Увага! Іспанський часопис El Pais “злив” секретні письмові відповіді США і НАТО для світового загалу

США запропонували Росії заходи щодо роззброєння в обмін на деескалацію військової загрози в Україні:
“У документах, до яких отримав доступ EL PAÍS, відповіді Вашингтона та НАТО на вимоги Володимира Путіна відкидають закриття дверей для майбутнього приєднання до Альянсу, але прокладають шлях для взаємних заходів по зміцненню довіри”, пише El Pais.
Сполучені Штати і НАТО відкидають підписання двосторонньої угоди про безпеку в Європі з Росією, а також закривають двері для майбутнього приєднання України до Атлантичного альянсу. Це були дві головні вимоги, висунуті Москвою, щоб покласти край кризі в Україні в момент максимального напруження між Росією та Заходом, що загрожує євроатлантичній безпеці. Навпаки, і Вашингтон, і Альянс пропонують Путіну переговори щодо угод про роззброєння та заходи щодо зміцнення довіри на різних форумах, таких як Організація з безпеки і співробітництва в Європі (ОБСЄ), Діалог США і Росії зі стратегічної стабільності та НАТО. -Рада Росії – успіх якої зумовлений початком деескалації російської військової загрози Україні. Про це йдеться у двох конфіденційних документах, надісланих минулої середи Вашингтоном та НАТО до Москви, і до яких EL PAÍS має доступ.
Враховуючи значне, неспровоковане, невиправдане і триваюче нарощування російської армії в Україні та Білорусі та навколо неї, ми закликаємо Росію негайно деескалувати ситуацію у спосіб, який можна перевірити, своєчасно та надовго», – йдеться в заяві НАТО. “Позиція уряду Сполучених Штатів полягає в тому, що прогресу в цих питаннях можна досягти лише в умовах деескалації щодо загрозливих дій Росії щодо України”, – попереджає Вашингтон.
Російська влада вимагала письмової відповіді на свою пропозицію підписати угоду, яка давала б гарантії безпеки Москві щодо розширення НАТО на схід. Москва навіть включила чернетку гіпотетичної угоди. Відповіддю було два тексти: один із заголовком “Конфіденційна/Відносна Росія” (що складається зі вступу, семи пунктів і кількох коротких висновків) з боку Вашингтона; і інший, під заголовком “НАТО-Росія обмежено” (з 12 розділами), від Атлантичного альянсу. У текстах значною мірою – хоча й у набагато більш детальній формі – відображені повідомлення, які західні лідери публічно передали Кремлю. США і НАТО скоординували свої відповіді, які доповнюють один одного, але містять деякі відмінності.
У кого є бажання і час ознайомитись з повним текстом відповідей Вашингтона і НАТО – читайте посилання: (https://english.elpais.com/…/us-offers-disarmament…).
Ростислав Демчук

peredplata