Світовий Конґрес Українців виключив зі своїх лав Об’єднання українських товариств Латвії.

13 березня 2021 року Рада директорів Українського світового конгресу (СКУ) виключила Асоціацію українських товариств у Латвії (AUSL) зі своїх лав, оскільки діяльність Асоціації демонструє антиукраїнську позицію, яка суперечить основним принципам та цінностям СКУ.

СКУ вперше прийняв таке рішення за свою більш ніж 50-річну історію.

AUSL була однією з трьох організацій-членів з Латвії. Це рішення було проінформовано за результатами довгострокового моніторингу діяльності AUSL, офіційного спілкування з Правлінням AUSL з прямими свідченнями антиукраїнської діяльності Асоціації, консультацій з провідними українцями в Латвії та спеціального засідання 13 березня 2021 року, уповноваженого Головою AUSL.

На основі зібраної інформації з відкритим кодом було встановлено, що члени та керівники AUSL чітко демонструють антиукраїнську позицію. Сюди входить просування антиукраїнської інформації в різних соціальних мережах; дії, керовані ідеологією «русского мира»; поширення дезінформації про війну на Сході України та наклеп на український уряд, який, за твердженням Асоціації, є “фашистською фракцією”, яка вбиває дітей; заяви, що дискредитують Революцію Гідності; просування ідеї створення нової російської республіки; облагородження терористів та військових злочинців на Донбасі, зокрема Олександра Захарченка; співпраця з російськими пропагандистськими ЗМІ; підтримка проросійських радикальних угруповань у Латвії, які підривають її суверенітет; просування заборонених радянських символів та історії в Латвії; участь лідерів та представників AUSL у заходах Посольства Російської Федерації в Латвії; проведення культурних заходів в установах Російської Федерації та запрошення до них дипломатичних представників держави-агресора.

Ці докази були надані президенту та Правлінню AUSL в офіційному письмовому повідомленні, однак жодне з представлених доказів не було спростовано в письмовій формі або під час виступу представника AUSL на спеціальному засіданні Ради директорів UWC.

Зрештою, це призвело до виключення AUSL із членства UWC.

“Сьогодні, оскільки Україна вже сім років чинить опір російській агресії, одним із головних завдань СКУ та її мережі у понад 60 країнах є підтримка українського народу в захисті територіальної цілісності України”, – заявив президент СКУ Пол Грод.

«Ось чому СКУ вважає неприпустимим членство в будь-якій організації, яка просуває антиукраїнську політику та співпрацює з російською владою. СКУ відкритий до співпраці з українськими неурядовими організаціями діаспори, які є проукраїнськими, як це відповідає основним принципам СКУ “.

СКУ буде співпрацювати зі своїми організаціями, що входять до складу Латвії, для посилення українських патріотичних сил та підтримка формування нового центрального представництва українців у Латвії для проукраїнської громадської діяльності

peredplata