Ватикан – так Ватикан!.

Наш власний кореспондент Ростислав Демчук передає з Брюсселя:
-Те, що величезна кількість дописувачів в очі не бачила підручників з історії світової дипломатії, для мене було зрозуміло давно. Саме цим і пояснюється розгортання на просторах соцмереж недоречне кепкування і хейтинг відповіді Володимира Зеленського на запитання італійського журналіста, чи підійшов би Ватикан для двосторонніх переговорів з Володимиром Путіним.
Місце просто ідеальне! Ватиканська дипломатія є однією із найстарших дипломатій світу. Навіть у Віденській конвенції, яка до деталей описує функціонал дипломатії як такої, папським нунціям надається ексклюзивний вимір. Дуже часто країни, які мали спірні питання, конфліктні моменти, зверталися до ватиканської дипломатії, щоб та була посередником між двома чи трьома сторонами конфлікту чи дискусії. Таким чином за ватиканською дипломатією завжди закріплювалася роль посередницького функціоналу.
Однійєю із головних політичних доктрин Ватикану є мир у всьому світі і тому Ватикан визначає просування миру у світі як ключовий аспект своєї зовнішньої політики. В епоху середньовіччя дипломати Святого Престолу примиряли війни між сеньйорами у Європі. Католицькою цеквою запроваджувались Дні Божого миру (Pax et Tregua Dei). Дні Божого миру були рухом у середньовіччі під керівництвом католицької церкви та першим в історії масовим мирним рухом. Метою Pax Dei і Treuga Dei було обмежити насильство ворогуючих ендеміків у західній половині колишньої імперії Каролінгів – після її розпаду в середині IX століття – використовуючи загрозу духовних санкцій.
Папський престол завжди втручався аби примирити католицькі країни з протестантськими у 17 столітті. Ватикан виступав посередником у припиненні франко-пруської війни 1870-1906 років. Дипломатія Ватикану гасила чимало конфліктів між країнами Латинської Америки, виступав посередником у розвязанні конфліктів у Африці.
У цьому контексті також хочу нагадати і про регулярні поїздки Папи Павла Іоана ІІ на Балкани, де він закликав народи припинити війну. І було це не так давно! Тому вважаю заяви деяких наших істориків тезу про те, що “Ватикан не здійснює посередницьких місій між воюючими державами” не відповідає дійсності.
На зображенні може бути: стоїть, lightning та текст
 
 
 

peredplata