Терміново! З “Азовсталі” виїхали більше десяти автобусів з українськими військовими – ЗМІ

Наш власний кореспондент Ростислав Демчук передає з Брюсселя:
-Виїхали, то виїхали, але питання: куди виїхали?
Більше десяти автобусів вивезли українських бійців з металургійного комбінату “Азовстальу у Маріуполі, сповіщає Reuters.
“Металургійний комбінат був останнім українським бастіоном у колись процвітаючому порту, який тепер у руїнах після місяців російської облоги, в результаті якої, за словами України, загинули десятки тисяч людей.
З лютого місяця спустошення Маріуполя стало символом як здатності України протистояти вторгненню Росії, так і готовності Росії знищити українські міста і мирних жителів.
У відеоролику, що супроводжує заяву полку “Азов”, один із старших командирів підрозділу Денис Прокопенко сказав: “Головне – усвідомити всі ризики, чи є план Б, чи ви повністю віддані тому плану, який має дозволити виконати виконання поставлених завдань та збереження життя і здоров’я особового складу?”.
Прокопенко не уточнив, які дії вживають захисники. Відео було оприлюднено через кілька годин після того, як Росія заявила, що погодилася евакуювати поранених українських військових до медичного закладу в підконтрольному Росії місті Новоазовську.
UPD! Щойно повідомили з “Азовсталі”! “53 поранених військовослужбовців “Азовсталі” евакуювали в окупований Новоазовськ для надання медичної допомоги. Ще 211 вивезено в окуповану Оленівку. Заплановано обмін полоненими!
Решту гарнізону “Азовсталь” ще залишаються на комбінаті у Маріуполі”.
З нетерпінням чекаємо на прес-конференцію Володимира Зеленського.
Тим часом у Стамбулі сьогодні відбулась прес-конференція родичів бійців маріупольського гарнізону, які закликали президента Туреччини Реджепа Тайїпа Ердогана залучити до порятунку захисників “Азовсталі” лідера Китаю Сі Дзіньпіна.
Прес-конференція зібрала десятки турецьких журналістів. Одним із її організаторів є відома українська співачка, активістка і волонтерка Руслана Лижичко.
Руслана Лижичко: “Знайдіть, будь ласка, можливості зробити екстракцію і евакуацію. Люди там у жахливих умовах”.
Пряма мова дружини одного із захисників маріуполя Наталії Зарицької: “Ми благаємо, ми просимо сьогодні про допомогу. Кільце навколо “Азовсталі” стиснулося. Далі тягти нема куди. Найкращий момент – зараз. Ми покладаємо нашу останню надію і віримо у те, що об’єднавши зусилля Туреччина в особі пана президента Ердогана, а також Китай в особі його лідера, вельмишановного Сі Цзіньпіна та сам Господь Бог об’єднаються і допоможуть врятувати “Азосталь” і людей, які там перебувають”, – наголосила Зарицька.
Вона також від імені рідних захисників Маріуполя подякувала Ердогану і турецькому народу за допомогу Україні.
Рідні захисників Маріуполя розповіли турецьким журналістам про те, що росіяни щоденно обстрілюють “Азовсталь” і скидають на завод так звані “протибункерні” бомби вагою у 500 кг.

peredplata