Вельс – Україна 1:0. Трагедія одного капітана

Автогол Ярмоленка вирішив долю путівки на Мундіаль

Капітанська пов’язка – не просто гарна штука на руці гравця. Це відповідальність, особливо коли тебе обирають ватажком у національній збірній. У матчі Вельс – Україна, який вирішував долю останньої європейської путівки на Чемпіонат світу 2022, обидва капітани були чимось схожі. Андрій Ярмоленко та Гарет Бейл… Обидва жодного разу не грали на ЧС, обидва люблять праве крило в атаці, обидва отримували мало часу у своїх клубах, обидва їх покинули влітку і в обох клубна кар’єра викликає питання, а подекуди й розчарування. Але також важливо, що і Андрій, і Гарет – найяскравіші футболісти у своїх збірних. Вони вміють вирішувати долі матчів, вміють забивати у найважливіші моменти. Бейл нещодавно відвантажив два у ворота Австрії, Ярмола забив перший проти шотландців. Як ви розумієте, обидва вийшли у старті та на сьогоднішній поєдинок.

Вибір Петракова та Пейджа в принципі не повинен був дивувати, особливо якщо ви читали наш анонс до поєдинку. Олександр Васильович не зробив жодної зміни після гри з Шотландією, що з одного боку – вірний крок, з іншого – ризикований. Не забувайте про величезну паузу, через яку пройшли багато футболістів збірної. А тут такі навантаження. У Вельсу зворотна ситуація – у Лізі Націй проти Польщі грав в основному дубль, а тому Бейл, Ремсі, Вільямс, Девіс та інші були свіженькими і готовими до звершень. Та й стадіон заспівав гімн господарів так, що мимоволі по шкірі пішли мурашки. Загалом, “синьо-жовті” опинилися в справжньому лігві дракона і вийти звідти можна було лише як переможець.

Як і в поєдинку у Глазго, у першому таймі Україна знову виглядала краще. Попри погані погодні умови (читай дощ), національна збірна непогано тримала м’яч та змогла за 45 хвилин створити кілька потенційно гольових моментів. Але не щастило. Був вихід Яремчука після класної діагоналі від Забарного, був шалений момент Циганкова, коли Віктор вийшов під кутом на Хеннессі та погано пробив правою ногою. Неробочою правою ногою. Плюсуйте сюди 2-3 постріли здалеку від Зінченка. Загалом моменти були, а ось голів – ні.

А ось у Вельса ситуація була зворотною. Команда Пейджа виглядала менш переконливо, але зуміла скористатися стандартом для того, щоб відкрити рахунок. Пам’ятаєте наш початок про двох капітанів? Під час гола історія набула свого розвитку. Бейл пішов виконувати стандарт, навісив у штрафний майданчик, а там Ярмоленко, намагаючись перехопити сферу, зрізав її у власні ворота… Радість для першого і трагедія для другого. Такі різні емоції капітанів.

І до, і після пропущеного Україна вела гру у першому таймі, і як ми вже писали вище, могла забивати. Був і спірний момент у штрафному майданчику валлійців, коли по нозі отримав Ярмоленко – ВАР сказав, усе чисто. Спірно. А ось друга половина почалася для гостей нервово. Вельс забрав ініціативу, і після швидкого випаду лівим флангом мав шанс збільшувати перевагу. Вільямс класно прострелив, але Ремсі пробив жахливо. Не забив у фіналі ЛЄ, не забив і сьогодні. Його право. Щоправда, Україна швидко прийшла до тями, закривши суперника в районі штрафного майданчика. Почалася облога воріт Хеннессі, але круглий за лінію летіти не хотів. Ні після удару Циганкова, ні після рикошету від Яремчука.

Можна сказати, що у ключові епізоди матч фортуна до України повернувся спиною (якщо не сказати трохи грубіше). З іншого боку, Вельс відповідав рідко, але небезпечно. Була штанга у нового Джонсона, був сейв Бущана після гольового моменту у Бейла. Підсумки підбиватимуться наступного дня, коли емоції спадуть. Зараз констатуємо не найприємніший факт: Україна програє Вельсу на виїзді і пропускає Чемпіонат світу в Катарі. На жаль.

А Вельс пише історію та зіграє на Мундіалі вперше за 64 роки. Можливо сьогодні українська збірна врятувала Гарета Бейла від дострокового виходу на футбольну пенсію. Шанс зіграти на Чемпіонаті світу валлієць точно не проґавить.

Відбірковий раунд на ЧС-2022. Плей-офф, фінал
5 червня, Кардіфф, Стадіон “Кардіфф Сіті”
Вельс – Україна 1:0
Гол
: Ярмоленко 34 (аг)
Уельс: Хеннессі – Родон, Ампаду, Девіс – Робертс, Аллен, Ремсі, Вільямс (Норрінгтон-Девіс 90+3) – Бейл (Вілсон 82), Мур, Джеймс (Джонсон 71)
Україна: Бущан – Караваєв, Забарний, Матвієнко, Миколенко – Степаненко (Сидорчук 69), Маліновський (Шапаренко 69), Зінченко – Ярмоленко, Яремчук (Довбик 77), Циганков (Мудрик 77)
Попередження: Джеймс 3, Аллен 3 – Миколенко 32, Мудрик 90+4

 

 

peredplata