Україна може перейти в «жовту» зону 13 вересня: найгірша ситуація на Буковині.

 
Київська школа економіки прогнозує, що, найімовірніше, вихід із зеленої зони епіднебезпеки та перехід до жовтої відбудеться з 13 вересня. При цьому експерти школи заявляють, що найгірший розвиток ковід-сценарію розгортається у Чернівецькій області.

Про це під час онлайн-брифінгу повідомив керівник Центру економіки охорони здоров’я KSE Юрій Ганиченко, пише УНІАН.

“Як ми зазначали ще два тижні тому, очікується, що Україна вийде із зеленого рівня епідемічної небезпеки протягом першої половини вересня. Найімовірніше, цей вихід та перехід до жовтої зони відбудеться з найближчого понеділка – 13 вересня”, – зазначив він.

За даними KSE, наразі у багатьох регіонах ситуація погіршується, зокрема, знижується рівень контролю над поширенням захворюваності на COVID-19, зростає коефіцієнт виявлення нових випадків, який переходить за рекомендований ВООЗ показник, що має становити до 5%.

”Зараз вже дуже багато регіонів України перевищили цей показник. Зокрема, Чернівецька область демонструє близько 11% коефіцієнту виявлення нових випадків. Це дуже високий показник. Крім того, у Чернівецькій області зараз високий показник завантаженості ”ковідних” ліжок з киснем – близько 40%, а у Луганській – 22%. Але ситуація може продовжувати погіршуватися”, – вважає Ганиченко.

Він уточнив, що наразі в Україні реалізовується сценарій розвитку захворюваності на COVID-19, близький до жовтого.

”Зелений сценарій KSE не реалізувався, адже ми вже зараз не говоримо про 54 тис. померлих до кінця цього кварталу – тобто до кінця вересня. Адже станом на сьогодні вже понад 54 тис. померлих… Квартал закінчиться близько до жовтого сценарію, проте не досягне його рівня. Ми очікуємо на завершення третього кварталу з цифрами, які є меншими за 58 тис. померлих”, – розповів експерт.

Він додав, що наразі захворюваність на COVID-19 є відносно прогнозованою та не має змін чи впливів від варіанту вірусу “Дельта”.

Вакцинація освітян на Буковині: що відомо

Раніше повідомлялося, в умовах “помаранчевої”, “жовтої” чи “червоної” карантинної зони освітній процес буде дозволений лише у тих навчальних закладах, 80% персоналу яких вакциновані проти коронавірусу.

У Чернівецькій області колективи трьох загальноосвітніх шкіл вакциновані проти коронавірусу на 100%.

peredplata