Екс-директор легендарної чернівецької \”Калинки\” Ринжук відмовився виходити з тюрми

Екс-директор легендарної чернівецької "Калинки" Ринжук відмовився виходити з тюрмиП’ятого січня Шевченківський районний суд прийняв рішення щодо колишнього генерального директора Калинівського ринку Івана Ринжука – відпустити на волю під заставу в 250 тисяч гривень. Однак в той же день арештант зі слідчого ізолятора не вийшов, бо родичі, які 5 січня внесли відповідну суму, не встигли пред’явити довідку про сплату застави.Тобто це вони мають зробити сьогодні. Однак навіть якщо й довідка буде, це аж ніяк не означає, що Іван Ринжук покине СІЗО. За неофіційними даними, його можуть знову затримати щонайменше на три дні, бо стосовно нього нібито хочуть застосувати статтю 209 КК України – легалізація (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом. А це тяжкий злочин, який передбачає покарання понад п’ять років з конфіскацією майна.

До цього додамо, що Іван Ринжук вже два роки перебуває під арештом. Спочатку його обвинувачували в отриманні хабара в розмірі 250 тисяч доларів США, але довести вину в суді не вдалося – Шевченківський райсуд відправив справу на додаткове розслідування. Законність цього рішення розглядав апеляційний суд у Чернігові, який напередодні нового року залишив рішення суду першої інстанції в силі. Натомість Іванові Ринжуку інкримінують ч.5 ст. 191 КК України – привласнення майна в особливо великих розмірах. Тобто йдеться про дев’ять мільйонів гривень. Санкція цієї статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі від семи до дванадцяти років з конфіскацією майна. Однак довести вину колишнього керівника Калинівського ринку в інкримінованих йому злочинах ніяк не вдається через слабку, видно, доказову базу, тому Шевченківський райсуд й вирішив відпустити Івана Ринжука

За словами одного з чернівецьких адвокатів, тривалий судовий процес над ним, крім юридичного, має й політичний підтекст: влада ще, видно, сподівається отримати якийсь компромат на колишнього мера Чернівців Миколи Федорука. Щодо першого кримінального провадження, яке стосується отримання Іваном Ринжуком валютного хабара, то воно більш-менш заслуговує на правову увагу, але довести вину в суді досі не вдалося. Що ж стосується привласнення ним дев’яти мільйонів гривень, то незрозуміло, де ці гроші знаходяться реально. Крім цього, вийшовши на волю, колишній керівник Калинівського ринку “тихо” сидіти не буде: він обов’язково подасть позови на незаконність свого перебування за гратами. А це торкнеться конкретних службових осіб, приміром, у правоохоронних структурах краю. Останні ж, можливо, якраз і хотіли б, щоб Іван Ринжук не “рипався” після виходу на волю.

Якщо ж цього не станеться, то подальший сценарій перебачити не важко: кримінальне переслідування колишнього директора Калинки продовжуватиметься за щораз іншими статтями КК України. Але наразі такий прогноз не справдився, бо вчора Іван Ринжук відмовився від застави, переказавши рідним, щоб ті забрали внесені гроші. Напевно, справу вирішать полюбовно: він перебуватиме у СІЗО ще два місяці, а потім його засудять за тією статтею, яка передбачає такий термін покарання, який колишній керівник Калинівського ринку вже відбув.

Джерело: molbuk.ua

peredplata