Політика Бессарабії або як вибирали голову у Кельменецькій ОТГ

Вже багато років поспіль Буковина і Бессарабія не може розгадати простий феномен багаторічного керівника Сокирянщини Василя Козака. Ще з часів комсомолу і комунізму він тут вкорінився так, що ніяким бульдозером не викорчуєш. Кажуть, що вміє чоловік жити.

Можливо, він вміє добре тримати ніс по вітру. Бо довкола нього мінялися керівники, партії, формації… А він був, є і… Ми ще подивимося, чи буде?!

Саме такий висновок можна зробити з останніх виборів, які відбулися недавно у Кельменецькій ОТГ.

Там вибирали голову. Бо попередній Сергій Буняк з якогось дива весною пішов добровільно у відставку. Мовляв, йому некомфортно працювати з депутатами від «Слуг народу» та інших партій. На осінь цей чоловік передумав і знову вирішив балотуватися. І знову від партії «Слуга народу», яку перед цим паплюжив, на чім світ стоїть.

Проти Буняка пішов на вибори і секретар ОТГ Богдан Олійник. Цей інертний чоловік нічим себе раніше не проявив. Ні тоді, коли працював у прокуратурі, ні тоді, коли збирав податки у податковій, ні навіть  тоді, коли став головою РДА від тієї ж партії «Слуга народу».

Громада чекала на слово Василя Козака, який працює головою сусідньої Сокирянської ОТГ та головою аграрної партії України у Бессарабії.

Василь тримав позу. Люди подумали вже, що він таки робить ставку на Олійника. Але не так було. Двоє дрібних аграріїв, депутатка облради Бортник та фермер Ілаш, напевне, вели перемовини з Козаком, аби мати свою у дошку людину у Кельменцях. Знайшли таку. Це була місцева чиновниця, але мешканка Новодністровська Галина Слухінська. На початку виборчої кампанії боротьба велася між Буняком, якого підтримували всі «слуги народу» Буковини, Бессарабії і Хотинського повіту та Галиною Слухінською, за спиною якої стояла АПУ, Козак, Божик і… Папієв. Гроші на вибори кидали з аграрних фондів.

На фініші виборчої кампанії за голос віддавали по 700 грн. «Слуги народу» були впевнені та самовпевнені. Вони програли. І то з тріском. Не допомогло ні «велике будівництво», ні «десантники»-нардепи, ні сам Богдан Ковалюк з Сергієм Осачуком. Їхній Буняк завершив свою «зелену» кар’єру у політиці на третьому місці. Не допомогли й Слухінській ні Козак, ні гроші селянські. Вона закінчує другою.

 І тут з’являється Богдан Олійник. Ніби чорт з капшука. За спиною у нього був один із «крутих» аграріїв району: володар зернових елеваторів у Бузовиці, Ларзі та Бричанах (Молдова). Кажуть, що він під прикриттям податкової області живе і процвітає. Як відомо, обласний митар Шпак походить з Вінницької області. А там уже формується угрупування політиків під керуванням Гройсмана. Тож новообраний Кельменецький голова, не виключено, що буде діяти як одиниця цього угрупування. Хоча СН вважають, що вони ще не програли. Бо цей же Олійник раніше ними висувався на посаду голови РДА. Програвши вибори з Буняком, ці «зелені» нібито виграли вибори з Олійником.

Отака ж бо бессарабська політика…

Петро КОБЕВКО

P.S. За Богдана Олійника проголосував на виборах 1751 виборець.

За Галину Слухінську – 1498.

За Сергія Буняка – 1044.

peredplata