Щоденно про злободенне № 16. Петро Кобевко про ситуацію навколо новодністровського пляжу

Щоденно про злободенне № 16. Петро Кобевко про ситуацію навколо новодністровського пляжу25 грудня в часівській рубриці \”Щоденно про злободенне\” шеф-редактор газети \”Час\” Петро Кобевко розповість про ситуацію навколо міського пляжу в Новодністровську, який сьогодні депутати Чернівецької обласної ради віддали селу Ожеве Сокирянського району під керівництвом Василя Козака.

Незважаючи на протести депутатів Новодністровської міської ради, опозиціонерів. Депутати від більшості прийняли \”потрібне\” рішення. Після цього опозиція покинула сесійну залу. Бо на неї й так ніхто в партії регіонів та у владі не зважає.

ПОЯСНЕННЯ НОВОДНІСТРОВСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ:

Генеральний план смт. Новодністровськ був розроблений у 1972-73рр., скоригований в 1975р. і 1988р. та затверджений розпорядженням виконавчого комітету Чернівецької обласної ради народних депутатів №211-р від 04.06.1990р.

Крім того, Чернівецькою обласною радою народних депутатів було прийнято рішення від 23.03.1994р., де прописано: «Погодити межу м.Новодністровськ згідно генерального плану забудови смт. Новодністровськ, затвердженого розпорядженням виконавчого комітету Чернівецької обласної ради народних депутатів від 04.06.1990р. за №211-р.».

На підставі даного генерального плану був розроблений проект встановлення меж м. Новодністровськ, який затверджений Постановою Верховної ради України від 5 травня 1996 року за №161/96-вр.

В проекті встановлення меж міста, згідно законодавства, зібрані всі необхідні погодження суміжних сільських рад, про що свідчать відповідні рішення:
рішення Новодністровської міської ради народних депутатів від 20.12.1995р.;

рішення Ломачинецької сільської від 01.03.1995р.;

рішення Ожівської сільської ради народних депутатів від 31.03.1995р.;

рішення Сокирянської районної ради від 19.05.1995р.;

рішення Чернівецької обласної ради народних депутатів від 02.08.1995р.

В пояснювальній записці чітко визначено, що межа в північно-східній частині міста проходить по березі водоймища Дністровської ГЕС.

По погодженій межі було прокладено теодолітний хід, по координатах обчислено загальну площу території міста, що становить 708,9га.

Згідно Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності», генеральні плани населених пунктів розробляються відповідно до стратегії розвитку даних населених пунктів.

Необхідність коригування генерального плану м. Новодністровськ виникла у зв’язку із потребою проектування відкритої функціонально-планувальної структури міста, взамін затвердженої у 1990 році, розвиток якого передбачався спільно з розвитком промислово-територіальних комплексів.

Для вдосконалення архітектурно-планувальної структури міста з урахуванням загальних положень генерального плану, розроблених у 1988 році, Новодністровською міською радою було прийнято рішення № 30 від 22.01.2009р. «Про надання дозволу на внесення змін до генерального плану забудови міста».

Скоригований генеральний план був винесений на розгляд засідання архітектурно-містобудівної ради при Управлінні регіонального розвитку, містобудування та архітектури обласної державної адміністрації в м. Чернівці, що засвідчено протоколом №4 від 19.10.2011р., отримані висновки відповідних служб та з врахуванням експертного звіту щодо коригування генерального плану м. Новодністровськ Чернівецької області від 31.05.2012р. №26-01001.11.12/2 затверджений рішенням Новодністровської міської ради №122 від 30.06.2012р. без зміни меж та площі міста.
Відповідно до генерального плану, межа міста проходить по урізу води прийнятому по нормальному підпірному рівню (НПР), який дорівнює 121 метр, про що свідчать відповідні документи, а саме.

Листі ВАТ «Укргідропроект» про проектну відмітку рівня водосховища від 25.04.2006р. в якому вказано, що використання території міста Новодністровськ для містобудівних потреб і впорядкування земель необхідно здійснювати від відмітки НПР (121.000 м) і вище.
Лист Міністерства регіонального розвитку та будівництва України українського Державного проектного інституту «Укрміськбудпроект» від 27.04.2009р., згідно з яким межа північно-східної частини м. Новодністровська проходить у відповідності з діючим генеральним планом по урізу води (НПР-121м). Площа в межах міста затверджена Постановою Верховної ради України від 05.05.1996р. та становить 708,9га.

Генеральним планом в існуючих межах збережено функціональне зонування та вдосконалено архітектурно-планувальну структуру міста, скориговані червоні лінії. Плануванням охоплено всю придатну для розвитку міста територію, зокрема його північно-східну частину, як спортивно-відпочинкову, що сприятиме розвитку туризму та різних видів спорту, зокрема – водних.

Відповідно до наказу Держкомзему від 10.07.2008р. №165, для обґрунтування змін меж міст обласного підпорядкування обов’язковим є наявність генерального плану міста.

Згідно Законів України «Про врегулювання містобудівної діяльності», «Про землеустрій» та Методичних рекомендацій з розробки проекту землеустрою щодо встановлення або зміни меж населеного пункту, проект встановлення або зміни меж розробляється відповідно до плану земельно-господарського устрою, генерального плану населеного пункту та (або) техніко-економічного обгрунтування його розвитку. ТЕО може розроблятися як безпосередньо в проекті землеустрою, так і окремо.

Підставою для складання проекту землеустрою щодо встановлення або зміни меж населеного пункту є рішення відповідних сільських, селищних та міських рад.

Висновок

На сьогоднішній день міська рада йде визначеним законним шляхом впорядкування існуючих меж у відповідності до затвердженого генерального плану та проводить інженерно-вишукувальні роботи щодо встановлення (відновлення) меж м. Новодністровськ.

Варто зазначити, що згідно генерального плану смт. Новодністровськ та проекту встановлення меж в північно-східній частині міста межа проходить по березі р. Дністер. Проте, в проекті встановлення меж, Чернівецьким науково-дослідним інститутом землеустрою, всупереч генеральному плану міста, не враховано, що межа проходить саме по НПР 121 м (по урізу води), у зв’язку із чим закоординована площа менша від площі, затвердженої Постановою Верховної Ради України.

Наразі проводиться комплекс робіт з метою приведення у відповідність проекту встановлення меж до генерального плану міста, згідно чинного законодавства.

По закінченню даних робіт будуть встановлені межові знаки державного зразка, відповідно до впорядкованого проекту встановлення меж.

peredplata