Прокуратура не займатиметься неособистим голосуванням Папієва та Семенюка

Прокуратура не займатиметься неособистим голосуванням Папієва та СеменюкаПісля того, як голова Чернівецької ОДА Михайло Папієв зізнався в тому, що голосував за часів свого депутатства за сусідів, а його пасинок народний депутат Артем Семенюк був заловлений журналістами на неособистому голосуванні, ми написали заяву в Генеральну прокуратуру, аби та перевірила факти і вжила заходів реагування. І от, у відповідь на нашу заяву нам надійшла невтішна відповідь.

ГПУ відповіла, цитую: «контрольні функції за додержанням регламенту та парламентських процедур покладено на комітет з питань регламенту, депутатської етики».

Також Генеральна прокуратура за підписом заступника начальника відділу захисту конституційних прав і свобод В. Яковенчука пише: «Крім того, на сьогодні чинним законодавством не передбачено відповідальність за використання картки іншого депутата (в тому числі дубліката) при реєстрації та голосуванні за допомогою електронної системи (голосування за чужою карткою)».

Тобто всі апеляції щодо незаконності неособистого голосування йдуть просто в нікуди. Адже така можливість не прописана для депутатів, вони повинні виконувати тільки те, що пише закон (особисто голосувати), а коли ні – то це порушення Конституції, закону. Але для прокуратури порушення норм закону — не причина притягати до відповідальної посадових осіб такого рангу. Навіть якщо Європейський суд з прав людини визнає незаконним неособисте голосування. У нас все ще «не передбачено відповідальність». Схоже, порушення у нас передбачені. Мабуть, тому вони безкарні.

А взагалі, сумно, що ми змушені вимагати у законотворців, депутатів місцевих рад голосувати згідно закону – особисто, а вони потім, наче з барського плеча, кидають нам недоїдки – псевдо ініціативи (на зразок ініціативи Михайлішина чи слів Папієва).

Тим часом на наше запитання щодо боротьби з піанізмом відповів і голова Чернівецької ОДА Михайло Папієв. Він сказав, що кнопкодавство пішло від помаранчевих (то вже, певно, звичка у всьому винуватити «папєрєдніков»). Він, як депутат обласної ради, ініціюватиме питання щодо того, аби в разі, якщо депутат не бере участі в голосуванні, його картка вилучалась, блокувалась. І той має потім підтвердити свою присутність в залі. Кнопкодавство особливо не пожурив, але дуже злий губернатор, коли депутати не голосують. Те, що голосують відсутні депутати, якось проходить повз увагу керівника області. Так само, як і голову Чернівецької обласної ради, голову постійної комісії з регламенту та депутатської етики.

ЗАЯВИ ДО ГЕНПРОКУРАТУРИ:

ГЕНЕРАЛЬНА ПРОКУРАТУРА УКРАЇНИ

НАДІЇ БАБИНСЬКОЇ

На підсумковій прес-конференції 5 лютого 2013 року голова Чернівецької ОДА Михайло Папієв заявив дослівно наступне: «У мене теж було. Я теж голосував іноді за іншого народного депутата України. Теж було. За дорученням, коли людина відсутня і знаходиться в службовому відрядженні і яка передзвонила і сказала мені позицію по тому чи іншому закону, я голосував за цю людину і жодної скарги за те, що я не голосував так, як хотів він, не було. І в мене теж подвійне. Але треба завжди голосувати». Відео з цими словами голови ОДА Михайла Папіжва можна переглянути за цим посиланням: https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=Oc2YTxc-UvY

Свідками цієї заяви є близько тридцяти представників медіа області та районів.

Виходячи з того, що Михайло Папієв з 2007 по 2010 роки був народним депутатом, а згідно з статтею 84 Конституції України, голосування на засіданнях Верховної Ради України здійснюється народним депутатом України особисто, згідно з статтею 24 Закону України «Про статус народного депутата» народний депутат зобов’язаний особисто брати участь у голосуванні з питань, що розглядаються Верховною Радою України та її органами, згідно з статтею 37 Регламенту Верховної Ради України голосування здійснюється кожним народним депутатом особисто за допомогою електронної системи в такий спосіб, що унеможливлює голосування замість народного депутата іншою особою), прошу розглянути законність дій Михайла Папієва під час того, як він був депутатом, і перевірити законність його голосування за інших депутатів під час депутатства, про які він сам публічно заявив.

ГЕНЕРАЛЬНА ПРОКУРАТУРА УКРАЇНИ

НАДІЇ БАБИНСЬКОЇ

11 січня 2013 року під час пленарного засідання Верховної Ради України, фотокореспонденти УНІАНу зафіксували, як народний депутат України Артем Семенюк голосує за себе і за свого сусіда.

Фотодоказ є у вільному доступі і його можна переглянути за адресою http://images.unian.net/photos/2013_01/1357904022.jpg Роздруківку фото надаю в додатку до заяви.

Виходячи з того, що Артем Семенюк єнародним депутатом, а згідно з статтею 84 Конституції України, голосування на засіданнях Верховної Ради України здійснюється народним депутатом України особисто, згідно з статтею 24 Закону України «Про статус народного депутата» народний депутат зобов’язаний особисто брати участь у голосуванні з питань, що розглядаються Верховною Радою України та її органами, згідно з статтею 37 Регламенту Верховної Ради України голосування здійснюється кожним народним депутатом особисто за допомогою електронної системи в такий спосіб, що унеможливлює голосування замість народного депутата іншою особою), прошу розглянути законність дій Артема Семенюка і перевірити законність його голосування за іншого депутата.

peredplata