рибачук та директор «Інституту медіа права» Тарас Шевченко оприлюднили також і висновки аудиторів та міжнародних експертів щодо прозорості та ефективності реалізації кампанії «Фільтруй раду!».

Як повідомив координатор руху «Чесно» у Чернівцях Вадим Міський, 7 буковинців, які пройшли у Парламент, відповідають усім критеріям доброчесності. Це мажоритарники Микола Федорук та Олександр Фищук, члени партії «Батьківщина» Андрій Пишний та Максим Бурбак, а також члени партії «Удар» Марія Матіос, Оксана Продан та Роман Ванзуряк.

Серед тих депутатів-буковинців, які порушили 1 і більше критеріїв доброчесності, опинилися Геннадій Федоряк, Артем Семенюк та Арсеній Яценюк. Геннадій Москаль та Ян Табачник порушили аж 5 із 6 критеріїв доброчесності. Найпоширенішими невідповідностями критеріям стали «Порушення прав та свобод людини» й «Причетність до корупційних дій».

Не залишилося непоміченим і питання про затримання волонтера, який розповсюджував листівки руху «Чесно». «Наші інформаційні матеріали не були і не є агітацією. Агітація, відповідно до закону, – це інформація, яка поширюється з метою спонукати когось голосувати чи не голосувати за певного кандидата. Стосовно самого штрафу, за рівнем відповідальності він рівний штрафу за перехід вулиці у невстановленому місці. Просто держава час від часу намагається перешкодити людям «роздавати» інформацію. І розгляд справи в Апеляційному суді – це лише необхідність перед зверненням до Європейського суду», – стверджує Тарас Шевченко.

Рух «Чесно» не тільки контролює чесність депутатів, а й також склав тест на власну доброчесність. Учора у Києві відбулася презентація результатів аудиту, який Рух проходив за 2-ма складовими: перевірка фінансів та перевірка змістової роботи. Попередні висновки аудиторів підтвердили цільове використання «донорського» фінансування, отриманого ініціаторами «Чесно» згідно грантових умов, а саму кампанію «Фільтруй раду!» міжнародні експерти у сфері боротьби з політичною корупцією назвали успішною, впливовою та політично незаангажованою.

«Зараз критерії «Чесно» практично стали нормою в парламентських предискусіях. Ми і надалі будемо супроводжувати цей процес. В Парламенті з першого дня буде постійний супровід діяльності кожного депутата Верховної Ради. Не тільки спостереження за особистісним голосуванням, а і за тим, за що вони голосуватимуть, як себе поведуть мажоритарники, чи не зречуться вони своїх опозиційних поглядів. Ми вже не раз говорили, що Рух «Чесно – це неодноразова передвиборча кампанія, то ж він нікуди не дінеться, а навпаки, і надалі слідкуватиме за доброчесністю дій депутатів»», – запевнив присутніх Олег Рибачук.

Тетяна МАРТИНОВА, БукІнфо (с)
Фото автора

|

peredplata