Прокуратура міста Чернівці виявила зловживання в будівництві та ремонті доріг

Прокуратура міста Чернівці виявила зловживання в будівництві та ремонті дорігПрокуратура м. Чернівці із залученням фахівців Держфінінспекції в Чернівецькій області провела перевірку додержання законодавства України при здійсненні тендерів у відділі державних закупівель Чернівецької міської ради та у Департаменті ЖКГ, а саме – виконання вимог Бюджетного кодексу України та інших законодавчих актів щодо цільового використання коштів, виділених з бюджетів усіх рівнів на будівництво, реконструкцію, ремонт та утримання вулиць і доріг міста.

Перевірка встановила, що впродовж 2012 року на будівництво, реконструкцію, ремонт і утримання вулиць та доріг комунальної власності міста Чернівці виділено 59,9 млн.грн., в тому числі з держбюджету – 25,7 млн.грн, з міського бюджету – 34,2 млн.грн., а профінансовано 42,3 млн.грн., в тому числі з держбюджету – 17,2 млн.грн, з міського бюджету – 25,1 млн.грн, із них на зимове утримання доріг використано 3,5 млн.грн. Визначене фінансування є вкрай недостатнім, оскільки із загальної протяжності вулично-шляхової мережі міста Чернівці, яка складає 527,5 км, 80% потребує капітального ремонту, 15% – поточного.

Відділ державних закупівель Чернівецької міської ради у 2012 році провів 6 відкритих торгів і визнавчив відповідно 6 переможців-підрядників щодо проведення капітального та дрібного ремонту дорожнього покриття та послуг з санітарного оброблення вуличних мереж у м. Чернівці. За результатами перевірки цієї діяльності встановлені суттєві порушення законодавства України під час контролю за якістю будівельно-монтажних робіт та їх оплати.
Зокрема встановлено, що одне з приватних підприємств-підрядників ще в липні минулого року виграло тендер на суму понад 2 з половиною мільйони гривень на ремонт дороги по провулку Ентузіастів. А в жовтні, листопаді та грудні 2012 року відповідальні особи цього підприємства подали до департаменту ЖКГ Чернівецької міської ради довідки про вартість виконаних будівельних робіт та витрат, де відобразили роботи, які фактично не були виконані. Проте, посадовці департаменту ЖКГ без контрольних перевірок та замірів (згідно внутрішніх нормативних документів, вони це зобов’язані робити регулярно), підписали відповідні акти виконаних робіт на підставі вказаних довідок і передали їх до оплати. Це призвело до перерахування підряднику бюджетних коштів у сумі 258,8 тис. грн за не виконані фактично роботи зі встановлення 317 метрів трубопроводу, решіток, люків, частини залізобетонних елементів каналізаційної мережі, засипки 1000 метрів квадратних щебеневої основи.

Крім того, встановлені й інші порушення. Зокрема, відповідальні працівники департаменту ЖКГ Чернівецької міської ради не здійснюють контроль за реконструкцією вулиці Канівської на ділянці від вулиці Червоноармійської до вулиці Сторожинецької та за капітальним ремонтом дорожнього покриття по вулиці Комунальників.

За результатами вказаної перевірки прокуратурою міста Чернівці внесено подання про усунення порушень вимог чинного законодавства секретарю міської ради. Крім того, до Єдиного реєстру досудових розслідувань внесено відомості про порушення частини 2 статті 364 Кримінального кодексу України (зловживання владою або службовим становищем, що спричинило тяжкі наслідки) та частини другої статті 366 ККУ (службове підроблення, що спричинило тяжкі наслідки).

Про це повідомив прес-секретар прокурора м. Чернівці Роман Маренін.

peredplata